Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι και τα έξι άλλα εγγόνια της βασίλισσας Ελισάβετ συμμετείχαν σε αγρυπνία γύρω από το φέρετρό της. Οι δύο γιοί του βασιλιά Καρόλου Γ' φορούσαν στρατιωτική στολή (ο Χάρι δεν φορούσε πλέον στολή μετά την ηχηρή απομάκρυνσή του από τη μοναρχία), αντίθετα από τα έξι εξαδέλφια τους. Πλέον οι ουρές για το λαϊκό προσκύνημα της βασίλισσας έχουν κλείσει. 

Διαβάστε ακόμη: Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι μαρτυρίες για τον άνδρα που περίμενε 14 ώρες στην ουρά για να ορμήσει στο φέρετρο

Οι συγγενείς στάθηκαν για 15 λεπτά με την πλάτη προς το φέρετρο και χαμηλωμένο το κεφάλι, υπό τα βλέμματα των επισκεπτών που έφθαναν για να αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής στη σορό της Ελισάβετ Β', η οποία θα παραμείνει εκτεθειμένη σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι το πρωί της Δευτέρας. Μαζί με τον Ουίλιαμ και τον Χάρι ήταν τα έξι εξαδέλφια τους, ανάμεσα στα οποία οι πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία, κόρες του πρίγκιπα Άντριου. Τα άλλα εξαδέλφια στη σημερινή αγρυπνία ήταν οι Πίτερ Φίλιπς και Ζάρα Τίνταλ, τα παιδιά της πριγκίπισσας Άννας, και οι Λουίζ και Τζέιμς, τα παιδιά του πρίγκιπα Εδουάρδου.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Εκλεισαν οι ουρές για το λαϊκό προσκύνημα 

Πλήθος κόσμου έσπευσε στο λαϊκό προσκύνημα στο Ουέστμινστερ Χολ προκειμένου να πει το τελευταίο αντίο στην Βασίλισσα Ελισάβετ. Ωστόσο έπειτα από τα εκατοντάδες περιστατικά που σημειώθηκαν και έχρηζαν ιατρική βοήθεια και του κλίματος γενικευμένου πανικού, οι Αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν ξανά την είσοδο στην ουρά, αυτή τη φορά όμως οριστικά. «Η ουρά για το λαϊκό προσκύνημα έχει φτάσει στο όριο πλήρους χωρητικότητας και έχει πια κλείσει οριστικά. Τα βραχιολάκια διατίθενται ώστε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα να μπορούν να υποβάλουν τα σέβη τους. Παρακαλούμε μην μπαίνετε στην ουρά στην Τέιτ. Ευχαριστούμε για την κατανόηση», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τη Δευτέρα η κηδεία 

Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε σχεδιάσει την κηδεία της με κάθε λεπτομέρεια ωστόσο το γεύμα για την τελετή δεν ήταν στα πλάνα της μελαγχολικής προετοιμασίας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ: 

  • 6:00 – 8:30 (8:00-10:30 ώρα Ελλάδος): Αγρύπνια στο φέρετρο της βασίλισσας.
  • Στις 8:30 (10:30 ώρα Ελλάδος): Οι πύλες του Κοινοβουλίου θα κλείσουν.
  • 9:00 (11:00 ώρα Ελλάδος): Οι καμπάνες του Μπιγκ Μπεν θα ηχήσουν πριν το σφυρί της καμπάνας καλυφθεί με ένα επίθεμα, για να μην ακούγονται τα χτυπήματά του για την υπόλοιπη ημέρα.
  • 10:30 (12:30 ώρα Ελλάδος): Το φέρετρο της βασίλισσας θα μεταφερθεί από τη Βουλή στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, σε άμαξα, που θα βρίσκεται έξω από τη βόρεια πόρτα του Γουεστμίνστερ Χολ. Από εκεί θα μεταφερθεί από μέλη του βασιλικού ναυτικού στο Αβαείο.
  • 11:00 (13:00 ώρα Ελλάδος): Το φέρετρο της βασίλισσας θα τοποθετηθεί σε ψηλό βάθρο, ενώ το Αβαείο θα είναι γεμάτο από περίπου 2.000 άτομα.
  • 11:00-12:00 (13:00-14:00 ώρα Ελλάδος): Η κηδεία θα γίνει στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ από τον κοσμήτορα και τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι. Η τελετή θα προβληθεί τηλεοπτικά και αναμένεται ότι θα τη δουν εκατομμύρια άνθρωποι απ’ όλον τον κόσμο.
  • 12:00 (14:00 ώρα Ελλάδος): Το τέλος της ακολουθίας θα σηματοδοτήσουν τα μουσικά έργα «Last Post» και «Reveille».
  • 12:00-13:00 (14:00-15:00 ώρα Ελλάδος): Το φέρετρο της βασίλισσας θα τοποθετηθεί εκ νέου στην άμαξα και με πομπή θα φτάσει στην Αψίδα του Ουέλινγκτον.
  • 13:00-16:00 (15:00-18:00 ώρα Ελλάδος): Το φέρετρο θα μεταφερθεί στο Ουίνδσορ, όπου η βασίλισσα πέρασε μεγάλο μέρος των τελευταίων ετών αλλά και της ζωής της.
  • 16:00 (18:00 ώρα Ελλάδος): Η βασίλισσα θα ταφεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μαζί με τον σύζυγό της πρίγκιπα Φίλιππο. Στο τέλος της λειτουργίας, ένας αυλητής θα παίξει ένα μοιρολόγι, καθώς το φέρετρο θα χαμηλώνει στο βασιλικό θησαυροφυλάκιο, όπου η βασίλισσα θα ταφεί με τον σύζυγό της, τους αγαπημένους της γονείς και την αδερφή της Μάργκαρετ.
  • 19:00 (21:00 ώρα Ελλάδος): Στενά μέλη της βασιλικής οικογένειας θα επιστρέψουν στο παρεκκλήσι για ιδιωτική κηδεία, όπου ο ίδιος, όπως έκανε και η Ελισάβετ για τον πατέρα της, θα πετάξει χώμα στο φέρετρό της.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA