Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει ένα ακόμη εμπόδιο για την ενεργειακή επάρκεια των χωρών. Με τον αγωγό Nord Stream 1 να είναι εκτός λειτουργίας λόγω συντήρησης και τις αμφιβολίες για το κατά πόσο αυτές θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Πέμπτη όπως είχε αναφερθεί αρχικά, ο ρωσικός κολοσσός Gazprom ενημέρωσε τρεις εταιρίες πως θα διακόψει τη ροή φυσικού αερίου λόγω έκτακτων περιστάσεων.

Διαβάστε ακόμη: Φυσικό αέριο: Τι προβλέπει η «χρυσή» συμφωνία της ΕΕ με το Αζερμπαϊτζάν

Σύμφωνα με επιστολή που διέρρευσε στο πρακτορείο Reuters επικαλείται αναδρομικά λόγους ανωτέρας βίας σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις που χρονολογούνται από τις 14 Ιουνίου. Η επιστολή ενίσχυσε τους φόβους στην Ευρώπη ότι η Μόσχα μπορεί να μην επανεκκινήσει τον αγωγό στο τέλος της περιόδου συντήρησης ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, εντείνοντας μια ενεργειακή κρίση που κινδυνεύει να οδηγήσει την περιοχή σε ύφεση. Η δήλωση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Gazprom θα σταματήσει τις παραδόσεις, αλλά ότι δεν θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη εάν δεν τηρήσει τους όρους της σύμβασης, αναφέρει το Reuters.

Επισήμως αυτό θα συμβεί γιατί η εταiρία δεν έχει λάβει μία τουρμπίνα που είχε πάει για επισκευή στον Καναδά, με τα γερμανικά Μέσα ωστόσο να επισημαίνουν πως το συγκεκριμένο εξάρτημα θα είναι άμεσα στην Ευρώπη και σε λίγες ημέρες θα βρίσκεται στη Ρωσία. Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανέφερε τη Δευτέρα 18 Ιουλίου ότι δεν μπορούσε να δώσει λεπτομέρειες για το πού βρίσκεται η τουρμπίνα. Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι ήταν ένα ανταλλακτικό που προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι η απουσία του δεν θα μπορούσε να είναι ο πραγματικός λόγος για τη μείωση των ροών φυσικού αερίου πριν από τη συντήρηση.

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία μειώνονται μέσω των μεγάλων αγωγών εδώ και μερικούς μήνες, μεταξύ άλλων μέσω Ουκρανίας και Λευκορωσίας αλλά και μέσω του Nord Stream 1 στη Βαλτική Θάλασσα. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή την οποία επικαλείται το Reuters, η οποία δεν κατονομάζεται, οι λόγοι ανωτέρας βίας αφορούν παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Ενόψει του κινδύνου σοβαρής έλλειψης φυσικού αερίου, ανοίγει και η συζήτηση σχετικά με την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο, προηγούνται οι θεμελιώδεις κρατικές δομές, ασφάλειας και υγείας και ακολουθούν τα νοικοκυριά, ενώ τελευταία έρχεται η βιομηχανία. «Οι ισχύοντες κανόνες δημιουργήθηκαν για μια μικρής διάρκειας διακοπή μεμονωμένων γραμμών. Οι πολιτικοί στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες πρέπει να φτιάξουν νέους κανονισμούς για τη σκληρή νέα ενεργειακή πραγματικότητα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ και ζήτησε «όλα τα τμήματα της κοινωνίας να αναλάβουν ευθύνες ανάλογες με τις δυνατότητές τους - εκτός από επιχειρήσεις, δήμους και κρατίδια, οι ιδιώτες καταναλωτές πρέπει να γίνουν κομμάτι της μαζικής εκστρατείας εξοικονόμησης ενέργειας». Η Γερμανία θα αντιμετωπίσει «μια μακροπρόθεσμη έλλειψη φυσικού αερίου», προειδοποίησε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA