Μενού
  • Α-
  • Α+

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις μετά το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν όπου κήρυξε μερική επιστράτευση στη Ρωσία, καθώς τα πυρηνικά του «υπονοούμενα» έχουν σημάνει τον συναγερμό στις Αρχές όλου του πλανήτη. Είναι χαρακτηριστικό πως στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που είναι σε εξέλιξη στη Νέα Υόρκη, ανακοινώθηκε πως αργά το βράδυ της Τετάρτης (και συγκεκριμένα στις 03:15 ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με κύριο θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις απειλές του Πούτιν.

«Εάν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε για να υπερασπιστούμε τη Ρωσία και τον λαό μας. Αυτό δεν είναι μπλόφα. Η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, η ανεξαρτησία και η ελευθερία μας θα κατοχυρωθούν, επαναλαμβάνω με όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Όσοι προσπαθούν να μας εκβιάσουν με πυρηνικά όπλα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι άνεμοι που επικρατούν μπορούν να στραφούν εναντίον τους», ανέφερε χαρακτηριστικά στο διάγγελμά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προκαλώντας πανικό στη Δύση (αλλά και στην ίδια του τη χώρα).

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το μεσημέρι της Τετάρτης, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. Πίτερ Στάνο εξαπέλυσε επίθεση στον Πούτιν κάνοντας λόγο για ένα «πολύ επικίνδυνο πυρηνικό τζογάρισμα» από τον Ρώσο πρόεδρο. «Ο Πούτιν χρησιμοποιεί τα πυρηνικά ως μέρος του οπλοστάσιου του τρόμου και αυτό είναι απαράδεκτο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στάνο και κάλεσε τη Διεθνή Κοινότητα να πιέσει τον Πούτιν «να σταματήσει αυτή την ανεύθυνη συμπεριφορά». Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «τα παράνομα δημοψηφίσματα» στις υπό ρωσικό έλεγχο περιοχές της Ουκρανίας τα οποία ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει με κάθε τρόπο ο Πούτιν, «δεν μπορούν να αναγνωριστούν».

Όσον αφορά την απόφαση για μερική επιστράτευση στη Ρωσία ο εκπρόσωπος της ΕΕ σχολίασε ότι αποδεικνύει την «απόγνωση» του Πούτιν και το μόνο που θα επιτευχθεί με αυτό θα είναι η κλιμάκωση της κρίσης. «Πρόκειται για άλλη μια απόδειξη ότι ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη, ότι ενδιαφέρεται για την κλιμάκωση του επιθετικού πολέμου. Είναι μια ακόμα απόδειξη της απελπισίας του για το πώς εξελίσσεται η επίθεσή του στην Ουκρανία. Τον ενδιαφέρει μόνο η συνέχιση του καταστροφικού πολέμου που έχει ήδη πολύ άσχημες συνέπειες σε όλο τον κόσμο» κατέληξε ο Πίτερ Στάνο.

Καταδικάζει τα δημοψηφίσματα και το Ευρωκοινοβούλιο

Τη διεξαγωγή ψευδών δημοψηφισμάτων σε περιοχές της Ουκρανίας που κατέχονται από τη Ρωσία, καταδικάζουν με κοινή δήλωσή τους ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Μακάλιστερ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Γερμανία), ο επικεφαλής της αποστολής του Κοινοβουλίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας Βίτολντ Βάστσικόφσκι (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, Πολωνία) και ο εισηγητής του Κοινοβουλίου για την Ουκρανία Μίχαηλ Γκάλερ (ΕΛΚ, Γερμανία).

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη διακηρυγμένη πρόθεση των de facto αρχών σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας που κατέχονται παράνομα από τη Ρωσία να διενεργήσουν ψευδή δημοψηφίσματα για την ένταξη αυτών των περιοχών στη Ρωσία. Θεωρούμε τη διεξαγωγή και το αποτέλεσμα αυτών των λεγόμενων «δημοψηφισμάτων» ως νομικά άκυρα. Ανησυχούμε επίσης εξαιρετικά για τη μερική κινητοποίηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων που ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο», αναφέρουν οι ευρωβουλευτές στην κοινή δήλωσή τους. Σημειώνουν, επίσης, ότι αυτές οι κινήσεις της Ρωσίας ισοδυναμούν με πρόσθετες σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, οι οποίες «πρόκειται να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της ήδη εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι συνέπειες της οποίας θα είναι απρόβλεπτες».

Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές απαιτούν από τη Ρωσική Ομοσπονδία «να απόσχει από οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση και να αναγνωρίσει ότι η συνέχιση του απρόκλητου πολέμου κατά της Ουκρανίας θα οδηγήσει μόνο σε ακόμη περισσότερα δεινά, καθώς οι υποτιθέμενοι στόχοι της δεν θα επιτευχθούν ποτέ». Τονίζουν, επίσης, ότι «η υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία είναι σταθερή και η ΕΕ δεν θα ενδώσει ποτέ στον ρωσικό εκβιασμό».

Οι ευρωβουλευτές χαρακτηρίζουν την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων ως «μια εντελώς ανεύθυνη και εγκληματική ενέργεια», οι δράστες της οποίας θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης καθώς και από τους ίδιους τους πολίτες. Τέλος, υπογραμμίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή του στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA