Μενού
  • Α-
  • Α+

Μετά τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τη σκυτάλη των προκλήσεων κατά της Ελλάδας πήρε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, που βρήκε την ευκαιρία να «απαντήσει» στην τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν, στη διάρκεια της οποίας είχε ζητήσει από τους Τούρκους «να έρθουν στη χώρα μας με το φως της ημέρας». «Όταν αντιδράσουμε η μέρα της Ελλάδας θα γίνει νύχτα. Αν η Τουρκία κάνει αυτό που πρέπει με βάση τις διεθνείς συμφωνίες... θα χιονίσει στα ελληνικά νησιά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Ο Ερντογάν στριμώχνεται από την αντιπολίτευση για να επιτεθεί άμεσα στην Ελλάδα

Νέες απειλές εξαπολύει η Τουρκία κατά της Ελλάδας, βάζοντας εκ νέου στο στόχαστρο τα νησιά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, μετά τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Φουάτ Οκτάι τον διαδέχτηκε στη ρητορική που βασίζεται σε απειλές και προκλήσεις, αφού η Αγκυρα έχει κόψει κάθε γέφυρα επικοινωνίας με την Αθήνα και ως εκ τούτου, διπλωματικών λύσεων.

«Η Ελλάδα προσπαθεί καθημερινά να καταχραστεί τον εναέριο χώρο μας και τη Γαλάζια πατρίδα μας. Σε αντίθεση με τις διεθνείς συμφωνίες, εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται σε μη στρατιωτικό καθεστώς. Κάνει επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, προκαλώντας καθημερινά τον θάνατο πολλών βρεφών και των οικογενειών τους. Όταν λέμε ''βάλτε μυαλό'' και ''μην ξεχνάτε τη Σμύρνη'' σε μια Ελλάδα που δρα απερίσκεπτα, είμαστε εμείς το κόμμα που ανεβάζει την ένταση;», τόνισε ο Οκτάι σε ομιλία του προς μέλη του κόμματός του.

Και συνέχισε στον ίδιο τόνο: «Ο αξιότιμος πρόεδρός μας προειδοποίησε ξεκάθαρα και απερίφραστα. Είπε: "Σταματήστε να εξοπλίζετε τα νησιά, αλλιώς μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα". Βλέπουμε ότι ο Μητσοτάκης λέει μην έρχεστε νύχτα, ελάτε μέρα. Δεν ξέρει ότι όταν η Τουρκία δείξει την αντίδρασή της στο Αιγαίο, η μέρα της Ελλάδας θα γίνει ούτως ή άλλως νύχτα. Αν η Τουρκία κάνει αυτό που πρέπει με βάση τις διεθνείς συμφωνίες... θα χιονίσει στα ελληνικά νησιά. Αυτοί που σέρνουν την Ελλάδα σε αυτές τις περιπέτειες, αυτοί που φαίνονται φιλικοί, εξαφανίζονται αμέσως. Γι' αυτό λέμε μην ξεχνάτε τη Σμύρνη, λέμε μην ξεχνάτε την Κύπρο».

Τσαβούσογλου: «Εμείς αποφασίζουμε πότε και πού θα πάμε»

«Εμείς δεν χρειάζεται καν να απαντήσουμε σε αυτά τα λόγια. Εμείς αποφασίζουμε πότε και πού θα πάμε», δήλωσε μία ημέρα νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την φράση «τους περιμένουμε στο φως της ημέρας» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα, από το Παρίσι όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως: «…όσους απειλούν ότι τάχα θα έρθουν ξαφνικά κάποιο βράδυ στα νησιά μας, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας. Εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του». Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε ωστόσο και στο ενδεχόμενο να υπάρξουν συναντήσεις μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων αξιωματούχων τις προσεχείς εβδομάδες στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της επερχόμενης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν υπάρχει μια προγραμματισμένη συνάντηση. Δεν υπήρξε μια τέτοια πρωτοβουλία», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και συνέχισε: «Η Ελλάδα ενοχλήθηκε που η Τουρκία έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο. Πρώτα υπογράψαμε με την Λιβύη τη συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Μετά καθορίσαμε τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας. Εννέα φορές προσπάθησαν να μπουν τα πλοία της Ελλάδας, των ελληνοκυπρίων και τρίτων χωρών. Όλα αυτά τα εμποδίσαμε με διπλωματικές προσπάθειες και με τα μέτρα που λάβαμε στο πεδίο. Η προβολή και η επιτυχία της Τουρκίας στον διεθνή χώρο τρελαίνει την Ελλάδα. Για αυτό η Ελλάδα θέλει να προκαλέσει την Τουρκία. Οι παρενοχλήσεις, το κλείδωμα [των τουρκικών μαχητικών από τα ραντάρ της ελληνικής αεράμυνας] είναι κάποια από αυτά τα παραδείγματα. Επιπλέον, η Ελλάδα αναφέρει συνεχώς ότι η Τουρκία δεν συμμετέχει στις κυρώσεις [κατά της Ρωσίας]. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι πολύ ενοχλημένοι και για αυτό».

Νίκος Δένδιας: Ο Ερντογάν οδηγεί σε επικίνδυνους ατραπούς

Την ανησυχία για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά και την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής εξέφρασε την Πέμπτη ο Νίκος Δένδιας για να προσθέσει ότι οι επιλογές της τουρκικής ηγεσίας δεν αφήνουν κανένα πεδίο συνεννόησης και οδηγεί σε επικίνδυνους ατραπούς. Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας μίλησε για ανθελληνικό παραλήρημα που διακατέχει το τουρκικό πολιτικό σύστημα κι όχι μόνον την ηγεσία της γείτονος, καθώς -όπως είπε- η τουρκική αντιπολίτευση λέει πράγματα χειρότερα από τουρκική ηγεσία. Ο υπουργός Εξωτερικών σε συνομιλία με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες στο περιθώριο συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής των πρωτοκόλλων για την προσχώρηση της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανέφερε πάντως, πως σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν συνεχές αντιδράσεις για τη στάση της γείτονος.

Για το Υπουργείο Εξωτερικών, αν υπάρχει κάτι κακό στην κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, η οποία είναι πολύ στενάχωρη και ως προς την ουσία, είναι ότι εγκλωβίζεται και η Τουρκία αλλά και η τουρκική κοινή γνώμη. Επεσήμανε ότι θέμα νησιών δεν είχε τεθεί ποτέ και ότι από το τουρκολιβυκό μνημόνιο και μετά οι επιλογές της Τουρκίας γκρεμίζουν τις όποιες γέφυρες συνεννόησης. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας έχουν εγκλωβίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις , παρά το γεγονός ότι από το 2019 και μετά η Ελλάδα έχει δώσει απεριόριστες ευκαιρίες. Και εγκλωβίζει κατά τον ίδιο σε συνεχή πορεία σύγκρουσης με την Αίγυπτο (γιατί υπάρχει το πρωτόκολλο ασφαλείας που επιβάλλει τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη). Αναρωτήθηκε δε, γιατί κάποιος στην Τουρκία που βλέπει μακριά να επιλέξει αυτή τη στρατηγική, η οποία οδηγεί σε αδιέξοδα και επικίνδυνες ατραπούς.

Ρωτήθηκε για τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερτνογάν στο Βόσπορο και όσα ακολούθησαν και σχολίασε πως ήταν πολύ υπέρ αυτής της συνάντησης, καθώς θεωρούσε ότι για να υπάρξει ένα άνοιγμα δεν θα χρειαζόταν να γίνει από κάτω προς τα πάνω. Η εικόνα που έλαβε ήταν ότι είχε πάει εξαιρετικά, ενώ του είναι παντελώς αδύνατο να ιχνηλατήσει τι συνέβη από πλευράς Τουρκίας μετά τη συνάντηση, που έχει οδηγήσει σε μια διαρκή επιδείνωση. Για τον Νίκο Δένδια είναι καλό ότι συμπίπτουν οι εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία. Σε ότι αφορά στο δόγμα Καραμανλή το οποίο παρέμενε στόχος και της αμυντικής εξωτερικής πολιτικής ήταν η αναλογία 7-10 υπέρ της Τουρκίας. Πλέον αυτό έχει όχι απλώς ανατραπεί υπέρ της Ελλάδας, αλλά έχει γίνει 10-0.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA