Μενού
  • Α-
  • Α+

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για την αρχηγία του Συντηρητικού κόμματος μετά τα σκάνδαλα που οδήγησαν τον Μπόρις Τζόνσον σε παραίτηση από το πρωθυπουργικό του αξίωμα. Ετσι, μετά τον πρώτο γύρο της εσωκομματικής ψηφοφορίας σημαντικό προβάδισμα έχει αποκτήσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ. Ηταν ο πρώτος άλλωστε που εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τους χειρισμούς του Βρετανού πρωθυπουργού και παραιτήθηκε, ανοίγοντας τον δρόμο για τις αποχωρήσεις δεκάδων μελών των Τόρις.  

Διαβάστε ακόμη: Βρετανία: Φρίκη στην πόλη Τέλφορντ - Περισσότερα από 1.000 παιδιά έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζόνσον δέχθηκε πυρά για το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός Κρις Πίντσερ συνέχισε να αποτελεί μέλος της κυβέρνησης παρόλο που είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση.

Οι υποψήφιοι με τη σειρά ψήφων:

  1.  Ρίσι Σούνακ με 88 ψήφους, πρώην Υπουργός Οικονομικών

     

  2.  Πένι Μόρντοντ με 67 ψήφους, πρώην Υπουργός Άμυνας και νυν Υφυπουργός Εμπορικής Πολιτικής

     

  3.  Λιζ Τρας με 50 ψήφους, Υπουργός Εξωτερικών

     

  4.  Κέμι Μπέιντενοκ με 40 ψήφους, Υφυπουργός Τοπικής Διακυβέρνησης, Πίστεως και Κοινοτήτων

     

  5.  Τομ Τούγκεντχαντ με 37 ψήφους, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων

     

  6.  Σουέλα Μπράβερμαν με 32 ψήφους, Γενική Εισαγγελέας

Αξίζει να σημειωθεί πως την Πέμπτη, όπως και σήμερα, κάθε βουλευτής από τους 358 των Συντηρητικών σε μυστική ψηφοφορία έχει δικαίωμα να ψηφίσει έναν υποψήφιο. Όποιος από αυτούς έρθει τελευταίος φεύγει από την κούρσα διαδοχής. Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί όσες φορές χρειαστεί.

Το αργότερο μέχρι τις 21 Ιουλίου όταν κλείνει το κοινοβούλιο για τις καλοκαιρινές διακοπές θα πρέπει να έχουν απομείνει μόνο δύο υποψήφιοι. Αυτοί θα ξεκινήσουν άμεσα την προεκλογική τους εκστρατεία απευθυνόμενοι στα περίπου 200.000 μέλη του κόμματός τους, τα οποία με επιστολική ψήφο θα επιλέξουν τον επόμενο αρχηγό των Συντηρητικών που θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. Ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου όταν ανοίξει η βουλή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA