Μενού
  • Α-
  • Α+

Δυο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ πλέουν στα διεθνή ύδατα στο Στενό της Ταϊβάν, πραγματοποιώντας την πρώτη διέλευση τέτοιου είδους μετά την κλιμάκωση των εντάσεων με την Κίνα εξαιτίας της επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι στις αρχές Αυγούστου. Τα τελευταία χρόνια, αμερικανικά πολεμικά, και ενίοτε σκάφη κρατών-συμμάχων των ΗΠΑ, όπως η Βρετανία, διαπλέουν τακτικά το στενό, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου.

Οι κινεζικές αρχές εξέλαβαν ως πρόκληση και επέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις την επίσκεψη της εξέχουσας Δημοκρατικής πολιτικού στη νήσο και αντέδρασαν διεξάγοντας τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια στο Στενό της Ταϊβάν στην ιστορία και επιβάλλοντας εμπορικές κυρώσεις στη νήσο. Η Κίνα θεωρεί τη νήσο περίπου 23 εκατομμυρίων κατοίκων, με δική της, αυτόνομη κυβέρνηση, αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί. Η Ταϊβάν παραμένει αυτόνομη από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου (1949).

Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστούν διευκρίνισαν ότι τη διέλευση κάνουν δύο καταδρομικά του αμερικανικού ΠΝ, το Chancellorsville και το Antietam. Την πληροφορία επιβεβαίωσε το αμερικανικό γενικό επιτελείο ναυτικού, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA