Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε φάση αποκωδικοποίησης του υψηλού επιπέδου των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων κινείται η Τουρκία επιχειρώντας να ερμηνεύσει την έντονη παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα μας στο πλαίσιο της διεύρυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας Ουάσινγκτον-Αθήνας και τη σημαντική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με οπλικά συστήματα «made in USA». Την ίδια ώρα, η Αγκυρα έχει εγκλωβιστεί σε μία αβέβαιη ως προς το αποτέλεσμα γραφειοκρατική διαδικασία με το αμερικανικό κράτος προκειμένου να πειστούν οι Αμερικανοί νομοθέτες για τις «αγαθές» προθέσεις της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε να αναθεωρήσουν την άποψη τους περί μη πώλησης νέων και εκσυγχρονισμό παλαιότερων F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. 

Οι εξελίξεις αυτές αρχικά προκάλεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, εκνευρισμό στην τουρκική πολιτική ελίτ εκτοξεύοντας απειλές κατά της χώρας μας αλλά και πυροδοτώντας μέσω των απόλυτα ελεγχόμενων Μέσων Ενημέρωσης τα αντιαμερικανικά αντανακλαστικά της τουρκικής κοινωνίας. Διαπιστώνοντας όμως ότι πολλά έχουν αλλάξει πλέον στον τρόπο, με τον οποίο οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τις υπό διαμόρφωση συνθήκες, που θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τα συμφέροντά τους στην περιοχή μας, τον εκνευρισμό διαδέχτηκε γενικευμένος προβληματισμός. Πολιτικό και δημοσιογραφικό κατεστημένο στη γείτονα αντιλαμβάνονται ότι η ελληνο-αμερικανική προσέγγιση δεν είναι συγκυριακή αλλά πρόκειται για μία στρατηγική επιλογή των ΗΠΑ, που όχι μόνο θα έχει αντίκτυπο αλλά θα επηρεάσει καθοριστικά τα προσεχή χρόνια την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Η διαπίστωση αυτή οδήγησε τους οργισμένους Τούρκους απόστρατους αναλυτές να προβούν σε «ευφάνταστες» αναλύσεις κάνοντας λόγο για κρυφό σχέδιο της Ουάσινγκτον με στόχο να ασκήσει πίεση στο καθεστώς Ερντογάν μέσω του μεγάλου αριθμού στρατιωτικών βάσεων, που διαθέτουν οι αμερικανικές δυνάμεις στη χώρα μας, χωρίς μάλιστα να αποκλείουν και την από κοινού με την Ελλάδα ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Τουρκίας. Πέρα από αυτές τις γραφικές εκτιμήσεις, που εντάσσονται στον προπαγανδιστικό μηχανισμό της Αγκυρας, η ουσία είναι ότι οι Τούρκοι πραγματικά ανησυχούν για τους σχεδιασμούς των Αμερικανών καθώς επιβεβαιώνεται καθημερινά η στενή στρατιωτική συνεργασία τους με τη χώρα μας σε όλους τους τομείς. 

Σε αυτό το κλίμα περιρρέουσας καχυποψίας για τις ΗΠΑ, που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη δημόσια συζήτηση στην Τουρκία, οποιαδήποτε εξέλιξη στο επίπεδο προμήθειας αμερικανικού στρατιωτικού υλικού από τη χώρα μας δεν περνά απαρατήρητη. Αντίθετα, αξιολογείται συνδυαστικά με τα υπόλοιπα δεδομενα με τους Τούρκους να προσπαθούν να εντοπίσουν στις λεπτομέρειες το βάθος της προσέγγισης Ουάσινγκτον-Αθήνας, η οποία αποτελεί στην παρούσα φάση το μεγαλύτερο γρίφο για την τουρκική διπλωματία. Το βασικό δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet με τον τίτλο, «Δραστηριότητα ΗΠΑ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης! Αποβιβάστηκαν 50 από τα αμερικανικά τεθωρακισμένα και μεταφέρθηκαν στα τουρκικά σύνορα», που ακολουθεί μία σειρά αντίστοιχων δημοσιευμάτων στον τουρκικό Τύπο δείχνει ότι στη γείτονα λαμβάνονται σοβαρά όλες οι παράμετροι ειδικά όταν η Αγκυρα είναι πλήρως αποκλεισμένη από την πρόσβαση σε αμερικανικό στρατιωτικό υλικό λόγω των κυρώσεων από την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400

«Η Ελλάδα συνεχίζει να προμηθεύεται όπλα και στρατιωτικά οχήματα από τις ΗΠΑ. Οι Ελληνικές Χερσαίες Δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη παρέλαβαν 90 νέα τεθωρακισμένα οχήματα ασφαλείας M1117 από τις ΗΠΑ. Παρουσιάζοντας το F-35 μπροστά στην ελληνική σημαία στη βάση της Σούδας στην Κρήτη την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ έστειλαν νέα τεθωρακισμένα οχήματα στη Θεσσαλονίκη και στο βόρειο Αιγαίο. Από το καλοκαίρι του 2020, οι ΗΠΑ, που τάσσονται ανοιχτά στο πλευρό της διοίκησης της Αθήνας, έστειλαν άλλο ένα πλοίο στη Θεσσαλονίκη. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα δημοσίευσε μια φωτογραφία των τεθωρακισμένων οχημάτων στον λογαριασμό της στο Twitter, λέγοντας: "Είμαστε πολύ χαρούμενοι, που 90 ακόμη M1117 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι το τέλος του έτους, η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να στείλει 1.200 τεθωρακισμένα οχήματα. Η αμυντική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας είναι ισχυρότερη από ποτέ”». 

Η τουρκική εφημερίδα παρατηρεί ότι τα αμερικανικά τεθωρακισμένα έχουν αναπτυχθεί στον ποταμό Εβρο στα τουρκικά σύνορα όμως εντύπωση προκαλεί η εκτενής αναφορά για ακόμα μία φορά, παρότι έχουν μεσολαβήσει αρκετές μέρες, της παρουσίας των αμερικανικών F-35 στη Σούδα. «Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας Θεμιστοκλής Μπουρόλιας και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Γιώργος Τσούνης, ταξίδεψαν στην Κρήτη την περασμένη εβδομάδα. Η πολυπληθής αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την 115 Αεροπορική Βάση στη Σούδα και τη ναυτική βάση στο Μαράθι και παρακολούθησε την άσκηση “Poseidon's Rage-22”, στην οποία απογειώθηκαν μαζί ελληνικά και αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη. Οι κύριοι Δένδιας, Χαρδαλιάς, Φλώρος, Μπουρόλιας και Τσούνης φωτογραφήθηκαν επίσης μπροστά στα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη F-35». 

Οι Τούρκοι ενοχλήθηκαν σφόδρα όχι μόνο από τη στάθμευση του F-35 στο υπόστεγο της 115 Πτέρυγας Μάχης μπροστά στη μεγάλη ελληνική σημαία αλλά ακόμα και από το γεγονός ότι φωτογραφίες Ελλήνων πιλότων, που πετούσαν σε σχηματισμό με τα αμερικανικά stealth αεροσκάφη, κοινοποιήθηκαν από τον λογαριασμό του αμερικανικού στρατού στο ΝΑΤΟ. Μπορεί το μεγάλο στοίχημα αυτή τη στιγμή για την τουρκική πολεμική αεροπορία να είναι ο εκσυγχρονισμός 80 F-16 όμως δεν υπάρχει ούτε ένας πραγματιστής αναλυτής στην Αγκυρα, που να μπορεί να εξηγήσει πώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κυριολεκτικά κατάφερε να χάσει μέσα από τα χέρια του συνολικά 100 F-35, να αποκλειστεί από την αμερικανική αμυντική βιομηχανία και να ζητά εναγωνίως πρόσβαση σε κιτ αναβάθμισης F-16, λόγω του εναγκαλισμού του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA