Μενού
  • Α-
  • Α+

Θέμα χρόνου θεωρείται στη Βρετανία η «απομάκρυνση» του Μπόρις Τζόνσον από τον πρωθυπουργικό θώκο, μετά το «μπαράζ» παραιτήσεων κυβερνητικών στελεχών, με τον ίδιο τον Βρετανό πρωθυπουργό να απορρίπτει για την ώρα τις όλο και αυξανόμενες πιέσεις να παραιτηθεί, στον απόηχο του σκανδάλου Πίντσερ.

Διαβάστε ακόμη: Μπόρις Τζόνσον: «Θα συνεχίσω», παρά τις παραιτήσεις υπουργών του - Σενάριο για πρόωρες εκλογές στη Βρετανία

Εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων έφτασε στην Ντάουνινγκ Στριτ ο Μπόρις Τζόνσον, καθώς ένας-ένας οι υπουργοί και τα στελέχη του εγκαταλείπουν την κυβέρνηση. Μάλιστα, το ρεπορτάζ των βρετανικών ΜΜΕ αποκαλύπτει ότι μια ομάδα υπουργών της κυβέρνησης μετέβη στην πρωθυπουργική κατοικία για να καλέσει τον ένοικό της να αποχωρήσει από το αξίωμά του. 

Προς νέα πρόταση μομφής

Νωρίτερα, κυκλοφόρησαν πληροφορίες που ανέφεραν ότι μια ψηφοφορία για πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον ενδέχεται να ξεκινήσει ακόμη και σήμερα το βράδυ. Αυτό δήλωσε ο δημοσιογράφος του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου Sky News, Τομ Λάρκιν, με ανάρτηση στο Twitter, επικαλούμενος ένα μέλος της Επιτροπής του 1922 που επιβλέπει τέτοιες ψηφοφορίες. Ο Λάρκιν τόνισε ότι οι κανόνες της Επιτροπής, που επί του παρόντος δίνουν στον Τζόνσον ασυλία μέχρι το επόμενο έτος από μια ψηφοφορία για πρόταση μορφής, πιθανότατα θα αλλάξουν σήμερα το απόγευμα.

Τη Δευτέρα αλλάζει ο κανονισμός

Σε παρόμοιο συμπέρασμα έφτασε ο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «The Sun», καθώς ένας δημοσιογράφος της δήλωσε ότι η Επιτροπή 1922 του Συντηρητικού κόμματος άλλαξε τον κανονισμό καταργώντας την ασυλία που είχε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον από μια νέα πρόταση μομφής εναντίον του. Ωστόσο, αργότερα, η Επιτροπή των Συντηρητικών Βουλευτών 1922 επιβεβαίωσε ότι δεν θα αλλάξει σήμερα τον κανονισμό, αλλά θα διεξαγάγει εκλογές σε διοικητικό επίπεδο τη Δευτέρα.

Τότε, μπορούν στη συνέχεια να συζητηθούν οποιεσδήποτε πιθανές αλλαγές σχετικά με το πόσο συχνά μπορούν να διεξάγονται ψήφοι εμπιστοσύνης. Επί του παρόντος αυτό είναι εφικτό μία φορά τον χρόνο - που σημαίνει ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν κινδυνεύει μέχρι το επόμενο έτος. Τη Δευτέρα, μεταδίδει το «Sky News», η Επιτροπή αναμένεται να αλλάξει τον κανονισμό, αλλά δεν είναι γνωστό ποια ακριβώς θα είναι η αλλαγή στην ασυλία του πρωθυπουργού. Ένας βουλευτής είπε στο «Sky News» ότι η αλλαγή θα πραγματοποιηθεί μετά τις εκλογές της Επιτροπής. Μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή σήμερα το απόγευμα ο Τζόνσον δήλωσε πως δεν παραιτείται και πως το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα είναι εθνικές εκλογές. 

«Ή εσύ... ή εμείς» 

Η πίεση που ασκείται στον Βρετανό πρωθυπουργό είναι τεράστια. Οι υπουργοί του παρέδωσαν ένα τελεσίγραφο στον ίδιο, λέγοντάς του ότι είτε εκείνος θα αποχωρήσει, είτε εκείνοι. Η ομάδα που κάλεσε τον Τζόνσον σε παραίτηση αποτελείται από τους εξής: τον Ναντίμ Ζαχάουι, υπουργό Οικονομικών, τον υπουργό Ουαλίας Σάιμον Χαρτ, τον Βόρειας Ιρλανδίας Μπράντον Λιούις, τον υπουργό Στέγασης Κιτ Μάλτχαουζ και τον υπ. Μεταφορών Γκραντ Σαπς. Επίσης, μεταξύ των αξιωματούχων που παρέδωσαν το τελεσίγραφο ήταν και η Μισέλ Ντόνελα, που διορίστηκε χθες υπουργός Παιδείας.

Δημοσιογράφος των βρετανικών «Times» επικαλέστηκε δήλωση βουλευτή της Βρετανίας με στενή επαφή με τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι όλα έχουν τελειώσει για τον Τζόνσον, αλλά ότι εκείνος θα συνεχίσει να παλεύει. «Αν πρόκειται να πεθάνεις, πέθανε πολεμώντας», είπε ο δημοσιογράφος, αναφερόμενος στην προσέγγιση που φέρεται να ακολουθεί ο Τζόνσον. Σύμφωνα με τους «Times», υπάρχουν τώρα δύο ομάδες: οι αφοσιωμένοι υπουργοί που θέλουν να παραμείνει ο Τζόνσον και «αντάρτες» που θέλουν να φύγει από τη θέση του. Οι δύο ξεχωριστές ομάδες συγκεντρώνονται σε διαφορετικά σημεία του κτιρίου, αναφέρει η εφημερίδα, μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Δεν παραιτείται, μένει και... περιμένει

Εξάλλου, από χθες, όταν και ξεκίνησαν οι παραιτήσεις των υπουργών του Τζόνσον, στον απόηχο του σκανδάλου Πίντσερ, αρκετοί ήταν οι αξιωματούχοι που κάλεσαν τον πρωθυπουργό να αφήσει τη θέση του και να παραιτηθεί. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ακόμη και ο Μάικλ Γκόουβ, ένα από τα επιφανέστατα στελέχη των Συντηρητικών, που έχει μεγάλη επιρροή μέσα στο κόμμα, έχει ζητήσει από τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί. Περίπου στις 19:20, έφτασε στην Ντάουνινγκ Στριτ ο Μπόρις Τζόνσον, ενώ από την κυβέρνησή του έχουν πλέον παραιτηθεί 38 άτομα συνολικά.

Ερωτηθείς για αυτά τα δημοσιεύματα από μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής, στην οποία μίλησε νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει. Άλλωστε, ο Μπόρις Τζόνσον εξακολουθεί να επιμένει πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί και να διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός της Βρετανίας. Σε ερώτηση από ένα μέλος της επιτροπής εάν θα εξακολουθεί να είναι αύριο πρωθυπουργός, ο Τζόνσον απάντησε: «Φυσικά».

Η δημοσκόπηση που τον... γειώνει

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε από το YouGov το βράδυ της Τρίτης, το 54% των ψηφοφόρων των Τόρις τάσσονται υπέρ της παραίτησης του Τζόνσον, ενώ το 33% θεωρεί ότι πρέπει να παραμείνει. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των Βρετανών που υποστηρίζει την παραίτηση Τζόνσον θεωρείται ιστορικό υψηλό, καθώς αγγίζει το 69%. Βάσει του ισχύοντος πλαισίου, ο Τζόνσον είναι «θωρακισμένος» έναντι νέας πρότασης μομφής για ένα χρόνο μετά την προ μηνός πολιτική επιβίωσή του σε ανάλογη ψηφοφορία.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Τζόνσον επέμεινε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα δώσει τη μάχη εάν τεθεί ξανά ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης, και ως προς το εάν πιστεύει ότι θα «κερδίσει», απαντά «ναι». Η ίδια δήλωσε ότι «εντός των επόμενων ημερών» πρόκειται να αντικατασταθούν οι πρωτοκλασάτοι υπουργοί που έχουν παραιτηθεί από το βράδυ της Τρίτης, ενώ υποστήριξε ότι ο Τζόνσον εξακολουθεί να χαίρει της εμπιστοσύνης της πλειονότητας των βουλευτών των Τόρις.

Οι συντονισμένες κινήσεις που γίνονται εντούτοις για την «εκδίωξή» του από το Νο.10 της Ντάουνινγκ Στριτ δεν συνηγορούν προς αυτό. Οι πιέσεις πλέον είναι ασφυκτικές από στελέχη των Τόρις για την άμεση παραίτηση Τζόνσον και αποδοχή εκ μέρους του ότι έχει χάσει ήδη των εμπιστοσύνη των βουλευτών του κόμματος ακόμη δηλαδή και χωρίς να οδηγηθεί η παράταξη σε νέα ψηφοφορία επί πρότασης μομφής.

Οι πιθανοί διάδοχοι 

Τα στελέχη που «φλερτάρουν» με τη θέση του πρωθυπουργού, σε περίπτωση που αδειάσει προσεχώς η καρέκλα της Ντάουνινγκ Στριτ, είναι αρκετά και ανάμεσά τους βρίσκονται οι Τζέρεμι Χαντ, Πένυ Μόρντοντ, Ρίσι Σούνακ, Λιζ Τρας, Ντόμινικ Ράαμπ και Ναντίμ Ζαχάουι.

Τζέρεμι Χαντ

Ο Τζέρεμι Χαντ, πρώην υπουργός Εξωτερικών και Υγείας, που διεκδίκησε την ηγεσία των Συντηρητικών το 2019 και έχασε από τον Μπόρις Τζόνσον, θεωρείται εκπρόσωπος της κεντρώας πλευράς του κόμματος και πιθανώς μια χαμηλών τόνων επιλογή.

Ο 55χρονος Χαντ είχε αρχικά ταχθεί κατά του Brexit στη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα, όμως άλλαξε άποψη στο τέλος του 2017 μπροστά στην «αλαζονική» στάση των Βρυξελλών στις διαπραγματεύσεις. Τον προηγούμενο μήνα προχώρησε σε ένα ελάχιστα καλυμμένο προεκλογικό μήνυμα, υποστηρίζοντας ότι υπό τον Τζόνσον «δεν μας εμπιστεύεται πλέον το εκλογικό σώμα» και «είμαστε έτοιμοι να χάσουμε τις επόμενες γενικές εκλογές».

Πένυ Μόρντοντ

Η πρώην υπουργός Άμυνας, Πένυ Μόρντοντ, βρέθηκε στο προσκήνιο ως πιθανό φαβορί για τη διαδοχή το απόγευμα της Τρίτης. Τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης μελών των Τόρις που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο από το Conservative Home, την τοποθετούν ως τη δεύτερη επικρατέστερη, μετά από τον νυν υπουργό Άμυνας, Μπεν Γουάλας. Η Μόρντοντ, υπέρμαχος του Brexit, θεωρήθηκε «άπιστη» στον Τζόνσον επειδή υποστήριξε τον Τζέρεμι Χαντ. Υπήρξε μία από τις πιο ειλικρινείς υπουργούς όσον αφορά την κριτική της για το Partygate και φαίνεται να προετοιμάζεται για την κούρσα διαδοχής, σύμφωνα με τον Guardian.

Ρίσι Σούνακ

Ο παραιτηθείς υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ ήταν μέχρι πρόσφατα το φαβορί για τη θέση του επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος. Όμως ο 42χρονος Σούνακ, με ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχε επίσης ενεργή συμμετοχή στο σκάνδαλο «Partygate», τα περιβόητα πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του lockdown που είχε επιβληθεί στη Βρετανία λόγω του κορωνοϊού.

Ωστόσο, έχουν περάσει δύο μήνες που η αντιμετώπιση στο πρόσωπό του είναι «μουδιασμένη» μετά τις αντιδράσεις σχετικά με το φορολογικό καθεστώς της συζύγου του και την αποκάλυψη ότι είχε αμερικανική πράσινη κάρτα ενώ ήταν ακόμη υπουργός Οικονομικών.

Λιζ Τρας

Η Λιζ Τρας, νυν υπουργός Εξωτερικών, έχει μια ισχυρή βάση υποστηρικτών μέσα στο Συντηρητικό Κόμμα, καθώς κατέχει θέση στο βρετανικό υπουργικό συμβούλιο από το 2014, επί πρωθυπουργίας Ντέιβιντ Κάμερον. Έχει διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στην αντιμετώπιση της Βρετανίας προς τη Ρωσία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

H 46χορνη Τρας, η πρώτη γυναίκα ΥΠΕΞ των Τόρις βρίσκεται σταθερά στην κορυφή δημοσκοπήσεων μεταξύ των μελών του κόμματος, ενώ δέχτηκε εύσημα για την απελευθέρωση της Ναζανίν Ζαγκάρι-Ράτκλιφ από το Ιράν μετά από έξι χρόνια κράτησης και την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους ολιγάρχες, παρά τις αρχικές επικρίσεις περί αργής αντίδρασης για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Tα δύο πρώτα χρόνια της πρωθυπουργίας Τζόνσον διετέλεσε υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, υπερασπιζόμενη το Brexit, ενώ πέρυσι διορίστηκε επικεφαλής διαπραγματευτής της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη Δευτέρα ο Τζόνσον έχει την «100% υποστήριξή» της και προέτρεψε τους συναδέλφους της να τον υποστηρίξουν.

Ντόμινικ Ράαμπ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντόμινικ Ράαμπ, 47 ετών, ανέλαβε προσωρινά την πρωθυπουργία την άνοιξη του 2020, όταν ο Τζόνσον νοσηλευόταν στην εντατική με Covid-19. Η δημοφιλία σχεδόν καταρρακώθηκε όταν όντας υπουργός Εξωτερικών, συνέχισε τις διακοπές του τον Αύγουστο του 2021, την ώρα που η πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ έπεφτε στα χέρια των Ταλιμπάν. Αυτός ήταν ο λόγος, σύμφωνα με κάποιους, που στον ανασχηματισμό του επόμενου μήνα, ο Τζόνσον τον απομάκρυνε από το Φόρεϊν Όφις.

Ναντίμ Ζαχάουι

Ο νεοδιορισθείς υπουργός Οικονομικών και πρώην Παιδείας εντυπωσίασε, όταν η Βρετανία έγινε μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που ξεκίνησαν τον εμβολιασμό για την Covid-19. Η προσωπική ιστορία του, ως πρώην πρόσφυγας από το Ιράκ που ήρθε στη Βρετανία ως παιδί, τον ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους «διαδόχους» για την πρωθυυπουργία. Στα επιτεύγματά του περιλαμβάνεται η ίδρυση της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov πριν εισέλθει στο κοινοβούλιο το 2010.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA