Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο δρόμο του απόλυτου σκοταδισμού οδηγεί με απολυταρχικό τρόπο την Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα, που επιχειρεί να ξεγελάσει ξανά τη Δύση παρουσιάζοντας την εικόνα ενός ηγέτη, που υποτίθεται ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Βέβαια, πρόκειται για μία μάταιη προσπάθεια καθώς το αυταρχικό πρόσωπο του τουρκικού καθεστώτος και οι μέθοδοι, που χρησιμοποιεί για να καταπνίξει κάθε αντίθετη φωνή καταπατώντας τα στοιχειώδη δικαιώματα συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων έχουν πλέον γίνει γνωστές σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Το υπαγορευμένο από τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας άκρως συντηρητικό κοινωνικό πλαίσιο και η συντονισμένη υποδαύλιση της ομοφοβίας έχουν φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, που βιώνουν τα τελευταία χρόνια έναν εντεινόμενο κοινωνικό ρατσισμό και κυβερνητικές απαγορεύσεις σε όλο το φάσμα της δράσης και της έκφρασης τους. 

Κωνσταντινούπολη: 150 οργανώσεις κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας 

Σε αυτές τις συνθήκες, πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη η μεγαλύτερη έως σήμερα συγκέντρωση κατά της «επιβολής των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων». Στο κάλεσμα συνολικά 150 οργανώσεων ανταποκρίθηκαν χιλιάδες κόσμου με βασικά συνθήματα, «Προστατέψτε την οικογένεια και τη γενιά σας, πείτε ‘ΟΧΙ’ στην αίρεση!» και «Διώξτε το βρώμικο χέρι των LGBT από τα παιδιά μας». Στόχος της «μεγάλης οικογενειακής πορείας», όπως την αποκάλεσαν οι διοργανωτές της, ήταν να σταματήσει η σιωπή για τα σχέδια καταστροφής της τουρκικής κοινωνίας. Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε παρά τις αιτήσεις ακύρωσης, που κατέθεσε στις τοπικές αρχές η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, ζητώντας από όλα τα τουρκικά πολιτικά κόμματα να αποκηρύξουν τη ρητορική μίσους και τις διακρίσεις εις βάρος της. 

Προφανώς, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι βασικός ομιλητής στην ομοφοβική πορεία στην Κωνσταντινούπολη ήταν ο αρχισυντάκτης της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Ερσίν Τσελίκ, ο οποίος μάλιστα αναφέρθηκε στο φόβο, που σκορπά στις τάξεις των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων η μεγάλη κινητοποίηση αφού, όπως προέβλεψε, η δυναμική της θα ξεπεράσει τα τουρκικά σύνορα και θα επηρεάσει και άλλες χώρες. Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, που επιχείρησαν να διαμαρτυρηθούν για τη διαδήλωση, αποδοκιμάστηκαν έντονα από τους συμμετέχοντες ανακυκλώνοντας τη ρητορική μίσους των ομιλητών. 

Την αρχή έκανε ο Ερντογάν

Στο μεταξύ, το έναυσμα για τις ομοφοβικές κινητοποιήσεις στην Τουρκία έχει δώσει ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας, ο οποίος έχει επιτεθεί προσωπικά στο LGBT κίνημα επαινώντας δημόσια τη νεολαία του κυβερνώντος κόμματος AKP, που «κουβαλά την ένδοξη ιστορία αυτού του έθνους» και δεν είναι «LGBT νεολαία». Είχε προηγηθεί η απαγόρευση από το 2015 της διοργάνωσης του Istanbul Pride και η αστυνομική καταστολή κάθε απόπειρας διοργάνωσης αντίστοιχων εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα. 

Σε αυτό το πλαίσιο, το καθεστώς Ερντογάν προχώρησε στη βίαιη καταστολή της προσπάθειας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας της γείτονα να πραγματοποιήσουν παρέλαση υπερηφάνειας στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Ιούνιο προχωρώντας σε μαζικές συλλήψεις. Η εκδήλωση απαγορεύτηκε από τις τοπικές αρχές και η τουρκική αστυνομία σε μια σαρωτική επίδειξη βίας και διακρίσεων επιτέθηκε στους συγκεντρωμένους συλλαμβάνοντας εκατοντάδες άτομα αλλά και τους δημοσιογράφους, που κάλυπταν το γεγονός. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με τις τουρκικές ακτιβιστικές οργανώσεις, ο αριθμός των συλληφθέντων ήταν τριπλάσιος του συνόλου των συλλήψεων, που είχαν γίνει κατά τις προηγούμενες 7 απαγορευμένες παρελάσεις υπερηφάνειας στην Κωνσταντινούπολη με το τελευταίο νόμιμο Istanbul Pride το 2014 να φιλοξενεί περισσότερους από 100.000 συμμετέχοντες.

Με τον ίδιο κατασταλτικό τρόπο αντιμετωπίστηκαν από την τουρκική Αστυνομία αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε διάφορες περιοχές της χώρας με τους ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές να ξυλοκοπούνται βάναυσα πριν συλληφθούν. Τη σκυτάλη αποδόμησης πήραν τα φιλοκυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης στοχοποιώντας τα μέλη της κοινότητας αναφερόμενα σε μία «παγκόσμια συμμορία», που επιχειρεί να διαλύσει την τουρκική παραδοσιακή οικογένεια.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA