ΔΙΕΘΝΗ
23/08/2022 05:45

Ντόναλντ Τραμπ: Προσπαθεί με νομικά τερτίπια να καθυστερήσει τον έλεγχο του FBI στα έγγραφα που κατάσχεσε

Ασταμάτητος ο Ντόναλντ Τραμπ δε δίστασε να καταθέσει αίτηση σε ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο, προκειμένου να εμποδίσει προσωρινά το FBI, από τον έλεγχο του υλικού που κατασχέθηκε πρόσφατα από την έπαυλη του

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ντόναλντ Τραμπ: Προσπαθεί με νομικά τερτίπια να καθυστερήσει τον έλεγχο του FBI στα έγγραφα που κατάσχεσε
Πηγή: Associated Press
Ανάγνωση:

Είναι γνωστό πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν σταματά μπροστά σε... τίποτα, ωστόσο, αυτή τη φορά φαίνεται πως ξεπέρασε τον ίδιο του τον εαυτό! Ο Ντόναλντ Τραμπ αιτήθηκε χθες από ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο να απαγορεύσει προσωρινά στο FBI τον έλεγχο του υλικού που κατασχέθηκε από την έπαυλη του στη Φλόριντα πριν από δύο εβδομάδες, μέχρι τον ενδεχόμενο διορισμό ενός εξειδικευμένου αξιωματούχου, προκειμένου να επιβλέψει τη σχετική διαδικασία.

Η δικαστική αίτηση του Τραμπ κατατέθηκε σε ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Δυτικό Παλμ Μπιτς της πολιτείας Φλόριντα, ενώ ο ίδιος αιτήθηκε επίσης, από το υπουργείο Δικαιοσύνης να του χορηγήσει μία πιο λεπτομερή λίστα σχετικά με τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν από την έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο στη διάρκεια της έρευνας που έγινε στις 8 Αυγούστου, ζητώντας από τις αρμόδιες υπηρεσίες να επιστρέψουν τα πράγματα που δεν συμπεριλαμβάνονταν στο εύρος του εντάλματος έρευνας.

«Δεν μπορεί να επιτραπεί στην πολιτική να επηρεάζει την απόδοση της δικαιοσύνης. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ξεκάθαρο προβάδισμα στον προκριματικό εκλογικό κύκλο των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2024 στην περίπτωση, που ο ίδιος αποφασίσει να είναι υποψήφιος», ανέφερε η ίδια αίτηση προς το δικαστήριο. «Η επιβολή του νόμου, είναι μία ασπίδα που προστατεύει τους Αμερικανούς. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα όπλο για πολιτικές σκοπιμότητες», πρόσθεσε η ίδια αίτηση.

Υπενθυμίζεται πως το FBI, έπειτα από ένταλμα, είχε αφαιρέσει στις 8 Αυγούστου από την κατοικία του Τραμπ στη Φλόριντα πολλά κιβώτια με αρχεία στα οποία είχε πρόσβαση ο Τραμπ ως πρόεδρος, αλλά όχι πλέον ως πολίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες κάποια από αυτά τα έγγραφα είχαν διαβάθμιση (άκρως απόρρητα) καθώς αφορούσαν ακόμα και τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ! Η έρευνα για το αν παραβίασε τους νόμους κατέχοντας τα αρχεία μετά τη λήξη της θητείας του συνεχίζεται.

Περισσότερα από 300 διαβαθμισμένα έγγραφα κατασχέθηκαν από το FBI

Η αμερικανική κυβέρνηση κατέσχεσε περισσότερα από 300 διαβαθμισμένα έγγραφα από την έπαυλη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, συμπεριλαμβανομένων και εγγράφων από τη CIA, την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αλλά και το FBI, όπως ανέφερε χθες η εφημερίδα «The New York Times»” επικαλούμενη πολλαπλές πηγές που έχουν λάβει ενημέρωση για την υπόθεση αυτή.

Αρχικά, περισσότερα από 150 έγγραφα που είχαν χαρακτηριστεί ως απόρρητα ανακτήθηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Τεκμηρίωσης των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας. Βοηθοί του Τραμπ παρέδωσαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μία δεύτερη σειρά εγγράφων τον Ιούνιο, ενώ μία τρίτη ομάδα εγγράφων κατασχέθηκε από το FBI νωρίτερα αυτό το μήνα, όπως ανέφερε η ίδια εφημερίδα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα σχολιασμού. Εκπρόσωποι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ δεν στάθηκε δυνατό να σχολιάσουν άμεσα.

Ο Τραμπ κατέθεσε χθες αίτηση σε ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο προκειμένου να εμποδιστεί προσωρινά το FBI από τη διεξαγωγή ελέγχου στο υλικό που κατάσχεσε στις 8 Αυγούστου, από την έπαυλη του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο, μέχρι το διορισμό ενός ειδικού αξιωματούχου για την εποπτεία της όλης διαδικασίας.

Η έρευνα που διεξάγεται εντάσσεται στο πλαίσιο ομοσπονδιακής έρευνας για το αν ο Τραμπ αφαίρεσε παράνομα έγγραφα κατά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο το 2021, μετά την εκλογική ήττα του από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

Στη διάρκεια της έρευνας, το FBI κατάσχεσε έντεκα σειρές απόρρητων εγγράφων από την έπαυλη στο Μαρ-α-Λάγκο, μερικά από τα οποία είχαν την ύψιστη διαβάθμιση απορρήτου, που χαρακτηρίζει τις πληροφορίες γύρω από την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Η πρόσβαση στα έγγραφα αυτά, είναι δυνατή, μόνο εντός ειδικών κυβερνητικών εγκαταστάσεων των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
FBI ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ