ΔΙΕΘΝΗ
19/08/2022 21:33

Πόλεμος στην Ουκρανία - Washington Post: Οι μυστικές υπηρεσίες έλεγαν στον Βλαντίμιρ Πούτιν να εισβάλει

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) φαίνεται πως... πήρε στο λαιμό της τον Βλαντίμιρ Πούτιν αφού συμμετείχε ενεργά στην προετοιμασία της εισβολής στην Ουκρανία - Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Washington Post, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες υπέπεσαν σε πληθώρα λαθών και έπεισαν το Κρεμλίνο να προχωρήσει στην έναρξη του πολέμου

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Πόλεμος στην Ουκρανία - Washington Post: Οι μυστικές υπηρεσίες έλεγαν στον Βλαντίμιρ Πούτιν να εισβάλει
(Πηγή: AP Photos)
Ανάγνωση:

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) φαίνεται πως... πήρε στο λαιμό της τον Βλαντίμιρ Πούτιν αφού συμμετείχε ενεργά στην προετοιμασία της εισβολής στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Washington Post, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες υπέπεσαν σε πληθώρα λαθών και έπεισαν το Κρεμλίνο να προχωρήσει στην έναρξη του πολέμου με το επιχείρημα ότι οι Ουκρανοί δεν θα μπορέσουν να αντισταθούν για εύλογο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Προειδοποίηση Πούτιν για κίνδυνο καταστροφής στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Η εφημερίδα στην έρευνά της με τίτλο «Οι κατάσκοποι της Ρωσίας παρερμήνευσαν την Ουκρανία και παραπλάνησαν το Κρεμλίνο καθώς ο πόλεμος διαφαινόταν», επισημαίνει ότι «ευαίσθητο υλικό που αποκτήθηκε από ουκρανικές και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας προσφέρει μια σπάνια εικόνα των δραστηριοτήτων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας, η οποία φέρει τεράστια ευθύνη για το αποτυχημένο σχέδιο πολέμου της Μόσχας και την ύβρη που το προώθησε», σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Η Washington Post για μερικούς μήνες ερευνούσε τον ρόλο των μυστικών υπηρεσιών στην προετοιμασία του πολέμου βασιζόμενη σε «πλούσιες εμπιστευτικού χαρακτήρα πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων υποκλαπέντων επικοινωνιών από αξιωματικούς των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, καθώς και συνεντεύξεων σε βάθος με ανώτερους Ουκρανούς, Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους».

Φιλορωσικό δίκτυο στην Ουκρανία και ενημέρωση του Κρεμλίνου

Σύμφωνα με την έρευνα, το τμήμα της FSB, γνωστό ως Διεύθυνση επιχειρησιακής πληροφόρησης, αρκετά χρόνια ετοίμαζε στην Ουκρανία το δικό της φιλορωσικό δίκτυο πρακτόρων. Ενημέρωνε την ηγεσία της Ρωσίας για το ότι η εξουσία στο Κίεβο θα καταρρεύσει μετά την ρωσική εισβολή. Όπως επισημαίνει η Washington Post, στην FSB είτε εκτίμησαν λάθος την κατάσταση ή γνωρίζοντας την πραγματική κατάσταση για την αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας δεν τόλμησαν να το αναφέρουν στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την πρώτη εκδοχή ενισχύει το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες πριν την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου οι αξιωματικοί της FSB ενημέρωναν τους πράκτορές τους στο Κίεβο σχετικά με τη στέγασή τους στην ουκρανική πρωτεύουσα. Στη συνέχεια όμως φαίνεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πως δόθηκε εντολή στους πληροφοριοδότες της FSB να φύγουν από το Κίεβο, αλλά να παραδώσουν τα κλειδιά των διαμερισμάτων τους για να δοθούν στους Ρώσους πράκτορες.

Σύμφωνα με την έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας φαίνεται πως συγκροτήθηκαν τουλάχιστον δύο ομάδες πρώην Ουκρανών αξιωματούχων και πολιτικών υπό την αιγίδα της FSB για να σχηματίσουν μια ουκρανική κυβέρνηση πιστή στη Μόσχα μετά την κατάληψη του Κιέβου. Στην πρώτη ομάδα είχε συμπεριληφθεί ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος βρισκόταν στη Λευκορωσία τις πρώτες ημέρες μετά την εισβολή, και στη συνέχεια ο πολιτικός Βίκτορ Μεντβετσούκ, γνωστός φίλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος συνελήφθη στην Ουκρανία. Μια δεύτερη παρόμοια ομάδα είχε δημιουργηθεί στο κατεχόμενο από τη Ρωσία νότιο τμήμα της Ουκρανίας. Εν μέρει παράγοντες μεταξύ των φιλορώσων Ουκρανών έγιναν μέλη των κατοχικών διοικήσεων σε αρκετές περιοχές, αλλά δεν δημιουργήθηκε ποτέ μια κεντρική «κυβέρνηση» πιστή στη Μόσχα. Επίσης η εφημερίδα The Washington Post γράφει ότι παρά τις επανειλημμένες αποτυχίες στην Ουκρανία οι επικεφαλής της FSB παραμένουν στις θέσεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ