ΔΙΕΘΝΗ
10/08/2022 00:44

Κίνα: Συναγερμός για τον ιό Langya που μεταδόθηκε στον άνθρωπο πιθανόν από ζώο

Οι Βρετανοί κάνουν λόγο για... Deja-flu σε μια χιουμοριστική αναφορά στον κορονοϊό, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως ο ιός Langya μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία - Έχουν εντοπιστεί ήδη 35 κρούσματα – Ποια είναι τα συμπτώματα

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κίνα: Συναγερμός για τον ιό Langya που μεταδόθηκε στον άνθρωπο πιθανόν από ζώο
Πηγή: Shutterstock
Ανάγνωση:

Και το όνομα αυτού: «Langya» ή αλλιώς LayV! Πρόκειται για ένα νέο ιό που εντοπίστηκε στην Κίνα και έχει ήδη μολύνει δεκάδες ανθρώπους. Σύμφωνα με τα όσα είναι μέχρι τώρα γνωστά ο Langya εντοπίστηκε τον Ιανουάριο του 2019 στη Shandong, ενώ τον επόμενο χρόνο βρέθηκαν 14 θετικές περιπτώσεις στις δυο επαρχίες, Henan και Shandong. Στη συνέχεια όμως, ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού και οι ερευνητές σταμάτησαν τις όποιες έρευνες έκαναν για τον συγκεκριμένο ιό καθώς δεν εντόπισαν μολύνσεις κατά το πρώτο έτος της πανδημίας. Από τον Ιούλιο όμως του 2020 βρέθηκαν άλλα 11 κρούσματα.

Ο Langya έχει καταγραφεί ως ένας από τους ιούς που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν την επόμενη πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Όπως αναφέρει η dailymail πιστεύεται ότι μεταδόθηκε από ένα μικρό θηλαστικό, ονόματι μυγαλή το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια με τους σκαντζόχοιρους και τους τυφλοπόντικες. Τα συμπτώματα που έχουν εμφανίσει οι ασθενείς είναι ήπια και μοιάζουν με αυτά της γρίπης και αυτό προφανώς είναι κάτι που κάνει πολλούς να αναστενάξουν με ανακούφιση. Το πιο κοινό σύμπτωμα που υπέστησαν οι ασθενείς με Langya ήταν ο πυρετός. Άλλα συμπτώματα είναι η έντονη κόπωση, ο βήχας, η απώλεια όρεξης, οι μυϊκοί πόνοι και το αίσθημα αδιαθεσίας. Περίπου το 35% των κρουσμάτων παρουσίασε ηπατικά προβλήματα, ενώ το 8% παρουσίασε πτώση της νεφρικής λειτουργίας. Παρακολούθησαν επίσης τον ιό σε πληθυσμούς ζώων για να δουν εάν μεταδιδόταν από οικόσιτα και άγρια ​​ζώα ή αν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μέχρι στιγμής έχει βρεθεί (εκτός από τη μυγάλη και τον άνθρωπο) σε σκύλους και κατσίκες.

Όπως και η Covid μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων, θεωρείται όμως πολύ πιο θανατηφόρο, σκοτώνοντας έως και τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που μολύνει. Κινέζοι ειδικοί που ερευνούν τον συγκεκριμένο ιό, πάντως φαίνεται στην παρούσα φάση να είναι καθησυχαστικοί και χαρακτηρίζουν τα ανθρώπινα κρούσματα ως «σποραδικά» ενώ εξακολουθούν να προσπαθούν να διαπιστώσουν αν μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΙΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ