Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται οι αμερικανικές δυνάμεις στον Ειρηνικό παρακολουθώντας στενά τις στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, που πραγματοποιεί η Κίνα σε απόσταση αναπνοής από την Ταϊβάν. Τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στο αυτοδιοικούμενο νησί έχουν αναλυθεί και επεξεργαστεί εκτενώς από το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ ως μέρος των πιθανών σεναρίων ανάληψης επιθετικής δράσης από το Πεκίνο. Οι επιτελείς του αμερικανικού Πενταγώνου είναι πεπεισμένοι ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική ισχύ της για να εξαναγκάσει την Ταϊπέι να συνθηκολογήσει υποχρεώνοντας την ηγεσία της να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους όρους της κινεζικής πλευράς.

Διαβάστε ακόμη: Ντόναλντ Τραμπ: Εθαψε την Ιβάνα σε γήπεδο γκολφ για να γλιτώσει την εφορία

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται βέβαιο ότι το Πεκίνο, εφόσον προχωρήσει στα σχέδια του, θα επιχειρήσει να αποτρέψει πιθανή επέμβαση των ΗΠΑ είτε επιλέγοντας μία αιφνιδιαστική επιχείρηση μικρής διάρκειας είτε στην περίπτωση παρατεταμένης σύγκρουσης κλιμακώνοντας επικίνδυνα τη σύγκρουση και εμπλέκοντας τις πυρηνικές δυνάμεις της με στόχο μια πολιτική διευθέτηση του ακανθώδους ζητήματος της Ταϊβάν. Βάσει των δεδομένων, που έχουν επεξεργαστεί οι Αμερικανοί, η Κίνα θα μπορούσε να προχωρήσει σε αεροπορικό και ναυτικό αποκλεισμό του νησιού αποκόπτοντας τις ζωτικές εισαγωγές σε αυτό και εξαναγκάζοντας με αυτό τον τρόπο την κυβέρνηση του να συνθηκολογήσει.

Μεγάλης κλίμακας πυραυλικά πλήγματα και πιθανές καταλήψεις υπεράκτιων νησιών της Ταϊβάν θα συνόδευαν τον αποκλεισμό σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί ταχεία παράδοση της ενώ ταυτόχρονα θα τοποθετούνταν αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις για διεξαγωγή επιχειρήσεων αποκλεισμού εβδομάδων ή ακόμα και μηνών εάν αυτό κρινόταν απαραίτητο από τις εξελίξεις. Παράλληλα με τις επιχειρήσεις αεροπορικού και ναυτικού αποκλεισμού, οι αρχές και ο πληθυσμός του νησιού θα απομονωνόταν πλήρως μέσω επιχειρήσεων ηλεκτρονικού πολέμου και πληροφοριών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, η Κίνα θα μπορούσε να προβεί σε σειρά στρατιωτικών ενεργειών σε μια περιορισμένη εκστρατεία κατά της Ταϊβάν, πιθανώς σε συνδυασμό με οικονομικές και πολιτικές κινήσεις, που θα υπονόμευαν την αποτελεσματικότητα ή τη νομιμότητα των αρχών του νησιού αλλά κυρίως την εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτές. Σε αυτή την περίπτωση, οι κινεζικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων θα μπορούσαν να διεισδύσουν στην Ταϊβάν και να πραγματοποιήσουν επιθέσεις κατά υποδομών ή στόχων ηγεσίας. Ενα άλλο σενάριο περιλαμβάνει πυραυλικές επιθέσεις και αεροπορικές επιδρομές ακριβείας εναντίον συστημάτων αεράμυνας, αεροπορικών βάσεων, ραντάρ, πυραυλικών συστημάτων και εγκαταστάσεων επικοινωνίας για να εξουδετερωθεί την άμυνα της Ταϊβάν αλλά και η ηγεσία της και να πληγεί η αποφασιστικότητα του λαού της.

Η πιθανή εισβολή στην Ταϊβάν είναι μια πολύπλοκη επιχείρηση

Βέβαια, η πιθανή εισβολή στην Ταϊβάν είναι μια πολύπλοκη επιχείρηση, που θα πρέπει να βασίζεται σε συντονισμένες και αλληλοσυνδεόμενες επιχειρήσεις με στόχο την καταστροφή ή την παράκαμψη της παράκτιας άμυνας με τη μεταφορά δυνάμεων και υλικού σε καθορισμένες τοποθεσίες προσγείωσης στα βόρεια ή νότια της δυτικής ακτογραμμής του νησιού με την ταυτόχρονη εξαπόλυση επιθέσεων για την κατάληψη βασικών τμημάτων ή ολόκληρου του νησιού. Οι ασκήσεις αμφίβιων επιχειρήσεων, που έχει πραγματοποιήσει το Πεκίνο κοντά στην Ταϊβάν τα προηγούμενα χρόνια αλλά και τα αποβατικά μέσα, που έχει αναπτύξει στην περιοχή, αποκαλύπτουν τις προθέσεις του.

Οπως σημειώνουν οι Αμερικανοί στρατηγοί, η μεγάλης κλίμακας αμφίβια εισβολή είναι μια από τις πιο περίπλοκες και δύσκολες στρατιωτικές επιχειρήσεις, που απαιτεί αεροπορική και θαλάσσια υπεροχή, ταχεία συγκέντρωση και διατήρηση των εφοδίων στην ξηρά και αδιάλειπτη υποστήριξη. Μάλιστα, υπάρχει η εκτίμηση στην Ουάσιγκτον ότι μια προσπάθεια εισβολής στην Ταϊβάν πιθανότατα θα δοκίμαζε τα όρια των πραγματικών δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας ενώ θα προκαλούσε διεθνή επέμβαση, παράγοντες, που καθιστούν την αποβατική κίνηση ως μια επιχείρηση υψηλού ρίσκου για το Πεκίνο.

Πώς μπορεί η Κίνα να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν

Ο κινεζικός στρατός όμως θα μπορούσε να προχωρήσει σε αμφίβιες επιχειρήσεις σε μικρά κατεχόμενα από την Ταϊβάν νησιά στη Νότια Κίνα. Μια τέτοια εισβολή θα είχε ως αποτέλεσμα την επίδειξη στρατιωτικής ικανότητας, πολιτικής αποφασιστικότητας αλλά και την επίτευξη απτών εδαφικών κερδών παρουσιάζοντας ταυτόχρονα μία εικόνα σχετικής αυτοσυγκράτησης από πλευράς του Πεκίνου. Ωστόσο, όπως εκτιμούν οι Αμερικανοί επιτελείς, αυτού του είδους οι επιχειρήσεις εγκυμονούν πιθανώς απαγορευτικό πολιτικό ρίσκο καθώς θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.

Παρόλα αυτά, η διάταξη των κινεζικών δυνάμεων δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τα πραγματικά σχέδια της Κίνας. Οπως τονίζει το αμερικανικό Πεντάγωνο, το Πεκίνο έχει τοποθετήσει 6 αμφίβιες ταξιαρχίες συνδυασμένων όπλων απέναντι από τις ακτές της Ταϊβάν. Τα στρατεύματα αυτά όλο το προηγούμενο διάστημα εκτελούσαν ρεαλιστικές και μεγάλης κλίμακας αμφίβιες επιχειρήσεις, γεγονός που κάνει τους Αμερικανούς στρατηγούς να είναι σχεδόν σίγουροι ότι πράγματι η Κίνα έχει επεξεργαστεί σοβαρά το σενάριο εισβολής, η υλοποίηση ή όχι του οποίου θα εξαρτηθεί από τη στάθμιση από το Πεκίνο όλων των συνεπειών, που θα πυροδοτούσε μία τέτοια κίνηση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA