ΔΙΕΘΝΗ
15/09/2022 14:32

Ελβετία: Ερευνα για αφίσες που καλούν τους πολίτες να αναφέρουν γείτονες εάν καταναλώνουν υπερβολική ενέργεια

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν εικόνες που έδειξαν αυτό που υποτίθεται ότι ήταν μια αφίσα με μία γυναίκα να μιλά στο τηλέφωνο και το ερώτημα: «Ο γείτονάς σας έχει ρυθμίσει τη θέρμανση πάνω από τους 19° Κελσίου; Σας παρακαλούμε, επικοινωνήστε μαζί μας»

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ελβετία: Ερευνα για αφίσες που καλούν τους πολίτες να αναφέρουν γείτονες εάν καταναλώνουν υπερβολική ενέργεια
Πηγή: shutterstock
Ανάγνωση:
Οι ελβετικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για αναρτήσεις στο διαδίκτυο με ψεύτικες αφίσες που καλούν τους πολίτες να προχωρούν σε αναφορές σε βάρος γειτόνων τους εάν εκείνοι θερμαίνουν υπερβολικά τα σπίτια τους, κάτι που σύμφωνα με έναν ειδικό μπορεί να συνδέεται με ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν εικόνες που έδειξαν αυτό που υποτίθεται ότι ήταν μια αφίσα με μία γυναίκα να μιλά στο τηλέφωνο και το ερώτημα: «Ο γείτονάς σας έχει ρυθμίσει τη θέρμανση πάνω από τους 19° Κελσίου; Σας παρακαλούμε, επικοινωνήστε μαζί μας». Στην αφίσα αναφέρεται ότι προσφέρεται αμοιβή 200 ελβετικών φράγκων (207 δολαρίων) για πληροφορίες, ενώ εμφανίζεται επίσης το λογότυπο της ελβετικής κυβέρνησης και ένας τηλεφωνικός αριθμός για το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Μεταφορών, Ενέργειας και Επικοινωνίας (UVEK). Το UVEK ανέφερε ότι η αφίσα είναι ψεύτικη και ότι ξεκίνησε έρευνα.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με αυτή την έκκληση και παίρνει επίσημα αποστάσεις από αυτό», ανέφερε το UVEK σε ανακοίνωση. «Δεν υπάρχουν τέτοιες αφίσες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ούτε αντίστοιχα αιτήματα, είναι προφανώς χειραγώγηση». Αρκετοί χρήστες του διαδικτύου και ειδικοί απέρριψαν την αφίσα ως ψεύτικη.

Ο Μαρκ Όουεν Τζόουνς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Hamad bin Khalifa στο Κατάρ, δήλωσε ότι θα μπορούσε να συνδέεται με ρωσική προπαγάνδα που στόχο έχει να δημιουργήσει φόβους για την αύξηση του κόστους ενέργειας ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Είναι μια φωτογραφία προϊόν photoshop, και μάλιστα αρκετά καλό», ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter ο Τζόουνς, που ασχολείται με το πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται για παραπληροφόρηση.

Μια ανάρτηση στο Twitter που διαδίδει την εικόνα «κινδυνολογεί για τις τιμές αερίου, εκτρέποντας την προσοχή από το γεγονός ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι βασικός παράγοντας αυτού», δήλωσε ο Τζόουνς. «Ωστόσο, η είδηση κυκλοφόρησε και από φιλορωσικούς, ευθυγραμμισμένους με τη Ρωσία, ή επίσημους ρωσικούς λογαριασμούς», προσέθεσε ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΛΒΕΤΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ FAKE NEWS
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ