Μενού
  • Α-
  • Α+

Επείγουσα συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ για την αντιμετώπιση της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναμένεται να συγκαλέσει η τσεχική προεδρία της ΕΕ όπως δήλωσε σήμερα ο Τσέχος πρωθυπουργός. Οι υπουργοί ενέργειας θα εξετάσουν συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάσταση ανέφερε ο Πετρ Φιάλα στο Twitter.

Διαβάστε ακόμη: Βενζίνη: Ερχεται νέα άνοδος στις τιμές των καυσίμων - «Στα ύψη» και το φυσικό αέριο

«Η ΕΕ θα συγκαλέσει κατεπείγουσα συνεδρίαση των Υπουργών Ενέργειας για να συζητηθούν συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κατάστασης», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Twitter.

Σημειώνεται ότι το γερμανικό συμβόλαιο αναφοράς για τις τιμές χονδρικής ρεύματος έκανε νέο άλμα της τάξης των 100 ευρώ περίπου και έσπασε έτσι και το φράγμα των 800 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Ακόμη πιο οδυνηρό το ράλι για τις τιμές ενέργειας στη Γαλλία, που έσπασαν το φράγμα και των 1.000 ευρώ ανα μεγαβατώρα /Mwh.

Ετσι, υπό το φως της ιλιγγιώδους αύξησης των τιμών της ενέργειας, και μπροστά στο φάσμα ενδεχόμενης ολικής διακοπής ανά πάσα στιγμή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου, η Ευρώπη φαίνεται να βρίσκεται σε συναγερμό και στη συνεδρίαση πρόκειται να τεθούν επί τάπητος μέτρα προς αντιμετώπιση της βαθιάς ενεργειακής κρίσης.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές και οι πιέσεις στους κόλπους των «27» που ζητούν τη σφυρηλάτηση κοινής ευρωπαϊκής γραμμής έναντι του κινδύνου ενεργειακής «ασφυξίας» και της βαρύτατης επιβάρυνσης των καταναλωτών από την εκρηκτική άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία και συμπαρασύρει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βόρεια Μακεδονία

Και μπορεί η Βόρεια Μακεδονία να μην αποτελεί -ακόμη- μέλος της ΕΕ, όμως, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου σε εθνικό επίπεδο, αποτυπώνει την κατάσταση.

Την Πέμπτη η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε τόνισε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα έχει διάρκεια 30 ημερών και αποδίδεται στις ελλείψεις που παρατηρούνται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα στην πρωτεύουσα Σκόπια η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφορά και την παροχή θέρμανσης, εν μέσω της διογκούμενης ενεργειακής κρίσης.

Η αρμόδια επιτροπή που καταγράφει τα δεδομένα των παροχών ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης θα παρακολουθεί, θα αναλύει και θα αξιολογεί την κατάσταση ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA