Μενού
  • Α-
  • Α+

Έκτακτο διάγγελμα στον ρωσικό λαό θα απευθύνει απόψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, θα ακολουθήσει και διάγγελμα του υπουργού Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού. Η ανακοίνωση για το διάγγελμα έρχεται λίγες ώρες, αφότου οι αυτονομιστές ηγέτες των ελεγχόμενων από τη Μόσχα περιοχών αποφάσισαν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, το διάγγελμα είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 20:00, ώρα Ελλάδας, κάτι όμως που δεν συνέβη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρώσος πρόεδρος θα αναφερθεί στα δημοψηφίσματα που θα γίνουν στις κατεχόμενες περιοχές στην Ουκρανία ενώ αναμένεται να παραδώσει τελεσίγραφο προς τον Ζελένσκι: «Είτε θα υποχωρήσετε είτε ο πόλεμος θα συνεχιστεί».

Τα δημοψηφίσματα στην αυτοαποκαλούμενη «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ» θα διεξαχθούν από τις 23 μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου. Τις ημερομηνίες των δημοψηφισμάτων ανακοίνωσε ο επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου «κοινοβουλίου» της περιφέρειας Λουγκάνσκ, Ντένις Μιρασισνιτσένκο. Οι τέσσερις περιοχές, στις οποίες θα πραγματοποιηθούν τα δημοψηφίσματα είναι το Ντόνετσκ, η Χερσώνα, το Λουχάνσκ και η Ζαπορίζια. Αν το αποτέλεσμα είναι υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία, αυτό θα επιτρέψει στη Μόσχα να καταστήσει τα σύνορά τους «μη αναστρέψιμα» και να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο για να τα υπερασπιστεί.

Παρακολουθήστε LIVE το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν:

Οι ψηφοφορίες αυτές είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα αναγνωρίζονταν από τις δυτικές κυβερνήσεις, ωστόσο θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τη βάση για να κλιμακώσει η Ρωσία τον πόλεμο ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις ανακτούν εδάφη. Όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε να έχει έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του αλλά αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό, καθώς, σύμφωνα με ρωσικά Μέσα, του αρνήθηκε η επικοινωνία. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Μεντβέντεφ: Τα αποτελέσματα των 4 ψηφοφοριών θα είναι μη αναστρέψιμα

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας που επί του παρόντος είναι αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, τόνισε νωρίτερα σήμερα ότι τα αποτελέσματα των εν λόγω δημοψηφισμάτων θα είναι μη αναστρέψιμα και θα δίνουν στη Ρωσία -η οποία έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων σε ολόκληρο τον πλανήτη- το νόμιμο δικαίωμα να θεωρεί δικές της τις τέσσερις αυτές περιφέρειες.

«Η καταπάτηση ρωσικού εδάφους θα αποτελούσε έγκλημα που μας επέτρεπε να χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατότητα αυτοάμυνας», δήλωσε με νόημα ο Μεντβέντεφ. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον αυτά τα δημοψηφίσματα είναι τόσο τρομακτικά για το Κίεβο και τη Δύση», προσέθεσε ο ίδιος. «Επιπλέον, κανένας μελλοντικός ηγέτης της Ρωσίας δεν θα μπορούσε να ανατρέψει συνταγματικά το αποτέλεσμά τους», κατέληξε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Ερντογάν: Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Αξίζει να σημειωθεί πως σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε πως πιστεύει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιδιώκει τον τερματισμό του πολέμου και ότι θα γίνει ένα «σημαντικό βήμα» σε αυτή την κατεύθυνση το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, σημείωσε ότι η εντύπωσή του από τις πρόσφατες συνομιλίες με τον Πούτιν ήταν ότι θέλει «να τελειώσει αυτό το συντομότερο δυνατόν». Ο Τούρκος ηγέτης ανέφερε ότι ο τρόπος που εξελίσσονται τα πράγματα για τη Ρωσία στο μέτωπο του πολέμου είναι «αρκετά προβληματικός».

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στο αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο PBS, ο Τούρκος ηγέτης είπε ότι αποκόμισε την εντύπωση ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιθυμούσε ένα γρήγορο τέλος του πολέμου. «Στην πραγματικότητα μου δείχνει ότι είναι πρόθυμος να τερματίσει τον πόλεμο το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. «Αυτή ήταν η εντύπωσή μου, διότι ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσονται τα πράγματα αυτή τη στιγμή είναι αρκετά προβληματικός». Είπε επίσης ότι θα γίνει ανταλλαγή 200 «ομήρων» σύντομα μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για το ποιοι θα συμπεριληφθούν σε μια τέτοια ανταλλαγή κρατουμένων.

Σύμφωνα με το BBC, ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να μεσολαβήσει κατά τη διάρκεια του πολέμου, προωθώντας μια «ισορροπημένη» στάση για την Τουρκία, που ενώ είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αντιτίθεται στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ακόμα η Αγκυρα βοήθησε τον ΟΗΕ να μεσολαβήσει για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία και δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι προσπαθεί να οργανώσει απευθείας συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA