Μενού
  • Α-
  • Α+

Νέα τεχνικά προβλήματα παρουσιάστηκαν λίγο πριν την εκτόξευση της αποστολής Artemis 1, με αποτέλεσμα η NASA για δεύτερη φορά να ακυρώσει την επίσημη έναρξη της επιστροφής του ανθρώπου στη Σελήνη. Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι η NASA δήλωνε έτοιμη για την εκτόξευση του πυραύλου «Artemis 1» από το διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα, μετά και την πρώτη διαρροή καυσίμων που χάλασε τα σχέδιά της, ωστόσο η μη επανδρωμένη αποστολή εκ νέου αντιμετώπισε προβλήματα καυσίμων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της NASA για την πορεία της εκτόξευσης, κατά τη διάρκεια του εφοδιασμού του πυραύλου με καύσιμα εμφανίστηκε νέα διαρροή στην πλευρά τροφοδοσίας, με αποτέλεσμα να μην δοθεί το «πράσινο φως» για την πολυαναμενόμενη εκτόξευση.

Artemis 1: Το χρονικό της νέας βλάβης

Λίγο πριν από τις 5 τα ξημερώματα τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας), οι υπεύθυνοι της αποστολής έλαβαν μια ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες και αποφάσισαν να προχωρήσουν στη φόρτωση καυσίμων στον πύραυλο. Το ρολόι της αντίστροφης μέτρησης ενεργοποιήθηκε στις 07:07 (τοπική ώρα). Ωστόσο, στις 07:15, εντοπίστηκε διαρροή υγρού υδρογόνου στην κοιλότητα ταχείας αποσύνδεσης που τροφοδοτεί τον πύραυλο με υδρογόνο, στο τμήμα του κινητήρα της βαθμίδας πυρήνα. Αυτή ήταν μια διαφορετική διαρροή από εκείνη που σημειώθηκε πριν από την ακυρωθείσα εκτόξευση την περασμένη Δευτέρα.

Οι ελεγκτές της εκτόξευσης ζέσταναν τη γραμμή σε μια προσπάθεια να επιτύχουν μια στεγανή σφράγιση και η ροή του υγρού υδρογόνου συνεχίστηκε πριν εμφανιστεί ξανά η διαρροή. Σύμφωνα με τη NASA, σταμάτησαν τη ροή του υγρού υδρογόνου, «έκλεισαν τη βαλβίδα που χρησιμοποιείται για την πλήρωση και την αποστράγγισή του και στη συνέχεια αύξησαν την πίεση σε μια γραμμή μεταφοράς εδάφους με τη χρήση ηλίου για να προσπαθήσουν να την επανασφραγίσουν». Ούτε όμως αυτό το σχέδιο αντιμετώπισης προβλημάτων δεν ήταν επιτυχές με αποτέλεσμα τελικά η NASA να ανακοινώσει ότι η εκτόξευση του πρωτοποριακού πυραύλου SLS ακυρώνεται.

Η αποστολή «Artemis Ι», που περιλαμβάνει τον πύραυλο Space Launch System και το διαστημικό σκάφος Orion, είναι μόνο η αρχή ενός προγράμματος που θα έχει ως στόχο την επιστροφή του ανθρώπου στο φεγγάρι και ως μακροπρόθεσμο σκοπό την προσεδάφιση επανδρωμένων αποστολών στον Αρη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA