Μενού
tselik
Ομέρ Τσελίκ | Getty
  • Α-
  • Α+

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προχώρησε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (AKP), Ομέρ Τσελίκ, με αφορμή το περιστατικό που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (10/9) στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Λέσβου. Σύμφωνα με το ελληνικό λιμενικό, περιπολικό σκάφος του εξαπέλυσε προειδοποιητικά πυρά σε πλοίο ro-ro με σημαία Κομορών, που δεν σταμάτησε για έλεγχο πληρώματος. Το περιστατικό επιχείρησαν να διαστρεβλώσουν τα τουρκικά Μέσα, όπως άλλωστε έχουν κάνει αρκετές φορές.  

Διαβάστε ακόμη: Πολεμική Αεροπορία: Προσγειώθηκαν στην Τανάγρα τα πρώτα F-16 Viper

Ετσι, μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος του ΑΚΡ, ο Ομέρ Τσελίκ δήλωσε μεταξύ άλλων: «Γνωρίζουμε τις προκλήσεις της Ελλάδας που τραμπουκίζει στο Αιγαίο. Η τελευταία ήταν όταν άνοιξε πυρ στο πλοίο Ro-Ro. Αυτό που λέμε συνέχεια είναι ότι πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτού του είδους την παρενόχληση και την προσπάθειά τους να δημιουργήσουν μια de facto κατάσταση. Αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδος δρόμος. Τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν στο τραπέζι του διαλόγου. Αλλά μέρα, νύχτα, υπάρχει μία Ελλάδα που λέει με ποιον έχει συμμαχήσει και πού ιδρύει βάση. Δεν νομίζουμε ότι θα βρεθεί λύση με αυτόν τον τρόπο. Η Ελλάδα δεν πρέπει να απομακρυνθεί από τη νομιμότητα και να γίνει ένα ληστρικό κράτος, λόγω της εσωτερικής κρίσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη». 

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προχώρησε σε ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας, συνεχίζοντας στον δρόμο που χάραξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τη χώρα μας ότι «ξύνεται». «Αν και λέμε ότι τα δικαιώματα των γειτόνων θα πρέπει να γίνονται σεβαστά και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, οι Έλληνες συνεχίζουν να ξύνονται. Αν ξεκινήσετε μια περιπέτεια για λογαριασμό άλλων, θα υποστείτε τις συνέπειες όπως συνέβη και στο παρελθόν. Αυτή είναι μια προειδοποίηση προς την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Στον αντίποδα, ως «ρητορικούς παροξυσμούς» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου το παραλήρημα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος έφτασε στο σημείο να «νουθετήσει» τους Έλληνες λέγοντας σε ομιλία του το πρωί της Δευτέρας «μαζέψτε τα μυαλά σας, συνέλθετε, μην γίνεστε όργανα άλλων». Όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου ερωτηθείς σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «στους ρητορικούς παροξυσμούς της Άγκυρας δίνουμε τη σημασία που τους πρέπει». Ο ίδιος απέδωσε τη ρητορική Τσαβούσογλου «σε εσωτερική κατανάλωση ή σε μια προσπάθεια να κατασκευάσουν μια πραγματικότητα που βασίζεται σε μυθεύματα».

Νέες παραβιάσεις με οπλισμένα τουρκικά μαχητικά

Την ίδια ώρα, σε ποιοτική αναβάθμιση του επιπέδου των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου προχώρησε τη Δευτέρα η Τουρκία, καθώς οπλισμένα μαχητικά F-16 πέταξαν σε σχηματισμό πάνω από περιοχές του Αιγαίου. Πιο συγκεκριμένα, ένας σχηματισμός των δύο F-16 (οπλισμένα), ένα drone UAV και δύο κατασκοπευτικά CN-235 παραβίασαν σε 51 περιπτώσεις τον ελληνικό εναέριο χώρο, σε περιοχές του βορειοανατολικού, κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου, ενώ καταγράφηκαν και πέντε παραβάσεις του FIR Αθηνών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA