Μενού
  • Α-
  • Α+

Περίπου 10 Τούρκοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν την Ουάσινγκτον  τις προηγούμενες βδομάδες οι οποίοι, ήρθαν με μία μόνο αποστολή: Να διευθετήσουν το θέμα της αναβάθμισης των F-16. Το εν λόγω ζήτημα είναι ουσιαστικά αυτό που «καίει» την Τουρκία. Η άφιξή τους στην Ουάσινγκτον έπεσε μάλιστα σε μία χρονική συγκυρία που έχει ανοίξει ξανά το θέμα της προμήθειας επιπλέον S-400 από την Τουρκία, ένα γεγονός που έχει δημιουργήσει αναστάτωση στο Κογκρέσο. Μάλιστα 18 Αμερικανοί βουλευτές με επιστολή τους στον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, ζήτησαν να ενημερωθούν άμεσα για το πώς αυτή η πώληση στην Τουρκία, δεν παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι δύο: Πρώτον είτε η Τουρκία θα υπογράψει μία νέα αμυντική σύμβαση, είτε θα προμηθευτεί μία νέα συστοιχία, ωστόσο με βάση το συμβόλαιο που ήδη έχει υπογραφεί. Τα δύο αυτά σενάρια, ήδη έχουν απορριφθεί από το Κογκρέσο, ενώ όπως αναφέρει ο γερουσιαστής Μενέντεζ, που είναι πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, ως πρόεδρος έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο. Είναι σημαντικό ότι η γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι γνωστή, με την κυβέρνηση Μπάιντεν, ουσιαστικά να θέλει να δοθούν τα F-16 στην Τουρκία αλλά συγχρόνως βλέπουμε ένα Κογκρέσο το οποίο δεν «παρατάει» το εν λόγω θέμα.

Μενέντεζ: Οι πρακτικές της Τουρκίας δεν είναι δημοκρατικής χώρας

Μύδρους κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε από την πλευρά του την Παρασκευή (26/8) ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι δεν πρέπει να εγκριθεί η συμφωνία για την παραχώρηση και την αναβάθμιση των F-16 προς την Άγκυρα. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής δήλωσε κατά την αναγόρευσή σε επίτιμο διδάκτορα του ΕΚΠΑ, ότι η Τουρκία δεν λειτουργεί ως δημοκρατική χώρα και ότι αποτελεί μόνιμη απειλή για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στον αντίποδα, κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Μενέντεζ αναφέρθηκε στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, τονίζοντας ότι πρόκειται για γεωστρατηγικής σημασίας έργο, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους συμμάχους σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής έχει εκφράσει κατ' επανάληψη τη θέση του για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ειδικότερα στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, τονίζοντας τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι, μάλιστα, ο πολιτικός που ηγείται στις ΗΠΑ του κινήματος που εναντιώνεται στη συμφωνία για την παραχώρηση επιπλέον μαχητικών F-16 και αναβάθμισης όσο διαθέτει ήδη η Τουρκία, τονίζοντας ότι χρησιμοποιούνται σε απειλητικές ενέργειες ενάντια σε μία σύμμαχο χώρα, την Ελλάδα.

Δείτε την εκδήλωση και τις δηλώσεις του Ρόμπερτ Μενέντεζ από το ΕΚΠΑ: 

Ο Αμερικανός γερουσιαστής δήλωσε: «Κανένα καλύτερο μέρος δε θα μπορούσα να σκεφτώ από εδώ για να εκφράσω τις απόψεις μου σχετικά με τις προκλήσεις που θέτει η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία σε διεθνές επίπεδο αλλά και για την κλιματική κρίση που μαστίζει τον κόσμο. Κανένα καλύτερο μέρος δε μπορούσα να βρω για να διατρανώσω τις άρρηκτες σχέσεις μεταξύ των δυο λαών μας και τις τεράστιες εύκαιρες που ανοίγονται μπροστά μας.

Η μεγαλύτερη απειλή για την Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, που συνεχώς παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο με τα μαχητικά της. Κανένας δε μπορεί να ανεχτεί αυτές τις πρακτικές. Ειδικά από ένα μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτές δεν είναι πρακτικές δημοκρατικής χώρας και σε ότι με αφορά δεν θεωρώ ότι πρέπει να τις παρασχεθούν αναβαθμίσεις οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας αναφέρθηκε ακόμη στην προσωπική του διαδρομή και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του για περαιτέρω σύσφιγξη στα πεδία της οικονομίας, της κλιματικής αλλαγής, της ασφάλειας και της περιφερειακής αλληλεγγύης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA