Μενού
  • Α-
  • Α+

Το τηλεοπτικό δίκτυο TRT βρέθηκε στα ενδότερα του τουρκικού γεωτρύπανου Abdulhamid Han. Στο επτάλεπτο βίντεο παρουσιάζεται το «εννέα ορόφων, έβδομης γενιάς» ερευνητικό σκάφος που έχει τη δυνατότητα «γεωτρήσεων σε βάθος έως 12.200 μέτρων». Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ που, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει πως «ο ισχυρισμός της ελληνοκυπριακής διοίκησης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι παράνομος. Η Τουρκία, από την πλευρά της, προστατεύει τα χωρικά ύδατα της πατρίδας και στην περιοχή, αλλά και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Γι’ αυτό η Αθήνα παρακολουθούσε στενά τη διαδρομή του πλοίου. Ωστόσο, το Abdulhamid Han δεν στάλθηκε στις λεγόμενες αμφισβητούμενες περιοχές». 

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Μετά το γεωτρύπανο ο Ερντογάν βγάζει στη Μεσόγειο και το αεροπλανοφόρο Anadolu 

«Σήμερα, η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να βρει και να εξάγει το δικό της φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο που ανακαλύφθηκε στη Μαύρη Θάλασσα θα αντληθεί το επόμενο έτος. Τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στο Abdulhamid Han» καταλήγει το βίντεο. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας 

Ο εμπνευστής και θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας», Τζιχάτ Γιαϊτζί, άφησε ευθέως αιχμές για την απόφαση Ερντογάν να «τρυπήσει» το «Αμπντουλ Xαμίντ Χαν» εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας. «Οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα! Ο πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου "Αμπντουλχαμίντ Χαν" είναι η γεώτρηση Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοικτά της Γκαζί Πασά. Δηλαδή, εντός του χάρτη της Σεβίλλης, που μας παγιδεύει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας… Δεν ξέρουμε τι να πούμε», αναφέρει το τουρκικό Κέντρο Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA