Μενού
  • Α-
  • Α+

Τρεις μήνες μετά τους τετραήμερους εορτασμούς για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ, την πρώτη φορά που ένας μονάρχης γιορτάζει τα 70 χρόνια στον θρόνο, ήρθε η στιγμή όπου η βασίλισσα θα κηδευτεί μετά από 96 χρόνια ζωής. Στο Λονδίνο βρίσκονται οι σημαντικότεροι ηγέτες του κόσμου για να την τιμήσουν.  Το λαϊκό προσκύνημα στο φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ Β', ολοκληρώθηκε σήμερα στις 8:30  ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας. Το φέρετρο της εκλιπούσης βασίλισσας παρέμεινε επί τέσσερις ημέρες στο Ουέστμινστερ Χολ στη διάρκεια των οποίων εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν από εκεί για να αποτίσουν τελευταίο φόρο τιμής στην 96χρονη Ελισάβετ Β'.

Μεταξύ των ανθρώπων που προσκύνησαν το φέρετρο της βασίλισσας της Βρετανίας ήταν και πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του, ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο Αυστραλός ομόλογός του Άντονι Αλμπανέζι καθώς και η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν. Η κηδεία της Ελισάβετ Β' θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) στο Αββαείο του Ουέστμινστερ παρουσία 2.000 ανθρώπων, ανάμεσά τους πολλοί ηγέτες και εστεμμένοι.

Στην κηδεία της βασίλισσας θα βρίσκονται επίσης ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ναρουχίτο με τη σύζυγό του, όπως και μέλη όλων των βασιλικών οικογενειών του κόσμου. Συνολικά έχουν κληθεί 500 αρχηγοί κρατών και ξένες αντιπροσωπείες, ενώ ο βασιλιάς Κάρολος θα τους υποδεχθεί στις 20:00 (τοπική ώρα, 22:00 ώρα Ελλάδος) στο Μπάκιγχαμ.

Παρόντες στην κηδεία θα είναι επίσης ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν και η πρόεδρος της Ινδίας Ντραουπάντι Μούρμου.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα είναι απών, όμως ο αντιπρόεδρός του Ουάνγκ Τσισάν θα παρευρεθεί στην κηδεία, ενώ σε μια επίσημη κινεζική αντιπροσωπεία δεν επετράπη να αποτίσει ύστατο φόρο τιμής μπροστά στο φέρετρο της βασίλισσας. Αυτό συνέβη μετά τις κυρώσεις που ελήφθησαν από την Κίνα σε βάρος βρετανών κοινοβουλευτικών οι οποίοι είχαν επικρίνει τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Πάνω από 20 βασιλικές οικογένειες στην κηδεία

Πέραν του Ισπανού βασιλιά, στο Λονδίνο βρίσκεται η βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας, ενώ αναμένονται οι βασιλείς της Ολλανδίας, της Δανίας και της Νορβηγίας. Παράλληλα, θα βρίσκονται ο βασιλιάς και η βασίλισσα του Μπουτάν και του σουλτανάτου του Μπρούνεϊ. Έκπληξη προκάλεσε η εμφάνιση του αυτοεξόριστου πρώην βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος με τη βασίλισσα Σοφία στο Μπάκιγχαμ.

Αμφιβολίες εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά με την παρουσία του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν (MBS), ο οποίος έχει παραμεριστεί από τη διεθνή σκηνή μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 μέσα στο προξενείο της Σουαδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας 

Η κηδεία θα γίνει κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, σε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση, που ορισμένοι χαρακτηρίζουν «εφιάλτη» για τις αρχές. Η αστυνομία καλείται αφενός να προστατεύσει τους παγκόσμιους ηγέτες και αφετέρου να σεβαστεί την επιθυμία του κοινού να θρηνήσει την επί 70 ετών μονάρχη. Ορισμένοι συνέκριναν το γεγονός με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, ωστόσο όσοι παρακολουθούν τον αστυνομικό σχεδιασμό επισημαίνουν ότι η επιχείρηση της κηδείας είναι πολύ μεγαλύτερη και πολύ πιο δύσκολη. Ήδη, η πόλη υποδέχεται πρωτοφανή πλήθη, με ανθρώπους από όλη τη χώρα αλλά και το εξωτερικό, που θέλουν να βρίσκονται στους δρόμους από τους οποίους θα περάσει το φέρετρο της βασίλισσας, που θα τοποθετηθεί με κιλλίβαντα.

Για την επιχείρηση ενώθηκαν οι τρεις αστυνομικές δυνάμεις του Λονδίνου, η Μητροπολιτική Αστυνομία, η Αστυνομία της πόλης του Λονδίνου και η Βρετανική Αστυνομία Μεταφορών, που καταρτίζουν διαρκώς σχέδια από τις 8 Σεπτεμβρίου, οπότε και ανακοινώθηκε ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ. Σύμφωνα με στελέχη της επιχείρησης, η κηδεία θα είναι το μεγαλύτερο γεγονός που έχουν ποτέ αναλάβει.

Θα... σιωπήσουν Big Ben και Χίθροου

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, κατά τη διάρκεια της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ θα... κλείσουν και οι ουρανοί πάνω από το Λονδίνο, ενώ οι καμπάνες στο Big Ben θα χτυπούν πένθιμα από τις 9:20 το πρωί (ώρα Αγγλίας) μέχρι την ώρα της κηδείας, ανά λεπτό, επί 96 φορές, όσα και τα χρόνια της βασίλισσας μέχρι τον θάνατό της, την περασμένη Πέμπτη.

Στο πλαίσιο της πανεθνικής σιωπής, ως «ένδειξη σεβασμού», οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Χίθροου έχουν ακυρωθεί ή αναπροσαρμοστεί «προκειμένου να αποφευχθεί η διατάραξη του θορύβου» κατά τη διάρκεια της δημοσίας δαπάνης κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ και της τελετής παράδοσης στη συνέχεια, στο κάστρο Ουίνδσορ.

Οπως ανακοίνωσε το Χίθροου, δε θα υπάρχει καμία κίνηση αεροσκαφών για 30 λεπτά από τις 11:40 π.μ. και τις 12:10 για να διασφαλιστεί ότι δε θα υπάρξει καμία διαταραχή κατά τη διάρκεια της δίλεπτης σιγής στο τέλος της κηδείας. Οι αφίξεις στο Χίθροου θα σταματήσουν επίσης από τις 13:45 μ.μ. και τις 14:20 μ.μ. «για να διασφαλιστεί η ησυχία κατά τη διάρκεια της τελετουργικής πομπής και δεν πρόκειται να υπάρξουν αναχωρήσεις για μία ώρα και 40 λεπτά από τις 15:05 καθώς η τελετουργική πομπή θα πλησιάζει το κάστρο Ουίνσδορ για τον ενταφιασμό. Την ίδια ώρα και οι αναχωρήσεις θα είναι ελάχιστες κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας.

Το πρόγραμμα της κηδείας

  • Στις 10:00 θα ανοίξουν οι πόρτες του Αββαείου του Ουέστμινστερ για τους ηγέτες κρατών και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους.
  • Στις 12:35 το φέρετρο θα μεταφερθεί στην έξοδο του Βρετανικού Κοινοβουλίου για να τοποθετηθεί πάνω στον κιλλίβαντα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα το συνοδεύουν 142 μέλη του Βασιλικού Ναυτικού.
  • Στις 12:44 θα ξεκινήσει η πομπή από το Βρετανικό Κοινοβούλιο προς το Αββαείο του Ουέστμινστερ
  • Στις 12:52 η πομπή θα φτάσει στο Αβαείου του Ουέστμινστερ
  • Στη 13:00 ξεκινάει η λεγόμενη πολιτική λειτουργία παρουσία 2000 καλεσμένων. Μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών και βασιλείς από όλο το κόσμο
  • Στις 14:00 ολοκληρώνεται το τελετουργικό στο Αβαείο του Ουέστμινστερ και το φέρετρο τοποθετείται ξανά στο κιλλίβαντα. Θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο
  • Στις 14:15 θα ξεκινήσει νέα πομπή με προορισμό την αψίδα του Ουέλινγκτον, που βρίσκεται δίπλα στο Hyde Park και πίσω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ. Η πομπή θα περάσει μπροστά από το παλάτι και θα κάνει μια στάση.
  • Στις 15:00 η πομπή φτάνει στην αψίδα. Το φέρετρο μπαίνει στη νεκροφόρα με προορισμό το Ουίνδσορ. Το οδικό ταξίδι είναι διάρκειας 2 ωρών. Πλήθος κόσμου αναμένεται να βρίσκεται δεξιά και αριστερά του δρόμου.
  • Στις 17:06 η νεκροφόρα φτάνει σε καθορισμένο σημείο. Σχηματίζεται ξανά πομπή
  • Στις 17:10 η πομπή για το κάστρο του Ουίνδσορ ξεκινά
  • Στις 17:40 ο Βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας μπαίνουν στη πομπή
  • Στις 17:53 η πομπή φτάνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μέσα στο κάστρο του Ουίνδσορ και το φέρετρο τοποθετείται σε βάθρο
  • Στις 18:00 ξεκινά η νεκρώσιμη ακολουθία. Δεν έχει διευκρινιστεί η διάρκεια της. Μόλις ολοκληρωθεί, το βάθρο θα υποχωρήσει στη βασιλική κρύπτη, όπως έγινε και στην κηδεία του Φιλίππου. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα αποχωρήσουν όπως και οι κάμερες.
  • Στις 21:30 θα γίνει ο ενταφιασμός χωρίς κάμερες. Αυστηρά ιδιωτικά. Μαζί με το φέρετρο του Φιλίππου που περιμένει στην Κρύπτη
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA