Μενού
  • Α-
  • Α+

Μετά την πρώτη εντυπωσιακή εικόνα που έδωσε νωρίτερα στη δημοσιότητα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, η NASA παρουσίασε και νέες φωτογραφίες, οι οποίες μας μεταφέρουν στα βάθη του Σύμπαντος. Οι συγκεκριμένες εικόνες, μαζί με τα λοιπά ευρήματα του διαστημικού τηλεσκοπίου θεωρείται, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι «θα αλλάξουν για πάντα τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το Σύμπαν».

Διαβάστε ακόμη: Συρία: Οι ΗΠΑ εξολόθρευσαν τον ηγέτη των τζιχαντιστών Μάχερ αλ Αγκαλ με χτύπημα από drone

Οι νέες εκθαμβωτικές εικόνες  από το αχανές διάστημα ουσιαστικά είναι περισσότερα κομμάτια από το υλικό που συνέλεξε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, το μεγαλύτερο και ισχυρότερο τροχιακό παρατηρητήριο που εκτοξεύτηκε ποτέ.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Πώς ήταν το Σύμπαν πριν 13 δισεκατομμύρια χρόνια

Επειτα από αναμονή μηνών, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μία από τις πρώτες εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Συγκεκριμένα, ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σηματοδοτώντας έτσι για το πόσο σημαντική στιγμή πρόκειται, παρουσίασε την πρώτη από τις φωτογραφίες του πανίσχυρου τηλεσκοπίου. Μάλιστα, αργότερα σήμερα, Τρίτη (12/7), θα δοθούν στη δημοσιότητα άλλες τέσσερις φωτογραφίες, δείχνοντας έτσι τις δυνατότητες του James Webb.

Οσον αφορά την πρώτη φωτογραφία που είδε το φως της δημοσιότητας, πρόκειται ουσιαστικά για μια ματιά στα βάθη του Σύμπαντος σε υπέρυθρο φως. Το πανίσχυρο τηλεσκόπιο εστίασε σε ένα πολύ μικρό κομμάτι του ουρανού όπου βρίσκεται το σμήνος γαλαξιών SMACS 0723. Πρόκειται για το υπερσμήνος γαλαξιών που λειτουργεί ως βαρυτικός φακός, ώστε να μεγεθυνθούν ουράνια αντικείμενα που μετρούν 13 δισεκατομμύρια ζωής, δημιουργήθηκαν δηλαδή περίπου 800 εκατομμύρια χρόνια μετά την αρχή του Σύμπαντος. Οπως εξήγησε ο διευθυντής της NASA, Μπιλ Νέλσον, η συγκεκριμένη φωτογραφία καλύπτει ένα μέρος του Σύμπαντος, η αναλογία του οποίου ομοιάζει σε έναν κόκκο άμμου σε απόσταση όση το μήκος ενός χεριού. «Είναι η βαθύτερη φωτογραφία του Σύμπαντος που έχει τραβηχτεί ποτέ», εξήγησε.

«Σήμερα θα ρίξουμε μια ματιά στο πρώτο φως, που θα λάμψει μέσα από αυτό το παράθυρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν λίγο πριν τη δημοσιοποίηση της εικόνας, η οποία δείχνει φωτεινά λευκά, κίτρινα και πορτοκαλί φώτα, που η NASA είπε ότι αντιπροσώπευαν «γαλαξίες που κάποτε ήταν αόρατοι σε εμάς». «Φως από άλλους κόσμους, σε τροχιά γύρω από αστέρια πολύ πέρα από το δικό μας», είπε ο Μπάιντεν. «Το παλαιότερο τεκμηριωμένο φως στην ιστορία του σύμπαντος από πάνω από 13 δισεκατομμύρια επιτρέψτε μου να το ξαναπώ- πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια»!

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Κάθε φωτεινό σημάδι από τα χιλιάδες στη φωτογραφία είναι ένας γαλαξίας σε πολύ μακρινή απόσταση. Κάποιοι είναι από τους πιο αμυδρούς που έχουμε παρατηρήσει ποτέ, άρα τους βλέπουμε από μια εποχή που το Σύμπαν ήταν ακόμη «νεογέννητο». Είναι η πιο καθαρή και λεπτομερής φωτογραφία που έχουμε από το πρώιμο σύμπαν. Το τηλεσκόπιο χρειάστηκε μόνο μία ημέρα για να συλλέξει το φως, μια απόδειξη του πόσο ισχυρό είναι.

Το James Webb εκτοξεύτηκε στα τέλη του 2021 και βρίσκεται σε ένα σημείο περίπου 1,5 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη, έχοντας πίσω του τον πλανήτη μας και τον Ηλιο. Το κάτοπτρο έχει διάμετρο 6,4 μέτρα και είναι φτιαγμένο από 18 εξαγωνικά κομμάτια. Τις τελευταίες εβδομάδες ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές και ενεργοποιήθηκαν όλα τα εξαρτήματα, ενθουσιάζοντας τους αστρονόμους που λένε ότι το αξίας 10 δισ. δολαρίων τηλεσκόπιο λειτουργεί καλύτερα και από όσο περίμεναν.

Παγκόσμιο δέος από κοσμολόγους και αστρονόμους

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση κοσμολόγων και αστρονόμων που αντιμετώπισαν με δέος τη δημοσίευση της NASA, την πρώτη έγχρωμη εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, χαρακτηρίζοντας το έργο ως «ένα νέο σύνορο στην εξερεύνηση του διαστήματος» που θα επιτρέψει στην ανθρωπότητα να δει τις πρώτες μέρες του σύμπαντος. Οι επιστήμονες δήλωσαν τη Δευτέρα ότι ο τίτλος της «βαθύτερης όψης» δεν θα διαρκέσει πολύ όσο θέτουν σε λειτουργία το τηλεσκόπιο Webb. Παράλληλα, πολλοί αστρονόμοι εξέφρασαν μέσω την απόλυτη ικανοποίηση για τη χρήση και λειτουργία του διαστημικού τηλεσκοπίου Webb σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, το Hubble.

Θεωρίες συνωμοσίας στο twitter

Το τηλεσκόπιο James Webb «ξεκλειδώνει» τα μυστικά του σύμπαντος δείχνοντας για πρώτη φορά στους ανθρώπους πως ήταν πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Εστιάζοντας στο σμήνος γαλαξιών SMACS 0723, το τηλεσκόπιο δείχνει το σημείο όπου οι αστρονόμοι θεωρούν ότι λόγω μάζας λειτουργεί ως «βαρυτικός φακός», παραμορφώνοντας το διάστημα και μεγεθύνοντας πολύ το φως που προέρχεται από πολύ μακρινούς γαλαξίες. 

Κρίνοντας από τη δήλωση του επικεφαλής της NASA, Μπιλ Νέλσον, η ανθρωπότητα περιμένει πολλά από το James Webb αφού στη φωτογραφία του SMACS 0723, τουλάχιστον ένα από τα αχνά σημεία στο «φόντο» χρονολογείται πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια. Και αυτό έχει σημασία αφού η Μεγάλη Εκρηξη (Big Bang) που έφερε την έναρξη της διαστολής του γνωστού σύμπαντος συνέβη πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια. 

Ωστόσο, πέρα από τους επιστήμονες, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της εικόνας, ο απλός κόσμος παρουσίασε κάθε είδους αντιδράσεις, από έκπληξη, δυσπιστία, περιέργεια μέχρι και φόβο για το αποτέλεσμα που παρουσίασε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Κάποια σχόλια είναι πραγματικά αστεία, κάνοντας λόγο ακόμα και για... θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το διάστημα, θέμα που πάντα ενθουσίαζε τους λάτρεις των UFO και των X-Files... η αλήθεια βρίσκεται εκεί έξω!

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Οι πρώτες φωτογραφίες «φωτίζουν» το σύμπαν 

Την Τρίτη (12/7) αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα φωτογραφίες με... εκπληκτικά σημεία του σύμπαντος. Ανάμεσά τους είναι το αστρικό σύστημα Ητα Καρίνας, το σμήνος γαλαξιών Κουιντέτο του Στεφάν, το νεφέλωμα NGC 3132 και ο εξωπλανήτης WASP-62b. Το Ητα Καρίνας/Ητα Τρόπιδος περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο αστέρια και η φωτεινότητά του είναι περίπου τέσσερα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από του Ηλιου. Εντοπίζεται στο Νεφέλωμα της Τρόπιδος, σε απόσταση 7.500 ετών φωτός από το ηλιακό μας σύστημα. Πρόκειται για ένα από τα λαμπρότερα και με μεγαλύτερη μάζα αστρικά συστήματα που έχουν εντοπιστεί. 

Πρόκειται για ένα σημείο του σύμπαντος με σημασία για τους αστρονόμους αφού το 1843 παρατηρήθηκε γιγάντια έκρηξη από την οποία.... επέζησε. Ουσιαστικά, σε λίγα χρόνια, το Ήτα Τρόπιδος παρήγαγε σχεδόν όσο ορατό φως παράγει μία έκρηξη supernova αλλά δεν καταστράφηκε. Το φαινόμενο της ψεύτικης supernova μπορεί να αντιπροσωπεύει μια επιφανειακή αστάθεια ή μια αποτυχημένη έκρηξη. 170 χρόνια μετά την έκρηξη, η εσωτερική δομή του Ητα Καρίνας δεν έχει ανακάμψει πλήρως. 

Το Κουιντέντο του Στεφάν βρίσκεται στον αστερισμό του Πήγασου. Πρόκειται για την ομάδα των εξής πέντε γαλαξιών: 

  • NGC 7317 
  • NGC 7318a / (UGC 12099) 
  • NGC 7318b / (UGC 12100) 
  • NGC 7319 
  • NGC 7320c 

Με εξαίρεση τον NGC 7320c που εντοπίζεται στα 40 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη, οι άλλοι τέσσερις εντοπίζονται 300 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά και αλληλεπιδρούν βαρυτικά μεταξύ τους και σε βάθος χρόνου θα συγχωνευθούν σε έναν γιγάντιο γαλαξία. Στους NGC 7318A και NGC 7318Β η βαρυτική έλξη έχει δημιουργήσει περιόδους αστρογέννεσης που με εξάρσεις και υφέσεις εκτείνεται σε βάθος εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών.

Επίσης το James Webb θα μας δείξει και το νότιο δακτυλιοειδές νεφέλωμα, το NGC 3132 στον αστερισμό Ιστία.  Απέχει περίπου 2.000 έτη φωτός από το ηλιακό μας σύστημα. Ο WASP-62b είναι ο δεύτερος χωρίς σύννεφα που έχει ανακαλυφθεί. Οι εξωπλανήτες χωρίς σύννεφα είναι πολύ σπάνιοι στο σύμπαν και αποτελούν περίπου το 7% των πλανητών. Εντοπίζεται σε απόσταση 575 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό Δελφίν και ολοκληρώνει μία περιστροφή γύρω από το άστρο του σε περίπου 4,5 μέρες! Είναι αέριος γίγαντας σαν τον Δία και εξαιτίας της μικρής του απόστασης από το άστρο έχει πάρει το ψευδώνυμο «καυτός Δίας». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA