Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι ροές του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 φαίνεται ότι θα επανεκκινήσουν κανονικά την ερχόμενη Πέμπτη 21 Ιουλίου μετά την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης συντήρησης, όπως ανέφεραν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters δύο πηγές. Ο αγωγός, ο οποίος αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, σταμάτησε για δέκα ημέρες στο πλαίσιο της ετήσιας συντήρησης στις 11 Ιουλίου.

Νωρίτερα την Τρίτη, η Wall Street Journal ανέφερε, επικαλούμενη τον Ευρωπαίο επίτροπο για τον προϋπολογισμό, Γιοχάνες Χαν, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν περιμένει ότι ο αγωγός θα επανεκκινήσει μετά τη συντήρηση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, οι πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, ισχυρίζονται ότι ο αγωγός αναμένεται να ξαναρχίσει τη λειτουργία του εγκαίρως, αλλά σε μικρότερη από τη χωρητικότητά του, περίπου στα 160 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) την ημέρα.

Ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, μείωσε τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω της συγκεκριμένης διαδρομής στο 40% της χωρητικότητας τον περασμένο μήνα, επικαλούμενος καθυστερήσεις στην επιστροφή της τουρμπίνας που είχε στείλει η Siemens Energy στον Καναδά. «Αυτοί (η Gazprom) θα επιστρέψουν στα επίπεδα πριν από τις 11 Ιουλίου», είπε μια από τις πηγές σχετικά με τους όγκους φυσικού αερίου που αναμένονται μέσω του Nord Stream 1 από την Πέμπτη.

Η εφημερίδα Kommersant ανέφερε τη Δευτέρα, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση, ότι ο Καναδάς έστειλε την τουρμπίνα στη Γερμανία με αεροπλάνο στις 17 Ιουλίου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής. Μία από τις πηγές είπε ότι η τουρμπίνα είναι απίθανο να εγκατασταθεί ξανά έως τις 21 Ιουλίου. Η Gazprom και η Nord Stream 1 δεν απάντησαν στα αιτήματα του Reuters για σχόλιο.

«Φωτιές» άναψε η ανακοίνωση της Gazprom

Την ίδια ώρα, η σιβυλλική επιστολή της Gazprom με την οποία «κόβει» τις παραδόσεις λόγω «ανωτέρας βίας» έχει προκαλέσει συναγερμό στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που ψάχνει απεγνωσμένα για εναλλακτικές πηγές για να καλυφθούν οι ανάγκες της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.

Μια διακοπή της τροφοδοσίας της Ευρώπης σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τις βιομηχανίες και κράτη που πασχίζουν να βρουν εναλλακτικές πηγές. Ειδικά η Γερμανία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο και η μείωση των ροών υποχρέωσε τη μεγαλύτερη εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα, την Uniper, να ζητήσει κρατική στήριξη, ενώ χθες απέρριψε τις δικαιολογίες της Gazprom περί ανωτέρας βίας, που δεν της επέτρεψαν να παραδίδει τις συμφωνημένες ποσότητες.

Η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει αύριο Τετάρτη (20/7) ένα σχέδιο για συντονισμένη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, προκειμένου να μετριάσει τις επιπτώσεις από μια πιθανή διακοπή των ροών από τη Ρωσία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετά μια δέσμη συστάσεων προς τα κράτη μέλη, που θα περιλαμβάνουν και την εθελοντική μείωση σε θέρμανση και ψύξη καθώς και ορισμένα μέτρα που βασίζονται στην αγορά. Η Κομισιόν μπορεί επίσης να επιδιώξει το δικαίωμα να επιβάλει περιορισμούς στην κατανάλωση, εφόσον χρειαστεί κάτι τέτοιο αργότερα.

Βέβαια, την ίδια ώρα, η ΕΕ δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια καθώς η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετέβη χθες Δευτέρα, άρον άρον στο Μπακού, όπου και υπέγραψε συμφωνία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ. Η συμφωνία αυτή προβλέπει αύξηση κατά 50% των προμηθειών φυσικού αερίου της ΕΕ από το Αζερμπαϊτζάν το 2022 και κατά 150% έως το 2027. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το Αζερμπαϊτζάν θα παραδίδει τουλάχιστον 20 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως στην ΕΕ έως το 2027!

Η νέα συμφωνία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΕ να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο, θα ενισχύσει σημαντικά τις ροές αζέρικου φυσικού αερίου, που φθάνει μέσω του αγωγού TAP, ο οποίος περνά από την Ελλάδα και καταλήγει στην Ιταλία. Με την αύξηση των ροών του αζέρικου αερίου θα ενισχυθεί ο εφοδιασμός των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, δίνοντας έτσι μία «ανάσα» στην ενεργειακή «ασφυξία» που προκαλεί η Μόσχα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA