Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που η Ευρώπη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα το ράλι τιμών στο φυσικό αέριο, μία νότα αισιοδοξίας ήρθε από την τεράστια ανακάλυψη που έγινε στην Κύπρο, όπου και εντοπίστηκε απόθεμα 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Το κοίτασμα ονομάστηκε Cronos και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 160 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου και σε βάθος 2.287 μέτρων, στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Ωστόσο, στην καλύτερη των περιπτώσεων η ανακάλυψη θα μπορούσε να αποδώσει καρπούς το νωρίτερο σε ένα χρόνο από σήμερα. Σε συνέχεια των ανακοινώσεων των Εni Cyprus Limited και TotalEnergies EP Cyprus B.V., το κυπριακό Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε πως η ποσότητα φυσικού αερίου (σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις) ανέρχεται σε 2,5 τρισ. κυβικά πόδια (Tcf)

Διαβάστε ακόμη: Βρετανία: 80% αύξηση στους λογαριασμούς ενέργειας μέσα σε 6 μήνες - Εφιαλτική πρόβλεψη και για τον πληθωρισμό

«Η γεώτρηση, η οποία διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» σε βάθος νερού 2.287 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 260 μέτρων. Στη βάση δε της εκτεταμένης ανάλυσης των δεδομένων που προέκυψαν, ο ταμιευτήρας που ανακαλύφθηκε έχει χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας και διαθέτει, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, συνολική ποσότητα φυσικού αερίου 2,5 τρισ. κυβικών ποδών (Tcf). Με την κοινοπραξία και το υπουργείο Ενέργειας να επεξεργάζονται ήδη τρόπους για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση της νέας αυτής ανακάλυψης στην ΑΟΖ της Κύπρου, μεταξύ άλλων συμβάλλοντας και στις προσπάθειες της Ευρώπης για ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας, το «Tungsten Explorer» έχει μεταβεί πλέον στον στόχο Zeus-1, για μια νέα ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 6 προκειμένου να εκτιμηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι ποσότητες φυσικού αερίου στο εν λόγω τεμάχιο», καταλήγει η κυπριακή ανακοίνωση.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Total, Κέβιν ΜακΛάχλαν: «Αυτή η επιτυχημένη έρευνα στο Cronos-1 είναι μια ακόμη απεικόνιση του αντίκτυπου της στρατηγικής μας εξερεύνησης που εστιάζει στην ανακάλυψη πόρων με χαμηλό τεχνικό κόστος και χαμηλές εκπομπές άνθρακα, για να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πρόσθετων πηγών εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη». Η ανακάλυψη αυτή έρχεται μετά την ανακάλυψη στο Calypso-1 που έγινε στο ίδιο οικόπεδο, το 2018. Οι δύο εταιρείες έχουν από κοινού ποσοστό 50% στο οικόπεδο 6. Το κοίτασμα βρίσκεται περίπου 160 χιλιόμετρα από τις ακτές της Κύπρου.

Οι αναφορές στον ξένο Τύπο

H είδηση της ανακάλυψης σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 απασχολεί ήδη τη διεθνή ειδησιογραφία. Το δίκτυο Reuters, αναφέρεται στην ανακοίνωση που έκαναν οι δύο εταιρίες ενώ σχολιάζεται στο σχετικό ρεπορτάζ ότι εντοπίστηκαν συνολικά 2.5 Tcf. Επιπλέον η La Repubblica κάνει λόγο για «ένα απ' τα μεγαλύτερα κοιτάσματα του κόσμου». Υπογραμμίζεται πως η εκμετάλλευση του κοιτάσματος μπορεί να γίνει σε περίπου έναν χρόνο. Παράλληλα στο σχετικό δημοσίευμα γίνεται λόγος και για το ενδιαφέρον του Ισραήλ περί δημιουργίας αγωγού που να περνά από την Κύπρο και την Ελλάδα καταλήγοντας σε διάφορες χώρες της ΕΕ. Κάτι το οποίο όπως επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα, θα δώσει λύσεις στην ενεργειακή αυτονομία της Ιταλίας και ολόκληρης της Ευρώπης.

Εκτόξευση της τιμής κατά 19%

Στο μεταξύ, με τα φρένα σπασμένα κινούνται οι τιμές στο φυσικό αέριο, προκαλώντας... έμφραγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες και φέρνοντας σε απόγνωση τους καταναλωτές. Η τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας διαμορφώθηκε τη Δευτέρα λίγο κάτω από τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα. Συγκεκριμένα είναι στα 291,25 ευρώ σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με χθες κατά 19%. Την ίδια στιγμή η χονδρική τιμή του ρεύματος έχει σπάσει κάθε ρεκόρ και βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά. Συγκεκριμένα διαμορφώνεται στα 616,24 ευρώ η μεγαβατώρα, με άνοδο 14,24%.Μόνο τις τελευταίες δύο ημέρες καταγράφει άνοδο σχεδόν 60%.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε ότι η κρατική στήριξη για τον Σεπτέμβριο στα τιμολόγια του ρεύματος θα φτάσει τα 2 δις, ώστε να ενισχυθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα ο υπουργός αναφερόμενος στο πακέτο ΔΕΘ τόνισε ότι υπάρχουν δεκάδες μέτρα στο τραπέζι, αλλά τι θα υλοποιηθεί θα εξαρτηθεί από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, αλλά και τις προτεραιότητες που θα θέσει ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Εξάλλου τη δεδομένη χρονική στιγμή κανείς δεν γνωρίζει εάν οι παραπάνω τιμές αποτελούν την κορύφωση του «δράματος», ή εάν με την είσοδο του χειμώνας, όταν και εκτιναχθεί η ζήτηση, θα εκτιναχθεί και η τιμή.

Ερωτηματικά από τη νέα συντήρηση του Nord Stream

Από εκεί και πέρα, ο βασικός αγωγός Nord Stream 1 θα σταματήσει για τρεις ημέρες συντήρησης στις 31 Αυγούστου, εγείροντας και πάλι ανησυχίες ότι ακόμα και μετά την επαναλειτουργία του οι ροές δεν θα επανέλθουν στα αρχικά επίπεδα. Σύμφωνα με την Gazprom ο αγωγός θα κλείσει από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, καθώς πρέπει να πραγματοποιηθεί συντήρηση στον μοναδικό συμπιεστή φυσικού αερίου που του απομένει. Μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης, οι ροές των 33 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων (mcm) ημερησίως - σύμφωνα με τις τρέχουσες ποσότητες - θα επανέλθουν, υποστηρίζει η ρωσική εταιρεία.

Η Γερμανία, η οποία έχει μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι Μόσχα ότι θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τις προμήθειες, ενώ παράλληλα επανέλαβε την έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας. «Έχουμε έναν πολύ κρίσιμο χειμώνα μπροστά μας», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF στο Μόντρεαλ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον Καναδά με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. «Πρέπει να περιμένουμε από τον Πούτιν να μειώσει περαιτέρω το φυσικό αέριο».

Προειδοποιήσεις από την Κομισιόν

Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για την πιθανότητα πλήρους διακοπής των ρωσικών προμηθειών καθώς το Κρεμλίνο ανταποδίδει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, αναζητά εναλλακτικές λύσεις, αλλά είναι απίθανο να μπορέσει να αντικαταστήσει όλες τις ρωσικές εισαγωγές. Οι ευρωπαϊκές χώρες αντιστρέφουν τις ενεργειακές πολιτικές βασιζόμενοι περισσότερο στον άνθρακα και επαναφέροντας πυρηνικούς σταθμούς σε λειτουργία καθώς προσπαθούν να αποφύγουν τις ελλείψεις.

«Είτε το σκεπτικό είναι αληθές είτε όχι, το αποτέλεσμα οδηγεί σε μια ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου που σφίγγει περαιτέρω, και μια που εξαρτάται από τις περικοπές της ζήτησης για να βρεθεί σε ισορροπία», δήλωσε ο Biraj Borkhataria, αναλυτής της RBC Capital Markets. «Η αγορά μπορεί να αγνοήσει τα σχόλια της Gazprom και να αρχίσει να εξετάζει εάν ο αγωγός μπορεί να μην επιστρέψει σε λειτουργία ή τουλάχιστον μπορεί να καθυστερήσει για οποιονδήποτε δεδομένο λόγο».

Το Σαββατοκύριακο, οι Γερμανοί ηγέτες δήλωσαν ότι η χώρα μπορεί να δυσκολευτεί να αντικαταστήσει τις συρρικνούμενες προμήθειες από τη Ρωσία. Η κυβέρνηση στοχεύει σε μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 20%. Ενώ η χώρα έχει πληγεί περισσότερο από τις περικοπές της Μόσχας με την οικονομία να οδηγεί σε ύφεση, η ενεργειακή κρίση έχει αντηχήσει στην Ευρώπη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA