Μενού
  • Α-
  • Α+

Μετά την παραίτηση σχεδόν 60 αξιωματούχων της βρετανικής κυβέρνησης από τους οποίους πέντε υπουργοί και 21 υφυπουργοί αλλά και την πίεση που δέχθηκε ακόμη και από φιλικά προσκείμενα υπουργούς σε αυτόν ήταν μονόδρομος για τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί. Χθες το απόγευμα με διάγγελμα του έξω από το Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ μεταξύ άλλων σημειώνοντας ότι είναι πλέον «ξεκάθαρο πως η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών δεν επιθυμεί την παραμονή μου», δήλωσε την παραίτηση του. 

Ο κ. Τζόνσον θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού των Συντηρητικών ο οποίος θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. Το χρονοδιάγραμμα δε της εκλογικής διαδικασίας θα ξεκαθαρίσει την ερχόμενη εβδομάδα. 

Διαβάστε ακόμη: Βρετανία: Ο Τομ Τούγκενχατ επίσημα «δελφίνος» - Ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία

«Ο λόγος που πάλεψα τόσο σκληρά να παραμείνω στην εξουσία δεν ήταν μόνο γιατί το ήθελα αλλά γιατί ένιωθα την υποχρέωση, το καθήκον να συνεχίσω να υλοποιώ αυτό που σας υποσχεθήκαμε το 2019», τόνισε μεταξύ άλλων ο βρετανός πρωθυπουργός σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι πολύ σκληρό το γεγονός πως δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα του. 

Έκανε αναφορά στα «επιτεύγματα της κυβέρνησης» του, όπως τα χαρακτήρισε προτάσσοντας το Brexit λέγοντας πως η Βρετανία κατάφερε να χαράξει τον δικό της δρόμο φτιάχνοντας τους δικούς της νόμους. 

Μίλησε για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία λέγοντας ότι έφερε τα εμβόλια στο Ηνωμένο Βασίλειο πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης. Τέλος αναφέρθηκε και στον ρόλο που έχει παίξει η Βρετανία στον πόλεμο της Ουκρανίας υποστηρίζοντας ότι «καθοδηγεί τη δύση» ενάντια στον Πούτιν.   

Ξεκίνησε η κούρσα της διαδοχής

Όλοι οι αναλυτές υπολόγιζαν πως οι «δελφίνοι» θα είναι οκτώ, ωστόσο, αργά χθες προέκυψε και ένατος! Πρόκειται για τον Τομ Τούγκενχατ ο οποίος πρώτος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Ο Τούγκενχατ, που είναι βετεράνος του στρατού, σήμερα είναι επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου. Πέρσι, είχε επικρίνει δριμύτατα την αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Ο Τούγκενχατ προσθέτει ότι θα συγκροτήσει μια «συμμαχία συναδέλφων» με στόχο να φέρει «νέα ενέργεια και ιδέες στην κυβέρνηση και να γεφυρώσει το χάσμα του Brexit που έχει κυριαρχήσει στην πρόσφατη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου».

Οι υπόλοιποι οκτώ, σύμφωνα με έκτακτη δημοσκόπηση του YouGov, είναι οι εξής:

Μπεν Ουάλας: Ο υπουργός Άμυνας υπήρξε στενός σύμμαχος του Μπόρις Τζόνσον και στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρει η ηγεσία του κόμματος. Τα ΜΜΕ, ωστόσο, τον θεωρούν φαβορί, καθώς η δημοτικότητά του στο κόμμα του έχει εκτοξευτεί τους τελευταίους μήνες.

Ρίσι Σουνάκ: Μέχρι πρότινος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών θεωρούνταν φαβορί για να διαδεχθεί τον Τζόνσον. Ωστόσο, η κρίση του κόστους ζωής στη Βρετανία τού στοίχισε πολιτικά, ενώ η αποκάλυψη ότι αυτός και η σύζυγός του είναι ανάμεσα στους πιο πλούσιους ανθρώπους του Ηνωμένου Βασιλείου προκάλεσε οργή.

Λις Τρας: Στενή σύμμαχος του Τζόνσον, η οποία ήταν από τους λίγους υπουργούς που δεν τον έχουν εγκαταλείψει τα τελευταία 24ωρα. Η υπουργός Εξωτερικών είναι το πιο έμπειρο μέλος της κυβέρνησης, καθώς είχε υπηρετήσει και επί Ντέιβιντ Κάμερον και Τερέζα Μέι.

Τζέρεμι Χαντ: Υπήρξε αντίπαλος του Τζόνσον στις εσωκομματικές εκλογές του 2019. Τότε, ο Τζόνσον είχε ταχθεί υπέρ του Brexit, ενώ ο Χαντ κατά – και αυτό του στοίχισε.

Σατζίντ Τζαβίντ: Έχει περάσει από σχεδόν όλες τις κυβερνητικές θέσεις: υπουργός Οικονομικών, Στέγασης, Εσωτερικών, Επιχειρηματικότητας, Πολιτισμού και – η τελευταία θέση του – Υγείας. Επιτυχημένος τραπεζίτης και μετά πολιτικός. Παραιτήθηκε το 2020 από υπουργός Οικονομικών, αλλά επέστρεψε στην κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2021.

Πρίτι Πατέλ: Η σταρ του Συντηρητικού Κόμματος, με αυστηρές δεξιές θέσεις για θέματα όπως η μετανάστευση και τα δημόσια έξοδα.

Ναντίμ Ζαχάουι: Από τα αουτσάιντερ της κούρσας διαδοχής, ο νέος υπουργός Οικονομικών που ορίστηκε μετά την παραίτηση Σουνάκ. Θεωρείται από τα πιο φρέσκα μέλη των Τόρις. 

Πένι Μορντόντ: Επίσης αουτσάιντερ που, όμως, δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Η βουλευτής έχει αναδειχθεί σε σταθερό φαβορί μεταξύ των πιστών των Τόρις.

Η επόμενη ημέρα

Ο Τζόνσον θα παραμείνει πρωθυπουργός, ωστόσο, η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Η κούρσα της διαδοχής, όπως ήδη αναφέρθηκε, έχει ξεκινήσει και εφόσον υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι, ακολουθούν αλλεπάλληλες μυστικές ψηφοφορίες μέχρι να μείνουν μόλις δύο πρόσωπα:

  • Στον πρώτο γύρο: όσοι εκ των υποψηφίων λάβουν λιγότερες από 18 ψήφους (5% επί του συνόλου) αποκλείονται από την κούρσα.
  • Στο δεύτερο γύρο: όσοι εκ των υποψηφίων λάβουν λιγότερες από 36 ψήφους (10% επί του συνόλου) αποκλείονται από την κούρσα.
  • Η διαδικασία συνεχίζεται με τον αποκλεισμό του υποψηφίου που κάθε φορά λαμβάνει τις λιγότερες ψήφους, ώσπου να μείνουν μόνο δύο υποψήφιοι για την ηγεσία και μεταξύ των δύο αυτών υποψηφίων να εκλεγεί ο νέος αρχηγός της παράταξης.
  • Στην τελευταία ψηφοφορία δεν ψηφίζουν μόνο οι βουλευτές, αλλά όλα τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο νικητής θα είναι ο επόμενος ηγέτης των Τόρις και πρωθυπουργός της χώρας και θεωρείται δεδομένο πως θα προκηρύξει άμεσα εκλογές προκειμένου να ισχυροποιήσει τη θέση του εντός αλλά και εκτός του κόμματος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA