ΔΙΕΘΝΗ
12/09/2022 20:58

Bloomberg: Η Κομισιόν προτείνει φόρο στα κέρδη των παρόχων και υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης στο ρεύμα

Σύμφωνα με το Bloomberg, στο προσχέδιο που θα παρουσιάσει το αμέσως επόμενο διάστημα η Κομισιόν, περιλαμβάνονται ο φόρος στα υπερκέρδη των εταιρειών και η υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Bloomberg: Η Κομισιόν προτείνει φόρο στα κέρδη των παρόχων και υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης στο ρεύμα
Πηγή: Shutterstock
Ανάγνωση:

Στόχο τη μείωση κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την επιστροφή μέρους των κερδών των ενεργειακών εταιρειών στους καταναλωτές, έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το Bloomberg. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κομισιόν θα προτείνει πακέτο μέτρων αυτή την εβδομάδα, αν και θα πρέπει ακόμα να υπογραφεί από τα κράτη μέλη. Διαφωνίες προέκυψαν στη συνάντηση υπουργών την περασμένη εβδομάδα και οι κυβερνήσεις είναι πιθανό να πιέσουν για αλλαγές στο σχέδιο της προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Διαβάστε ακόμη: Reuters: Η G7 βάζει πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο στα 40-60 δολάρια το βαρέλι - Πώς μπορεί να αντιδράσει η Μόσχα

Video Loading...

Η πρόταση της Κομισιόν για τον φόρο στα υπερκέρδη περιγράφεται ως «προσωρινή» και «κατ' εξαίρεση» και αφορά τις εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα, καθώς και τα διυλιστήρια, με βάση την κερδοφορία τους το φορολογικό έτος του 2022. Όσον αφορά στην εξοικονόμηση της ενέργειας, θα θέσει δύο στόχους: Τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης και τη μείωση της ζήτησης σε συγκεκριμένες ώρες αιχμής. Ο υποχρεωτικός στόχος για τις ώρες αιχμής θα περιλαμβάνει την επιλογή 3-4 ωρών ανά ημέρα. Θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει ώρες όπου η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αναμένεται να είναι χαμηλή.

Πλαφόν στα υπερκέρδη των ενεργειακών επιχειρήσεων

Σύμφωνα με το προσχέδιο που παρουσιάζει το Bloomberg, η πρόταση θα θέτει πλαφόν στα υπερκέρδη των ενεργειακών επιχειρήσεων που παράγουν από πηγές εκτός του φυσικού αερίου, θέτοντας όριο στην τιμή της ενέργειας που παράγεται από τεχνολογίες όπως οι ΑΠΕ, ο λιγνίτης ή η πυρηνική. Η πρόκληση θα είναι να βρεθεί μια λύση σε επίπεδο ΕΕ που θα ταιριάζει σε κάθε ένα από τα κράτη μέλη με τις ποικίλες πηγές ενέργειας, πλούτου και βιομηχανικής ισχύος, τονίζει το Bloomberg.

Η νέα πρόταση θα παρουσιαστεί μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε, λίγες ημέρες μετά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο. «Η δραματική αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος που παρατηρούμε ασκεί πίεση στα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη βιομηχανία και κινδυνεύει να προκαλέσει ευρύτερη κοινωνική και οικονομική βλάβη», ανέφερε η Επιτροπή σε προσχέδιο πρότασης που φέρνει στο φως το Bloomberg τη Δευτέρα. «Αυτό το οικονομικό πλαίσιο απαιτεί ταχεία και συντονισμένη απάντηση σε όλη την ΕΕ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΡΕΥΜΑ ΠΛΑΦΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ