Μενού
  • Α-
  • Α+

Πόνος. Θλίψη. Πένθος. Ένα τεράστιο «γιατί». Η προεκλογική εκστρατεία στη «μουδιασμένη» Ιαπωνία αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα, τελευταία ημέρα των συγκεντρώσεων πριν από τις κάλπες για την ανάδειξη των νέων μελών της Άνω Βουλής, παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει συνέλθει από το σοκ της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε από ένοπλο.

Ο Άμπε, ο μακροβιότερος σύγχρονος ηγέτης της Ιαπωνίας, δολοφονήθηκε το πρωί της Παρασκευής ενώ εκφωνούσε προεκλογική ομιλία στην πόλη Νάρα από έναν 41χρονο άνεργο. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε το έγκλημα ως επίθεση κατά της ίδιας της δημοκρατίας.

Διαβάστε ακόμη: Σίνζο Αμπε: Τον σκότωσαν για οργάνωση που φέρεται να ανήκε - Οι δολοφονίες πολιτικών ηγετών

Οι πολιτικοί δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την εκστρατεία ενόψει των εκλογών της Κυριακής, στις οποίες ο κυβερνών συνασπισμός αναμένεται να επικρατήσει, ενώ η ιαπωνική αστυνομία προσπαθεί να διαλευκάνει τη μέθοδο και το κίνητρο του δολοφόνου του Σίνζο Άμπε.

Γόνος πολιτικής οικογένειας, ο οποίος έγινε ο νεότερος σε ηλικία μεταπολεμικός πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο Άμπε διακομίστηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Νάρα μετά τη φονική ενέδρα, προτού ανακοινωθεί ο θάνατός του αργά το απόγευμα.

Ένα όχημα που πιστεύεται ότι μετέφερε τη σορό του δολοφονημένου πολιτικού αναχώρησε από το νοσοκομείο λίγο πριν από τις 6 το πρωί (τοπική ώρα), σύμφωνα με το δίκτυο NHK, προκειμένου να τη μεταφέρει στην κατοικία του Άμπε στο Τόκιο.

Την οργή του εξέφρασε ο Τζο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, εξέφρασε την οργή του για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, ο οποίος πυροβολήθηκε από ένοπλο ενώ εκφωνούσε ομιλία σε προεκλογική συγκέντρωση.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν τηλεφώνησε σήμερα στον ιάπωνα πρωθυπουργό Κισίντα για να εκφράσει την οργή του, τη θλίψη του και τα βαθύτατα συλλυπητήρια για τον τραγικό και βίαιο θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε από πυρά ενόπλου», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τις 10 Ιουλίου, ως φόρο τιμής στον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA