Μενού
  • Α-
  • Α+

Η διαβόητη Wagner Group, μια ρωσική ιδιωτική οργάνωση μισθοφόρων, προσπαθεί να στρατολογήσει πάνω από 1.500 κατάδικους για να συμμετάσχουν στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά πολλοί έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. «Οι πληροφορίες μας δείχνουν ότι η Wagner έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στην Ουκρανία, ειδικά – και δεν αποτελεί έκπληξη αυτό – μεταξύ νέων και άπειρων μαχητών», ανέφερε σε δημοσιογράφους ο αξιωματούχος, υπό τον όρο να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Πρόσφατα, μάλιστα, έγινε viral στα social media ένα βίντεο που δείχνει τον επικεφαλής του Wagner Group να μιλάει σε κατάδικους και να τους στρατολογεί. Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, φέρεται να είπε ότι όσο δεν θέλουν να στείλουν τους κατάδικους στο μέτωπο, να στείλουν αντί αυτών τα παιδιά τους. Στο βίντεο παρουσιάζεται να λέει στους φυλακισμένους πως θα έμεναν ελεύθεροι αν υπηρετούσαν έξι μήνες με το Wagner Group.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Η Wagner Group εικάζεται ότι υποστηρίζει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία ήδη από το 2014, όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ. Σε δήλωσή του, πάντως, ο Πριγκόζιν, υποστήριξε ότι αν ο ίδιος βρισκόταν στη φυλακή «θα ονειρευόμουν» να ενσωματωθώ στο Wagner Group ώστε «έτσι να ξεπληρώσω το χρέος μου προς τη μητέρα πατρίδα» και πρόσθεσε: «Η κατάσταση έχει ως εξής ή (θα πάνε στο μέτωπο) ιδιωτικές στρατιωτικοί οργανισμοί και καταδικασμένοι ή τα παιδιά σας – αποφασίστε για τους εαυτούς σας».

Μόλις στα μέσα της περασμένης εβδομάδας είχε γινει γνωστό πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν διόρισε άτυπα ως «στρατηγό» το ηγετικό στέλεχος της μισθοφορικής ομάδας Wagner, ώστε να καταφέρει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου στις ΗΠΑ στο επίσημο σάιτ του understandingwar.org, πρόκειται για τον πρώην επιχειρηματία και ηγετικό στέλεχος της Wagner Group Γεβγκένι Πριγκόζιν.Κατά το παρελθόν ο Πριγκόζιν που αποκαλείται και ως «σεφ του Πούτιν» πριν από πολλά χρόνια διατηρούσε υπηρεσία τροφοδοσίας για το Κρεμλίνο, ενώ όπως αναφέρουν αναλυτές της Δύσης έχει στενή σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο, αν και το Κρεμλίνο το έχει διαψεύσει.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA