Μενού
  • Α-
  • Α+

Λίγες μέρες φαίνεται πως ήταν αρκετές για να ανακαταλάβουν οι ουκρανικές δυνάμεις εδάφη από τις ρωσικές και να αλλάξει το σκηνικό του πολέμου. Από το Κρεμλίνο επικρατεί... σιγή μετά την ανακοίνωση του Κιέβου πως σε πέντε ημέρες κατέλαβε περισσότερα εδάφη απ’ όσα κατέλαβε η Ρωσία σε πέντε μήνες.  Η Ρωσία αρκέστηκε μόνο σε μία δήλωση από τον Βιτάλι Γκάντσεφ, επικεφαλής της διορισθείσας από του Ρώσους διοίκησης της περιοχής του Χαρκόβου, ο οποίος παραδέχτηκε ότι «καθυστερούμε τον εχθρό όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά αρκετοί οικισμοί έχουν ήδη τεθεί υπό τον έλεγχο των ουκρανικών ένοπλων τμημάτων». Παραδοχή για απώλεια εδαφών υπήρξε και από τον ηγέτη της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ ο οποίος ανέφερε πω οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν λάθη. Από την πλευρά του το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου αναφέρει για τις ουκρανικές δυνάμεις ότι σε διάστημα πέντε ημερών κατέλαβαν «περισσότερο έδαφος από ό,τι έχουν καταφέρει οι δυνάμεις της Ρωσίας σε όλες τις επιχειρήσεις τους από τον Απρίλιο». 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το... μοιραίο λάθος της Μόσχας

Το σκηνικό στις πολεμικές συγκρούσεις άλλαξε άρδην από την Τετάρτη (7/9). Μέχρι τότε οι ουκρανικές δυνάμεις αντιμετώπιζαν δυσκολίες και είχαν μικρή πρόοδο στις επιχειρήσεις. Ωστόσο, εκμεταλλεύτηκαν δυναμικά τις στρατιωτικές συνθήκες στην περιοχή νοτιοανατολικά του Χαρκόβου, ανοίγοντας την προοπτική περαιτέρω κερδών. Σύμφωνα με την ανάλυση του Ινστιτούτου Μελέτης του Πολέμου η απόφαση της Μόσχας να στείλει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στη Χερσώνα ήταν «μοιραία» για την πορεία του πολέμου. Οι Ρώσοι στρατιώτες φαίνεται πως έχουν εξουθενωθεί μετά από πέντε μήνες πολέμου και οι συνθήκες ήταν κατάλληλες για τις ουκρανικές δυνάμεις προκειμένου να ανακτηθούν χαμένα εδάφη. Η Ουκρανία, σύμφωνα με την ανάλυση, φαίνεται πως είχε συγκεντρώσει αθόρυβα δυνάμεις στον βορρά για να χτυπήσει αυτονομιστικές δυνάμεις από το Λουχάνσκ. 

«Θα έχουν περιορισμένες επιτυχίες»

Από την πλευρά του, ο Ντέιλ Μπάκνερ, πρόεδρος-γενικός διευθυντής της εταιρείας ασφαλείας Global Guardian, είπε ότι «δεν πιστεύουμε πως οι Ουκρανοί θα μπορέσουν να ανακαταλάβουν μεγάλα τμήματα των κατεχομένων εδαφών μέχρι την άνοιξη του 2023 αλλά θα έχουν περιορισμένες επιτυχίες με μικρότερους στόχους». Σύμφωνα με τον Μπάκνερ, οι ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού εκτείνονται πλέον από το Λουχάνσκ μέχρι τη Χερσώνα, δίνοντας την ευκαιρία στους Ουκρανούς για μια αιφνιδιαστική επίθεση στην ανεπαρκώς φυλασσόμενη γραμμή του μετώπου εντός και γύρω από την περιοχή του Χαρκόβου. «Αυτή είναι η πρώτη πραγματική επιβεβαίωση ότι η Ουκρανία έχει τη δυνατότητα να αντεπιτεθεί, αλλά με περιορισμένη επιτυχία. Αλλάζει πραγματικά τον πόλεμο. Οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν τώρα την πρόκληση να υπερασπίσουν τα εδάφη που κατέλαβαν», είπε.

Η επιχείρηση για την ανακατάληψη εδαφών 

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας περικύκλωσαν αρχικά την Μπαλακέγια, μια πόλη 45 μίλια νοτιοανατολικά του Χαρκόβου, στη συνέχεια πίεσαν βόρεια για να φτάσουν στον ποταμό Oskil νότια του σιδηροδρόμου και του κόμβου ανεφοδιασμού του Κουπιάνσκ και στη συνέχεια μπήκαν στην πόλη. Αυτό απέκοψε το Ιζιούμ, ένα βασικό στρατιωτικό κέντρο στο νότο και ώθησε τους Ρώσους να εγκαταλείψουν μια πόλη που καταλήφθηκε στα τέλη Μαρτίου. Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν άρματα μάχης και το πεζικό και αποδυνάμωσαν τις ρωσικές δυνάμεις με πλήγματα πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας. Εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο το ανάγλυφο της περιοχής και τον ποταμό και σύμφωνα με την ανάλυση καταλυτικό ρόλο έπαιξε η σωστή και ισχυρή χρήση συνδυασμένων όπλων.  

Η πιο πρόσφατη μάχη για το Ιζιούμ δείχνει πόσο περιορισμένη είναι πλέον η παρουσία των εισβολέων. Η αποχώρηση από την πόλη Ιζιούμ σηματοδοτεί τη χειρότερη ήττα των ρωσικών δυνάμεων αφότου έφυγαν από τα περίχωρα του Κιέβου, τον Μάρτιο. Η συνολική ποιότητα των δυνάμεων της Ρωσίας έχει υποβαθμιστεί σταδιακά, σε περίπου 100.000 στρατιώτες, οι οποίοι σπάνια εναλλάσσονται για να αναρρώσουν και πρέπει να καλύψουν το τεράστιο μέτωπο της Ουκρανίας. Οι κινήσεις των δυνάμεων αέρος παραμένουν κι εκείνες περιορισμένες. Παράλληλα, επειδή το Κρεμλίνο αρνείται να μιλήσει για «πόλεμο» στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας τον όρο της «στρατιωτικής επιχείρησης», η Μόσχα μπορεί να κινητοποιήσει περιορισμένους πρόσθετους πόρους.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο μακριά μπορεί η Ουκρανία να διατηρήσει την ορμή της. Ο συνδυασμός έξυπνης στρατηγικής, όπλων και εκπαίδευσης που παρέχεται από τη Δύση φαίνεται τελικά να αποδίδει καρπούς, αλλά η υπερβολική ώθηση προς τα εμπρός ενέχει κινδύνους. Από την άλλη πλευρά, οι χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας την Κυριακή δείχνουν ότι σχεδιάζει να υποχωρήσει στη γραμμή του ποταμού Oskil κατά μήκος του Χαρκόβου και παραμένει ασαφές εάν το μέτωπο θα σταθεροποιηθεί εκεί.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA