Μενού
  • Α-
  • Α+

Να συνεχίσουν τα κράτη τις προσπάθειές τους κατά του κορονοϊού που έχει σκοτώσει πάνω από 6.000.000 ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο προέτρεψε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σημειώνοντας ότι ο κόσμος δεν ήταν ποτέ σε καλύτερη θέση για να τερματίσει την πανδημία. Όπως υποστήριξε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους «δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί. Αλλά το τέλος είναι ορατό»! Το σχόλιο ήταν το πιο αισιόδοξο από τον οργανισμό του ΟΗΕ από τότε που κήρυξε λόγω του κορονοϊού, σε διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης και άρχισε να περιγράφει τον ιό ως πανδημία τον Μάρτιο του 2020.

Ο ιός, ο οποίος εμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη του 2019, έχει σκοτώσει σχεδόν 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει μολύνει 606 εκατομμύρια, αναστατώνοντας τις παγκόσμιες οικονομίες και υπερφορτώνοντας τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Η ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών έχει συμβάλει στην αναχαίτιση της σοβαρότητας της νόσου.

Την περασμένη βδομάδα οι θάνατοι από κορονοϊό ήταν οι χαμηλότεροι από τον Μάρτιο του 2020, όπως ανέφερε ο οργανισμός του ΟΗΕ. Παρόλα αυτά, οι χώρες πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τις πολιτικές τους και να τις ενισχύσουν για τον COVID-19 και τους μελλοντικούς ιούς, δήλωσε ο Τέντρος όπως μεταδίδει το Reuters. Προέτρεψε επίσης τα έθνη να εμβολιάσουν το 100% των ομάδων υψηλού κινδύνου και να συνεχίσουν τις δοκιμές για τον ιό.

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε για την πιθανότητα μελλοντικών κυμάτων του ιού και προέτρεψε τις χώρες να διατηρήσουν επαρκείς προμήθειες ιατρικού εξοπλισμού και υγειονομικού προσωπικού. «Αναμένουμε ότι θα υπάρξουν μελλοντικά κύματα λοιμώξεων, ενδεχομένως σε διαφορετικές χρονικές στιγμές σε όλο τον κόσμο που θα προκληθούν από διαφορετικές υποπαραλλαγές της Όμικρον ή ακόμη και από διαφορετικές μεταλλάξεις του ιού που προκαλούν ανησυχία», δήλωσε η ανώτερη επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία Βαν Κέρκχοβε.

Όσον αφορά τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, είχαν πτωτική τάση, σύμφωνα με τον Τέντρος ο οποίος προέτρεψε τις χώρες να συνεχίσουν τον αγώνα. Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι είναι δυνατόν να εξαλειφθεί η επιδημία της ευλογιάς στην Ευρώπη με την εντατικοποίηση του εμβολιασμού και των εξετάσεων. «Όπως και με το COVID-19, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να χαλαρώσουμε ή να χαλαρώσουμε την επιφυλακή μας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA