Μενού
  • Α-
  • Α+

Εχασε τη μάχη για τη ζωή ο Ιάπωνας πρώην πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε που πυροβολήθηκε πισώπλατα κατά τη διάρκεια ομιλίας του. Σύμφωνα με τα Μέσα της χώρας πέθανε στο νοσοκομείο στην πόλη Kashihara όπου νοσηλευόταν, καθώς υπέκυψε στα τραύματά του. Ο 67χρονος πολιτικός τραυματίστηκε θανάσιμα στον λαιμό και στο στήθος και βρισκόταν σε κατάσταση καρδιοπνευμονικής ανακοπής.

Η είδηση του θανάτου του 67χρονου μακροβιότερου πρωθυπουργού της «Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου» επιβεβαιώθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK. Ο Σίνζο Αμπε εκφωνούσε ομιλία σε προεκλογική εκδήλωση κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Νάρα της δυτικής Ιαπωνίας όταν πυροβολήθηκε από έναν ένοπλο, ο οποίος φέρεται να είναι κοντά στα 40 και να είναι πρώην μέλος του Πολεμικού Ναυτικού.

Διαβάστε ακόμη: Σίνζο Αμπε: Παγκόσμιο σοκ για την δολοφονική επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ενώ οι πληροφορίες ήθελαν τον 67χτονο πολιτικό να έχει καταλήξει επί τόπου από τους πυροβολισμούς του δράστη, χρειάστηκε να περάσουν κάποιες ώρες για να ανακοινωθεί κι επίσημα ο θάνατός του, ο οποίος κατά τα φαινόμενα ήταν ακαριαίος. Νωρίτερα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα είχε δηλώσει ότι ο προκάτοχός του βρισκόταν σε «πάρα πολύ σοβαρή κατάσταση» και είχε χαρακτηρίσει την απόπειρα κατά της ζωής του «βάρβαρη ενέργεια». Ιαπωνικά μέσα μετέδωσαν ότι ο Σίνζο Αμπε εισήχθη εσπευσμένα στην εντατική και υποβλήθηκε σε διάφορες επεμβάσεις για να επανέλθει, ωστόσο, ήταν ήδη αργά καθώς είχε φύγει από το σημείο κλινικά νεκρός.

Η επίθεση κατά του Αμπε σημειώθηκε περίπου στις 11:30 (σ.σ.: τοπική ώρα, 05:30 ώρα Ελλάδας) στη Νάρα στα δυτικά της χώρας. Ο δράστης, ο οποίος συνελήφθη επί τόπου είναι πρώην μέλος του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού και το τουφέκι με το οποίο άνοιξε πυρ εναντίον του Σίνζο Αμπε το είχε κατασκευάσει μόνος του. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος περί όπλων στην Ιαπωνία είναι ένας από τους αυστηρότερους παγκοσμίως.

Το NHK μετέδωσε εξάλλου, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην Αστυνομία, ότι ο δράστης ήταν δυσαρεστημένος μαζί του κι αποφάσισε να τον σκοτώσει. Δεν είναι σαφείς ακόμη οι λόγοι της δυσαρέσκειας του άνδρα αυτού, που κατονομάστηκε από την Αστυνομία — ονομάζεται Τετσούγια Γιαμαγκάμι και είναι μόνιμος κάτοικος στη Νάρα.  Καθώς ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ) μίλαγε στην προεκλογική εκδήλωση του κόμματός του ακούστηκαν δύο ή τρεις αλλεπάλληλοι πυροβολισμοί. Σύμφωνα με νεαρή που παρακολουθούσε την ομιλία, ο δράστης άνοιξε πυρ ενώ βρισκόταν «στα νώτα» του Σίνζο Αμπε. Η πρώτη σφαίρα αστόχησε, κατά την ίδια. Ο κ. Αμπε χτυπήθηκε στην πλάτη και στον λαιμό, αιμορραγούσε στο στήθος, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και διάφορα βίντεο από το επεισόδιο. Συνεργάτες του είχαν μαζευτεί πάνω από τον πρώην πρωθυπουργό που κατέρρευσε, με τουλάχιστον έναν να του κάνει μαλάξεις, σύμφωνα με στέλεχος του ΦΔΚ που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA