Μενού
  • Α-
  • Α+

Παγωμάρα επικρατεί μεταξύ των εκπροσώπων της ελληνικής ομογένειας στον απόηχο της συνάντησης Μπάιντεν με τον Ερντογάν. Το λόμπι έχει καταβάλει πολύ μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια ώστε να μετριαστεί η επιρροή της Τουρκίας κι έγινε πολύ μεγάλη δουλειά με βουλευτές και γερουσιαστές ώστε να εμποδιστεί η πώληση και ο εκσυγχρονισμός των F-16 στην Άγκυρα. Για αυτό και αμέσως μετά τη συνάντηση στη Μαδρίτη Ελληνοαμερικανοί βουλευτές όπως ο Γκας Μπιλιράκης από τη Φλόριντα και η Νικόλ Μαλλιωτάκη από τη Νέα Υόρκη εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία δηλώνουν τη σταθερή αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ στην Τουρκία. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δοθεί μια μεγάλη παρασκηνιακή μάχη από την πλευρά του ελληνοαμερικανικού λόμπι ώστε τίποτε να μην είναι εύκολο για την Τουρκία.

Τασούλας στον Στουρνάρα: Σαν τις χήνες στην αρχαία Ρώμη 

Την αγάπη του Κώστα Τασούλα για την ιστορία την γνωρίζουμε. Εν τέλει και ο Γιάννης Στουρνάρας φαίνεται πως είναι το ίδιο βαθύς γνώστης. Το γράφω διότι στη χθεσινή συνάντηση των δυο ανδρών στη Βουλή, ο Πρόεδρος του Σώματος τον υποδέχθηκε με μια παρομοίωση λέγοντας του πως «η αρχαία Ρώμη είχε αρκετούς μηχανισμούς που προφύλαγαν την υπόσταση της. Προστάτευαν την υπόσταση της. Ο πιο παράδοξος τρόπος προστασίας της Ρώμης ήταν οι περίφημες χήνες στο καπιτώλιο. Όταν οι γαλάτες επιτέθηκαν στο καπιτώλιο οι χήνες με τις φωνές του ξύπνησαν τους φύλακες. Και οι φύλακες αντέδρασαν και απετράπη η κατάληψη της Ρώμης. Η Τράπεζα της Ελλάδος ιδιαίτερα με την διοίκηση σας, δείχνει αυτόν τον κρότο κτιστόν ήχον, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως και προληπτικά όλες τις προκλήσεις που μας πολιορκούν». 

Ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε πως ελπίζει το ρόλο του να τον παίξει πιο αποτελεσματικά από τις χήνες στο καπιτώλιο, διότι εν τέλει ο Καίσαρας δεν προφυλάχθηκε από τον Βρούτο και πως φαίνεται πως οι χήνες δεν έκραξαν αρκετά. Για να τον διακόψει ο Τασούλας και να του πει: «Αυτό ήταν στη Σύγκλητο». Εκείνη τη στιγμή ο Γιάννης Στουρνάρας γνέφει καταφατικά και συμπληρώνει:  «Αυτό ήταν στη Σύγκλητο, εκεί δεν είχε….νομίζω ότι διαδραματίζουμε έναν παρόμοιο ρόλο. τα τελευταία χρόνια. Η ΤτΕ στάθηκε όρθια και εξετέλεσε το καθήκον με τον καλύτερο τρόπο».

Σήμερα η ενημέρωση των κομμάτων από τον Δένδια

Είχε αναβληθεί αρκετές φορές η ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων από τον υπουργό Εξωτερικών λόγω αδυναμίας συντονισμού σε μια συγκεκριμένη μέρα. Τελικά αυτή βρέθηκε - είναι σήμερα Παρασκευή - και ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει τους εκπροσώπους αλλά και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο νεοκλασσικό της Βασιλίσσης Σοφίας για όλα τα ανοικτά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής αλλά κυρίως τις εξελίξεις με την Τουρκία. Περιμένω με ενδιαφέρον να δω τις τοποθετήσεις κυβερνητικών αλλά και αντιπολιτευόμενων βουλευτών. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA