Μενού
  • Α-
  • Α+

Τη δυσοίωνη πρόβλεψη – προειδοποίηση πως η Ουκρανία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για «όλα τα σενάρια» αναφορικά με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος ελέγχεται από τον ρωσικό στρατό και έχει γίνει κατ’ επανάληψη στόχος βομβαρδισμών, έκανε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας. Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς που έπληξαν τον μεγαλύτερο σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, ο οποίος ελέγχεται από τους Ρώσους από τον Μάρτιο. Τα πλήγματα αυτά εντείνουν τον φόβο για μια μεγάλη πυρηνική καταστροφή στην Ευρώπη.

«Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα στοχοθετούσαν τους πυρηνικούς αντιδραστήρες με τη βοήθεια αρμάτων. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει» είπε ο Ντένις Μοναστίρσκι που βρέθηκε στην πόλη Ζαπορίζια, η οποία απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Αφού παρακολούθησε μια άσκηση για την παροχή των πρώτων βοηθειών στην περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος, ο Ουκρανός υπουργός δήλωσε: «Πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τα πιθανά σενάρια», χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία «κράτος-τρομοκράτη». «Όσο η Ρωσία ελέγχει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο κίνδυνος είναι μεγάλος», τόνισε.

Στην άσκηση, που έγινε σε συνθήκες καύσωνα, συμμετείχαν δεκάδες Ουκρανοί πυροσβέστες και διασώστες. Ήταν εξοπλισμένοι με αντιασφυξιογόνες μάσκες και με ειδικές στολές και εκπαιδεύτηκαν στο πώς να απομακρύνουν τους τραυματίες και να απολυμαίνουν τα οχήματα.

Ο διευθυντής της Energoatom, της ουκρανικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας, Πέτρο Κότιν, υπολογίζει ότι στον σταθμό βρίσκονται 500 Ρώσοι στρατιώτες και περίπου 50 στρατιωτικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και των αρμάτων μάχης. «Το χειρότερο είναι ότι εδώ και δυο-τρεις εβδομάδες έχουν βάλει τα οχήματα στην αίθουσα των μηχανών των μονάδων 1 και 2», είπε ο Κότιν που υπήρξε στο παρελθόν διευθυντής της εγκατάστασης αυτής.

Η Ουκρανία υποστηρίζει εδώ και εβδομάδες ότι η Μόσχα αποθηκεύει βαρύ οπλισμό στον σταθμό. Λέει επίσης ότι οι Ρώσοι βομβαρδίζουν τον σταθμό για να κατηγορήσουν το Κίεβο. Η Ρωσία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι Ουκρανοί έχουν εξαπολύσει επιθέσεις στον σταθμό, ακόμη και με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προκαλώντας πυρκαγιές. Είναι αδύνατον να επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες από ανεξάρτητη πηγή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA