Μενού
  • Α-
  • Α+

Νεκρός είναι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, που σκοτώθηκε το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας τοπική ώρα (λίγο μετά τις 02:30 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν τόνισε πως αποδόθηκε δικαιοσύνη και εξήγησε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εντόπισαν τον επικεφαλής της Αλ Κάιντα νωρίτερα φέτος και ότι διεξήχθη αεροπορικό πλήγμα στην Καμπούλ.

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, στο αεροπορικό πλήγμα, που νωρίτερα ανακοινώθηκε από στελέχη της κυβέρνησής του ότι έγινε με UAV της CIA, δεν έχασε τη ζωή του κανένα μέλος της οικογένειας του επικεφαλής της Αλ Κάιντα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διεμήνυσε ακόμη ότι η Ουάσινγκτον δεν θα επιτρέψει το Αφγανιστάν να γίνει ποτέ ξανά ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες.

Παράλληλα, Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε σε δημοσιογράφους ότι η επιχείρηση που είχε αποτέλεσμα να εξοντωθεί ο ηγέτης της Αλ Κάιντα έγινε από αέρος και χωρίς να υπάρχει καμιά αμερικανική παρουσία στο πεδίο, ενώ χαρακτήρισε την παρουσία του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν «ξεκάθαρη παραβίαση» των συμφωνιών που είχε υπογράψει οι Ταλιμπάν με τις ΗΠΑ.

Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, Αιγύπτιος χειρουργός, ανέλαβε την ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης μετά τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν σε επιχείρηση των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων στην Αμποταμπάντ του Πακιστάν το 2011 και πρόκειται για το πιο βαρύ πλήγμα έκτοτε σε βάρος της οργάνωσης στην οποία αποδίδεται ιδίως η ευθύνη για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον.

Αξιωματούχοι είπαν νωρίτερα πως διεξήχθη πλήγμα με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας στην Καμπούλ εναντίον «σημαντικού» στόχου που ανήκε στην Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο που επικαλέστηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, η επιδρομή δεν προκάλεσε «κανένα θύμα μεταξύ των αμάχων».

Αυτή είναι η πρώτη γνωστή αμερικανική αεροπορική επιδρομή στην Καμπούλ αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν, πριν από σχεδόν έναν χρόνο, τη 15η Αυγούστου 2021, καθώς αποχωρούσε με εσπευσμένο και χαοτικό τρόπο το διπλωματικό και στρατιωτικό προσωπικό δυτικών κρατών έπειτα από 20 χρόνια πολέμου. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, περιορίστηκε από την πλευρά του να επιβεβαιώσει απλά ότι διεξήχθη αεροπορική επιδρομή με UAV, την οποία καταδίκασε σθεναρά, κάνοντας λόγο περί παραβίασης «των διεθνών αρχών».

Ο Αμπντούλ Ναφί Τακόρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών των Ταλιμπάν, είπε χθες στο Reuters ότι το πρωί της Κυριακής «σπίτι χτυπήθηκε από πύραυλο στη Σερπούρ», συνοικία της αφγανικής πρωτεύουσας, προσθέτοντας ότι «δεν υπήρξαν θύματα καθώς το σπίτι αυτό ήταν άδειο». Εάν επιβεβαιωθεί ότι το πρόσωπο που σκοτώθηκε προχθές Κυριακή ήταν ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, θα εγερθούν άβολα ερωτήματα για τους Ταλιμπάν, που υπόσχονταν ότι δεν θα επέτρεπαν σε τρομοκρατικές οργανώσεις να χρησιμοποιούν την αφγανική επικράτεια ως καταφύγιο αφού επανήλθαν στην εξουσία στο κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας πέρυσι.

Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι θεωρείται πως ήταν μαζί με άλλους ηγέτες της Αλ Κάιντα ο αρχιτέκτονας των επιθέσεων του 2000 εναντίον του αμερικανικού πολεμικού πλοίου USS Cole στην Υεμένη (17 Αμερικανοί στρατιωτικοί νεκροί, πάνω από 30 τραυματίες) και των επιθέσεων εναντίον των αμερικανικών πρεσβειών στην Κένυα και στην Τανζανία την 7η Αυγούστου 1998 (224 νεκροί, πάνω από 5.000 τραυματίες). Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στα μέσα του Ιουλίου ότι οι δυνάμεις τους σκότωσαν τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Συρία, τον Μάχελ αλ Αγκάλ, επίσης με πλήγμα από αέρος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA