ΔΙΕΘΝΗ
06/09/2022 04:58

Βραζιλία: Παρά την πίεση Μπολσονάρου ο Λούλα διατηρεί μεγάλο προβάδισμα ενόψει εκλογών

Ο νυν πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, προσπαθεί να κλείσει την ψαλίδα αλλά φαίνεται πως το προβάδισμα που διατηρεί ο πρώην πρόεδρος της χώρας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα έχει φτιάξει ισχυρό προβάδισμα το οποίο, μάλιστα, διευρύνει

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Βραζιλία: Παρά την πίεση Μπολσονάρου ο Λούλα διατηρεί μεγάλο προβάδισμα ενόψει εκλογών
Πηγή: Associated Press
Ανάγνωση:

Διευρύνθηκε στις 13 εκατοστιαίες μονάδες το προβάδισμα που πιστώνεται ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα (2003-2010) έναντι του ακροδεξιού αρχηγού του κράτους Ζαΐχ Μπολσονάρου ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία τη 2η Οκτωβρίου, κατέγραψε κυλιόμενη δημοσκόπηση τα ευρήματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου IPEC - του πρώην IBOPE - φέρει τον 76χρονο Λούλα να συγκεντρώνει το 44% των προθέσεων ψήφου, έναντι 31% του 67χρονου Ζαΐχ Μπολσονάρου, ενόψει του πρώτου γύρου των εκλογών. Τα ποσοστά αυτά ήταν αντίστοιχα 44 και 32% στην προηγούμενη έρευνα του ινστιτούτου.

Στον πιθανό δεύτερο γύρο, την 30ή Οκτωβρίου, αν κανένας από τους δύο υποψήφιους δεν συγκεντρώσει το 50% συν μια ψήφο που απαιτείται για την απευθείας επικράτηση, ο Λούλα θα εκλεγεί με το 52% των ψήφων έναντι 36% του Ζαΐχ Μπολσονάρου, κατά την ίδια έρευνα. Η διαφορά αυτή 16 μονάδων είναι αυξημένη σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα (+3%).

Το ινστιτούτο διαπίστωσε επίσης ελαφριά επιδείνωση της κατάστασης για τον κ. Μπολσονάρου όσον αφορά το ποσοστό των Βραζιλιάνων που εγκρίνουν το έργο του, που μειώθηκε στο 30% από 31% την προηγούμενη φορά, παρά την προώθηση κοινωνικών προγραμμάτων και μέτρων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Το ποσοστό των πολιτών που αποδοκιμάζουν τις επιδόσεις του στην προεδρία παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, στο 43%.

Η δημοσκόπηση του IPEC διενεργήθηκε με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.512 ψηφοφόρων από την 2η ως την 4η Σεπτεμβρίου. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΖΑΙΧ ΜΠΟΛΣΟΝΑΡΟΥ ΙΝΑΣΙΟ ΛΟΥΛΑ ΝΤΑ ΣΙΛΒΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ