ΔΙΕΘΝΗ
27/08/2022 03:56

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισόδου στην ΕΕ πολιτών της Ρωσίας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαγορευτεί στους πολίτες της Ρωσίας η είσοδος τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση άφησε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και δεν απέκλεισε να συμφωνήσει η χώρα σε σκληρότερα μέτρα κατά της Μόσχας

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισόδου στην ΕΕ πολιτών της Ρωσίας
Πηγή: Associated Press
Ανάγνωση:

Το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να πει το μεγάλο «ναι» σε ότι αφορά την περιστολή του δικαιώματος ρώσων τουριστών να επισκέπτονται την ΕΕ, τη στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες απαιτούν να υιοθετηθεί σκληρή και ενιαία γραμμή σε αντίποινα για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Κοπεγχάγη με τον ομόλογό της της Δανίας, τον Γέπε Κόφοντ, η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε πως η καγκελαρία και το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας συμφωνούν ότι για να δοθεί λύση πρέπει να συμμετάσχει όλη η Ευρώπη.

Οι χώρες της Ευρώπης δεν έχουν μπορέσει μέχρι τώρα να συμφωνήσουν στη λήψη αυτού του μέτρου. Ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γειτονεύουν με τη Ρωσία (Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Τσεχία, Φινλανδία) ήδη επέβαλαν περιορισμούς· άλλες, όπως η Πολωνία, αξιώνουν να επιβληθούν περιορισμοί στις τουριστικές βίζες.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς όμως μοιάζει διστακτικός να συμφωνήσει στην επιβολή γενικής απαγόρευσης εισόδου των πολιτών της Ρωσίας, επιχειρηματολογώντας πως αυτό θα έκανε πολύ πιο δύσκολη την εισδοχή όσων εναντιώνονται στην απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να κηρύξει πόλεμο στη γειτονική της χώρα. «Πρόκειται για πόλεμο του (σ.σ.: ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν, όχι του ρωσικού λαού. Δεν πρέπει να γίνεται από κανέναν τέτοια γενίκευση», και γι’ αυτό «διστάζω να το ενθαρρύνω αυτό», σημείωνε ο κ. Σολτς πριν από δύο εβδομάδες, αν και επισήμανε πως κατανοεί τη στάση των χωρών που γειτονεύουν με τη Ρωσία. Η κ. Μπέρμποκ σημείωσε μολαταύτα χθες ότι ο κ. Σολτς ουδέποτε απέρριψε με απόλυτο τρόπο το ενδεχόμενο να υπάρξει επιβολή περιορισμών στις εισόδους Ρώσων στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΛΕΝΑ ΜΠΕΡΜΠΟΚ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ