ΔΙΕΘΝΗ
15/07/2022 21:37

Ιταλία: Ανυποχώρητος ο Ντράγκι - Την Τετάρτη θα επιμείνει στην παραίτηση

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι έχει ήδη ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο Ματαρέλα, ο οποίος του ζήτησε -πάντως- να τηρηθεί η θεσμικά προβλεπόμενη διαδικασία - Μονόδρομος η παραίτηση την Τετάρτη σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ιταλία: Ανυποχώρητος ο Ντράγκι - Την Τετάρτη θα επιμείνει στην παραίτηση
Ιταλία: Ανυποχώρητος ο Ντράγκι - Την Τετάρτη θα επιμείνει στην παραίτηση
Ανάγνωση:

Στη δίνη της πολιτικής αβεβαιότητας βρίσκεται η Ιταλία μετά την ανακοίνωση παραίτησης του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αφότου δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων για τα οικονομικά μέτρα που προωθούσε με σκοπό την αναχαίτιση του κύματος ακρίβειας, είπε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς να υπάρχει κλίμα ευρείας συναίνεσης. Ο Ιταλός πρόεδρος, όμως, Σέρτζιο Ματαρέλα, προσπαθώντας να τον μεταπείσει, δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του παραπέμποντάς τον στο Κοινοβούλιο.

Διαβάστε ακόμη: Μπιλ Γκέιτς: «Θα δωρίσω σχεδόν όλη την περιουσία μου» - Βγαίνει από τη λίστα με τους πλουσιότερους του κόσμου

Η εξίσωση είναι, όμως, πολυπαραγοντική και από βδομάδα αναμένονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία. Ο Μάριο Ντράγκι, προτίθεται να μεταβεί στο κοινοβούλιο, πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη, μόνον για να επιβεβαιώσει την παραίτησή του. Αυτή η θέση του Ντράγκι στηρίζεται στο γεγονός ότι καθώς δεν είναι εκλεγμένος πρωθυπουργός θεωρεί πως μπορεί να συνεχίσει μόνο εάν υπάρξει ευρύτατη κοινοβουλευτική υποστήριξη.

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει, σχετικά, τον πρόεδρο Ματαρέλα, ο οποίος του ζήτησε -πάντως- να τηρηθεί η θεσμικά προβλεπόμενη διαδικασία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ντράγκι περιόρισε σε μια μόνον ημέρα, τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Αλγερία, η οποία θα γίνει τελικά, την ερχόμενη Δευτέρα.

Την ίδια ώρα, το Κίνημα Πέντε Αστέρων αποφασίζει ποια στάση να τηρήσει, ενόψει των εξελίξεων της ερχόμενης εβδομάδας. Μέσα στις επόμενες ώρες, είναι πιθανό να ληφθεί η οριστική απόφαση για το αν οι «πεντάστεροι» αποσύρουν τους υπουργούς τους από την κυβέρνηση ευρείας συμμαχίας, προτού ο Ιταλός πρωθυπουργός παρέμβει στο κοινοβούλιο.

Σε αυτή την φάση, πάντως, τόσο η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όσο η Λέγκα και το μικρό κόμμα Ζωντανή Ιταλία, του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, θεωρούν απίθανη και άκρως προβληματική, πλέον, την κυβερνητική συνεργασία με τα Πέντε Αστέρια. Η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος ζητά να συνεχιστεί η ευρεία αυτή συνεργασία, στο πλαίσιο της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, «για να μην προσφερθεί ευχέρεια κινήσεων στην δεξιά». Η άκρα δεξιά των Αδελφών της Ιταλίας (η οποία, στην φάση αυτή είναι πρώτη δύναμη στην πρόθεση ψήφου) επιμένει, τέλος, ότι πρέπει να επιλεγεί άμεσα η οδός της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Ο «Σούπερ Μάριο» υπενθυμίζεται ότι διορίστηκε πρωθυπουργός από τον Σέρτζιο Ματαρέλα, προκειμένου να ανακάμψει η Ιταλία μετά την πανδημία και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας. Ωστόσο έναν χρόνο μετά, ο Ντράγκι βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο και με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων να κόβει - όπως φάνηκε - το νήμα της ζωής της κυβέρνησης, επικρίνοντας τον Ντράγκι για τους χειρισμούς του όσον αφορά στο κύμα της ακρίβειας που επελαύνει ανά την Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΙΤΑΛΙΑ ΜΑΡΙΟ ΝΤΡΑΓΚΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ