Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που ήρθε ως αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (21/9). Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε ως «υπερήρωες» τους υψηλόβαθμους Ουκρανούς διοικητές, περιλαμβανομένων εκείνων που ηγήθηκαν της υπεράσπισης της Μαριούπολης και ήταν μέλη του Αζόφ, που αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Ρωσία. Όπως προέβλεπε η συμφωνία, 215 Ουκρανοί -οι περισσότεροι από τους οποίους αιχμαλωτίστηκαν μετά την πτώση της πόλης-λιμάνι- αφέθηκαν ελεύθεροι την Τετάρτη.

Διαβάστε ακόμη: Ιράν: 11 νεκροί στις διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί

Από την πλευρά της η Ουκρανία απελευθέρωσε 55 Ρώσους και Ουκρανούς που πρόσκεινται στη Μόσχα. Δέκα αλλοδαποί αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι έπειτα από μεσολάβηση του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Σε διάγγελμα που απηύθυνε ο Ζελένσκι μίλησε για «πέντε υπερήρωες που έχουν ανταλλαγή με 55 από εκείνους που δεν αξίζουν ούτε συμπόνια ούτε οίκτο» και καλωσόρισε την ευρύτερη απελευθέρωση ως «μία νίκη για τη χώρα».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την ίδια ημέρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει μερική επιστράτευση στη Ρωσία προφανώς σε μια κλιμάκωση της σύγκρουσης που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο. Προσκείμενοι στη Ρωσία αυτονομιστές δήλωσαν τον περασμένο μήνα πως οι διοικητές της Μαριούπολης θα προσάγονταν σε δίκη.

Ποιοι είναι οι πέντε υψηλόβαθμοι διοικητές της Ουκρανίας που αφέθηκαν ελεύθεροι

Οι πέντε υψηλόβαθμοι διοικητές που αφέθηκαν ελεύθεροι είναι ο αντισυνταγματάρχης Ντένις Προκοπένκο και ο αναπληρωτής του Σβιατοσλάβ Παλαμάρ, μέλη και οι δύο του Τάγματος Αζόφ, που διεξήγαγε το μεγαλύτερο μέρος της μάχης στη Μαριούπολη, και έχει αποθεωθεί στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.  Ελεύθεροι αφέθηκαν επίσης ο Σέρχιι Βολίνσκι, διοικητής της 36ης ταξιαρχίας πεζοναυτών, ο οποίος τον Απρίλιο έστειλε ένα μήνυμα μέσω βίντεο από εκεί όπου είχαν ταμπουρωθεί οι μαχητές σε οχυρά καταφύγια κάτω από την τεράστια χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη.

Οι τρεις άνδρες συνέδραμαν στην ηγεσία της αντίστασης που κράτησε κάμποσες εβδομάδες προτού εκείνοι και εκατοντάδες μαχητές του Αζόφ παραδοθούν τον Μάιο σε υποστηριζόμενες από τους Ρώσους δυνάμεις. Ο Ζελένσκι είχε βιντεοδιάσκεψη με τους άνδρες μετά την απελευθέρωσή τους από την αιχμαλωσία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι πέντε διοικητές θα μείνουν στην Τουρκία μέχρι το τέλος του πολέμου, και ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για την βοήθειά του έπειτα από έναν μακρύ και δύσκολο όπως τον χαρακτήρισε αγώνα προκειμένου να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή τους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA