Μενού
  • Α-
  • Α+

Θερμοκρασία ρεκόρ που ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου καταγράφηκε σήμερα, Τρίτη 19 Ιουλίου 2022, για πρώτη φορά στην Ιστορία της Βρετανίας, όπως ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας. Σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή, στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου καταγράφηκε θερμοκρασία 40,2 βαθμών Κελσίου στις 14:50 ώρα Ελλάδας. Νωρίτερα η μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας είχε ανακοινώσει ότι στο Τσάρλγουντ του Σάρεϊ, στη νότια Αγγλία, καταγράφηκαν 39,1 βαθμοί, ενώ προέβλεψε ακόμα θερμότερο καιρό από ένα κύμα καύσωνα που έχει προκαλέσει ζημιές σε διαδρόμους προσγείωσης-απογείωσης αεροδρομίων και σιδηροδρομικές ράγες. Η υπηρεσία θα πρέπει να πιστοποιήσει τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε για την καταγραφή της θερμοκρασίας πριν αυτή θεωρηθεί επίσημη. Το προηγούμενο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας ήταν 38,7 βαθμοί Κελσίου στον Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ το 2019.

Η Βρετανία έχει τεθεί σε καθεστώς «εθνικής έκτακτης κατάστασης» λόγω των πρωτοφανών θερμοκρασιών. Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια πριν η Βρετανία να αναβαθμίσει πλήρως τις υποδομές της ώστε αυτές να αντέχουν σε υψηλότερες θερμοκρασίας, αφού παρατηρήθηκαν ζημίες σε δύο τουλάχιστον διαδρόμους προσγείωσης-απογείωσης αεροσκαφών και σε σιδηροδρομικές ράγες. «Είδαμε αρκετά προβλήματα στις μεταφορές», δήλωσε ο ίδιος στο BBC. «Οι υποδομές, μεγάλος μέρος των οποίων χτίστηκε στη βικτοριανή εποχή, απλά δεν είναι κατασκευασμένες να αντέχουν αυτού του είδους τις θερμοκρασίες».

Η άφιξη του κύματος καύσωνα, που αρχικά προκάλεσε φωτιές σε όλη την Ευρώπη πριν φθάσει στη Βρετανία, έστρεψε την προσοχή στις δεσμεύσεις για καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου άνθρακα από τους υποψήφιους διαδόχους του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Αφού ο Τζόνσον πρωτοστάτησε στην προσπάθεια για καθαρές μηδενικές εκπομπές, όταν η Βρετανία φιλοξένησε τη σύνοδο του Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα COP26 το 2021, κάποιοι από τους υποψήφιους αντικαταστάτες του εμφανίστηκαν πιο χλιαροί και έθεσαν άλλες προκλήσεις της χώρας ως προτεραιότητά τους. Μία υποψήφια, η Κέμι Μπέιντενοκ, δήλωσε ότι πιστεύει στη μείωση των εκπομπών ρύπων αλλά δεν θεωρεί ότι ο στόχος αυτός θα πρέπει να επιτευχθεί σε βάρος της οικονομίας. Ο Εντ Μίλιμπαντ, πρώην ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος που είναι επικεφαλής της στρατηγικής του για την κλιματική αλλαγή, δήλωσε πως θεωρεί την πολιτική διαμάχη ιδιαίτερα ανησυχητική. «Έχεις υποψηφίους που φαίνεται να συναγωνίζονται μεταξύ τους, όχι να κινούνται προς δεσμεύσεις για μηδενικές καθαρές εκπομπές, αλλά μακριά από αυτές», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του BBC Radio.

Οικολόγοι ακτιβιστές από την οργάνωση Extinction Rebellion έσπασαν σήμερα τζαμαρίες στη News UK, που εκδίδει την ταμπλόιντ The Sun, για να διαμαρτυρηθούν για τον τρόπο που κάποια μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν το θέμα του καύσωνα. «Η The Sun επέλεξε εικόνες γυναικών με μπικίνι, παραλιών και χαρούμενων παιδιών με παγωτά», ανέφερε η οργάνωση.

Οι υψηλές θερμοκρασίες ανάγκασαν την εταιρεία σιδηροδρομικού δικτύου να εκδώσει προειδοποίηση «Μην Ταξιδεύετε» για τις υπηρεσίες προς τα βόρεια του Λονδίνου. Χθες, στο αεροδρόμιο Λούτον του Λονδίνου ανεστάλησαν πτήσεις καθώς εντοπίστηκε πρόβλημα στην επιφάνεια του διαδρόμου προσγείωσης-απογείωσης. Τουλάχιστον ένας μεγάλος ζωολογικός κήπος, στο Τσέστερ, ανακοίνωσε ότι θα κλείσει, ενώ ο ζωολογικός κήπος στο Μπρίστολ ανακοίνωσε ότι σε κάποια ζώα προσφέρονται γλειφιτζούρια πάγου με λαχανικά και φύλλα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA