Μενού
  • Α-
  • Α+

Αμετακίνητος από την πολιτική των απειλών και των προκλήσεων παραμένει ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά το διάγγελμά του και τις προειδοποιήσεις της Δύσης για αποφυγή κλιμάκωσης. Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να απολέσει την κυριαρχία της και δεν θα υποκύψει σε κανέναν «εκβιασμό και εκφοβισμό». Αρκετές ώρες μετά την κήρυξη μερικής επιστράτευσης για την ενίσχυση της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, όπως χαρακτηρίζει η Μόσχα την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα, ο Πούτιν δεν παρέλειψε να επαινέσει τον ρωσικό στρατό που, όπως είπε, αγωνίζεται για να σώσει ανθρώπους στην περιοχή του Ντονμπάς.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε νωρίτερα την πρώτη επιστράτευση στη Ρωσία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιώντας τη Δύση ότι, αν συνεχίσει τον «πυρηνικό εκβιασμό» της, η Μόσχα θα απαντήσει με την ισχύ του τεράστιου οπλοστασίου της.

Μπάιντεν: Πρέπει να αποφευχθεί ένας πυρηνικός πόλεμος

«Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί, δεν πρέπει καν να διεξαχθεί» τόνισε από το βήμα του ΟΗΕ ο Τζο Μπάιντεν μετά τις απειλές του Κρεμλίνου για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Προέτρεψε, δε, όλα τα έθνη να δεσμευτούν εκ νέου ώστε να μην χρησιμοποιηθούν τα πυρηνικά όπλα. «Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να χαράξουν αυστηρά μέτρα ελέγχου όπλων», δήλωσε ειδικότερα ο Μπάιντεν. Επανέλαβε, ακόμη, ότι η Ρωσία εξαπολύει ανεύθυνες απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων.

Η επιστράτευση χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα κλιμακώσει τη σύγκρουση και η απειλή του να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αποτελεί μια «επικίνδυνη και απερίσκεπτη ρητορική», δήλωσε από την πλευρά του σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε συνέντευξή του στην αρχισυντάκτρια του Reuters, Αλεσάντρα Γκαλόνι, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η πρώτη επιστράτευση της Ρωσίας μετά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά αυτή θα κλιμακώσει τη σύγκρουση που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου. «Πρόκειται για επικίνδυνη ρητορική περί πυρηνικών», είπε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν είναι κάτι καινούργιο, το έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ. «Θα παραμείνουμε ήρεμοι και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία», συμπλήρωσε. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι οι κινήσεις του Πούτιν δείχνουν «ότι ο πόλεμος δεν οδεύει σύμφωνα με τα σχέδιά του» και είναι σαφές ότι ο Ρώσος πρόεδρος έκανε «έναν λάθος, σε μεγάλο βαθμό, υπολογισμό».

ΕΕ: Ο Πούτιν βάζει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη

Ο Πούτιν βάζει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη, επισημαίνει μέσω του Twitter o ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ. Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει: «Η ανακοίνωση του Πούτιν για ψευδή δημοψηφίσματα, μερική στρατιωτική κινητοποίηση και πυρηνικό εκβιασμό είναι μια σοβαρή κλιμάκωση. Η απειλή με πυρηνικά όπλα είναι απαράδεκτη και αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για όλους. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενωθεί για να αποτρέψει τέτοιες ενέργειες. Η παγκόσμια ειρήνη βρίσκεται σε κίνδυνο».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA