ΔΙΕΘΝΗ
16/09/2022 13:40

Τουρκία: Δημιουργεί και πάλι προβλήματα στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Συνεχίζει να βάζει εμπόδια και να δημιουργεί προβλήματα η Τουρκία στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προειδοποιεί πως το τουρκικό κοινοβούλιο δεν πρόκειται να εγκρίνει την ένταξη των δύο χωρών στο Σύμφωνο

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Τουρκία: Δημιουργεί και πάλι προβλήματα στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Πηγή: APimages
Ανάγνωση:

Δημοσίευμα του EUObserver αναφέρεται στη στάση της Τουρκίας και τα εμπόδια που δημιουργεί εκ νέου στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το EUObserver, οι Δυτικοί διπλωμάτες και αναλυτές έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται τι είναι αυτό που τελικά επιδιώκει η Αγκυρα. «Από τη μεριά της η σουηδική κυβέρνηση παίρνει στα σοβαρά την εφαρμογή του Μνημονίου», όπως δήλωσε στο EUObserver το σουηδικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφερόμενο στη συμφωνία που συνήφθη τον Ιούνιο με την Τουρκία, με την οποία η χώρα δεσμεύτηκε να «κυνηγήσει» τους Κούρδους τρομοκράτες σε αντάλλαγμα με τη θετική στάση της Τουρκίας στο ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε ακόμη: Προσβολή νεκρών και ατέλειωτες προκλήσεις από τους Τούρκους: «Η Ελλάδα ψεύδεται για την Μικρασιατική Καταστροφή»

Σύμφωνα, μάλιστα, με το σουηδικό Υπουργείο Εξωτερικών θα υπάρξουν περαιτέρω τριμερείς συναντήσεις στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για άλλη μια φορά θέτει προβλήματα και εμπόδια προειδοποιώντας πως το Κοινοβούλιο της Τουρκίας δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, γιατί – όπως ισχυρίζεται – «μέχρι τώρα δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα» ούτε από τη Στοκχόλμη αλλά ούτε από το Ελσίνκι σε σχέση με τη συμφωνία με την Τουρκία. Η στάση της Τουρκίας έχει θορυβήσει διεθνείς αναλυτές, καθώς Φινλανδία και Σουηδία επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ για να προστατευτούν από τη ρωσική επιθετικότητα, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Η αντίφαση και η στάση της Τουρκίας γίνεται ακόμα πιο αισθητή καθώς ήδη 24 από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει στα δικά τους κοινοβούλια την ενταξιακή διαδικασία.

Στο ίδιο θέμα, η Handelsblatt τονίζει πως: «Η Τουρκία απειλεί να δημιουργήσει πρόβλημα ενώ η Ελλάδα συμφωνεί με την ένταξη. Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με μεγάλη πλειοψηφία την Πέμπτη. Μάλιστα, η γερμανική Handelsblatt επισημαίνει πως η Τουρκία ζήτησε εκ νέου από Σουηδία και Φινλανδία να εκδώσουν «ύποπτους για τρομοκρατία». «Μέχρι στιγμής, η Φινλανδία και η Σουηδία δεν έχουν εκδώσει ούτε ένα άτομο», δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ. «Η Φινλανδία και η Σουηδία θα έπρεπε να τηρήσουν την "υπόσχεσή" τους στην Αγκυρα». Σύμφωνα με την Τουρκία, η Σουηδία υποσχέθηκε να εκδώσει περισσότερους από 70 «τρομοκράτες» κάτι όμως που δεν έχει καταγραφεί επισήμως στο σχετικό μνημόνιο που υπεγράφη πρόσφατα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΟΥΗΔΙΑ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΝΑΤΟ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ