Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Μπόρις Τζόνσον θα παραιτηθεί σήμερα από ηγέτης των Συντηρητικών - θα συνεχίσει ως πρωθυπουργός μέχρι το φθινόπωρο. Μια κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών θα διεξαχθεί αυτό το καλοκαίρι και ένας νέος πρωθυπουργός θα είναι εγκαίρως στη θέση του για τη διάσκεψη του κόμματος των Τόρις τον Οκτώβριο.

Η είδηση έγινε γνωστή από το BBC που μεταδίδει ότι από λεπτό σε λεπτό ο Βρετανός πρωθυπουργός, που είδε την κυβέρνησή του να αποδεκατίζεται τα τελευταία 24ωρα με μαζικές παραιτήσεις υπουργών, θα παραδώσει τα σκήπτρα του κόμματος και μετά το καλοκαίρι κι ολόκληρης της χώρας.

Ηδη υπάρχουν αντιδράσεις στους Toris, που χαρακτηρίζονται από αισθήματα ανακούφισης... Χαίρομαι που ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τη ζημιά που έγινε - βουλευτής των Τόρις» είπε ο συντηρητικός βουλευτής Τόμπιας Ελγουντ στο άκουσμα της έκτακτης είδησης ​​της προγραμματισμένης παραίτησης του Μπόρις Τζόνσον.

Ο βουλευτής τόνισε ότι είναι «χαρούμενος που αναγνώρισε τη ζημιά που γινόταν όχι μόνο στο εμπορικό σήμα του κόμματος αλλά και στη διεθνή μετοχή μας». Ο Ελγουντ προσθέτει ότι το κόμμα έχει τώρα μπροστά του «μια τεράστια ανασυγκρότηση να κάνει». Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε πως: «Ο πρωθυπουργός θα κάνει μια δήλωση απευθυνόμενος στη χώρα σήμερα».

Τσουνάμι παραιτήσεων από υπουργούς

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε πως έχει υποχρέωση να κρατήσει τη χώρα ασφαλή και δεν μπορεί να αφήσει «άδεια τα γραφεία του κράτους», όμως κάλεσε τους συναδέλφους του στο κόμμα να εξαναγκάσουν τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί από την κυβέρνηση, ενώ παραιτήθηκε η υπουργός Παιδείας Μισέλ Ντόνελαν.

«Το κόμμα έχει ένα μηχανισμό για να αλλάζει ηγέτες και αυτός είναι ο μηχανισμός που συμβουλεύω τους συναδέλφους να χρησιμοποιήσουν», έγραψε ο Γουάλας σε μήνυμά του στο Twitter.

Η υπουργός Παιδείας Μισέλ Ντόνελαν δήλωσε από την πλευρά της πως παραιτείται σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών αφότου διορίσθηκε, επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξαναγκασθεί ο πρωθυπουργός Τζόνσον να παραιτηθεί. «Δεν βλέπω να μπορείτε να συνεχίσετε με κανένα τρόπο, αλλά χωρίς έναν επίσημο μηχανισμό για να σας απαλλάξουμε από τα καθήκοντά σας, φαίνεται πως ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό δυνατό είναι να σας υποχρεώσουμε αυτοί που παραμένουμε στο υπουργικό συμβούλιο», έγραψε η Ντόνελαν στην επιστολή παραίτησής της λέγοντας πως «ικέτευσε» τον Τζόνσον χθες, Τετάρτη, να παραιτηθεί.

«Μας φέρατε σε μια αφόρητη κατάσταση... ως κάποια που βάζει πάνω απ' όλα την ακεραιότητα, δεν έχω άλλη επιλογή».

Πώς λύγισε ο Τζόνσον μέσα σε λίγες ώρες

Υστερα από έναν αριθμό ρεκόρ παραιτήσεων σε 24 ώρες, η πίεση στον Μπόρις Τζόνσον αυξήθηκε ακόμη περισσότερο σήμερα το πρωί...

  • Ο υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Μπράντον Λιούις έγινε ο πρώτος υπουργός του υπουργικού συμβουλίου το πρωί που παραιτήθηκε, λέγοντας ότι τα πράγματα «έχουν ξεπεράσει το σημείο χωρίς επιστροφή»
  • Τον ακολούθησε μια διαδοχή άλλων κατώτερων υπουργών
  • Το «Νο.10» παρέμεινε σιωπηλό, με πολλούς να κάνουν εικασίες για το τι συνέβαινε
  • Ο καγκελάριος Nadhim Zahawi, ο οποίος είναι στη θέση του μόλις δύο ημέρες, κάλεσε δημόσια τον πρωθυπουργό να «φύγει τώρα»
  • Αμέσως μετά, η νεοδιορισθείσα υπουργός Παιδείας Μισέλ Ντόνελαν παραιτήθηκε, λέγοντας ότι είχε «παρακαλέσει» τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί.
  • Λιγότερο από μισή ώρα αργότερα, κυκλοφόρησε η είδηση ​​ότι ο Τζόνσον είχε συμφωνήσει να παραιτηθεί...
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA