Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα Ανώτατα Δικαστήρια των πολιτειών του Τέξας και του Οχάιο επέτρεψαν την εφαρμογή αυστηρών περιορισμών και απαγορεύσεων στις αμβλώσεις, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Τέξας επέτρεψε να εφαρμοστεί μια απαγόρευση στις αμβλώσεις που χρονολογείται από το 1925. Επίσης Ανώτατο Δικαστήριο του Οχάιο επέτρεψε να ισχύσει μια απαγόρευση του 2019 για τις αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης. 

Διαβάστε ακόμη: ΗΠΑ: Η Google θα διαγράφει τα στοιχεία εντοπισμού γυναικών που ψάχνουν κλινικές αμβλώσεων

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν μία εβδομάδα αφού η συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την απόφαση του 1973 που διασφάλιζε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, ανοίγοντας τον δρόμο στις πολιτείες να αποφασίζουν τους περιορισμούς που θα επιβάλουν. Οι δικηγόροι των κλινικών αμβλώσεων που είχαν προσφύγει κατά της νομοθεσίας του 1925 στο Τέξας δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τον αγώνα. «Δεν θα σταματήσουμε να μαχόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι, για όσο μεγαλύτερο διάστημα,θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις βασικές παροχές αναπαραγωγικής υγείας που έχουν ανάγκη», δήλωσε η Τζούλια Κέι δικηγόρος της ACLU που εκπροσωπούσε τις κλινικές αμβλώσεων του Τέξας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

Οργανώσεις υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση προσέφυγαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά περιοριστικών νομοθεσιών σε 11 πολιτείες και δικαστές στη Φλόριντα, τη Λουιζιάνα, το Κεντάκι και τη Γιούτα δεν επέτρεψαν να εφαρμοστούν περιορισμοί ή απαγορεύσεις στις αμβλώσεις. Επίσης η οργάνωση Planned Parenthood και άλλοι πάροχοι αμβλώσεων προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Οκλαχόμα εναντίον δύο νομοθεσιών που περιορίζουν τις αμβλώσεις, μία που χρονολογείται από το 1910 και μία που υιοθετήθηκε πέρυσι.

Την ίδια ώρα δύο πολιτείες που ελέγχονται από τους Δημοκρατικούς, το Νιού Τζέρσι και η Νέα Υόρκη, ενίσχυσαν το δικαίωμα στην άμβλωση. Στο Νιού Τζέρσι ο κυβερνήτης Φιλ Μέρφι υπέγραψε νομοθεσία που επιτρέπει στις γυναίκες που καταφεύγουν στην πολιτεία για να κάνουν άμβλωση να μπορούν να το πράττουν χωρίς να ανησυχούν για διώξεις στις πολιτείες από τις οποίες κατάγονται. Παράλληλα προβλέπει επιπλέον προστασία για τους γιατρούς του Νιού Τζέρσι που παρέχουν αμβλώσεις σε γυναίκες εκτός της πολιτείας. Η Γερουσία της Νέας Υόρκης υιοθέτησε τροποποίηση στο Σύνταγμα της πολιτείας προκειμένου να περιληφθεί σε αυτό το δικαίωμα στην άμβλωση, αλλά και την αντισύλληψη. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA