Μενού
  • Α-
  • Α+

Ζητάει την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Οτάβα του 1997 προκειμένου να τοποθετηθούν νάρκες κατά προσωπικού σε όλο το μήκος των συνόρων ώστε να είναι απροσπέλαστα από τους παράτυπους μετανάστες. Εχει βάλει στο στόχαστρο του κυβέρνηση και αντιπολίτευση κατηγορώντας τους μετανάστες για όλα τα δεινά της τουρκικής κοινωνίας με αποτέλεσμα η δημοφιλία του να έχει εκτοξευτεί ξεπερνώντας σε απήχηση στα social media ακόμα και τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για τον υπερεθνικιστή Ουμίτ Οζντάγκ, ηγέτη του πρώτου αντιμεταναστευτικού κόμματος της Τουρκίας, ο οποίος μέσα σε μόλις ένα χρόνο καταφέρνει να διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα στη γείτονα διεκδικώντας ρόλο ρυθμιστή στις προεδρικές εκλογές του 2023.  

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Νέα επίθεση από Ερντογάν - «Μητσοτάκης και Δένδιας ζουν στον κόσμο τους»

Η έξαρση του αντιμεταναστευτικού κινήματος στην Τουρκία πραγματοποιείται σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία η Αγκυρα κατευθύνει ξανά μαζικά μεγάλους προσφυγικούς και μεταναστευτικούς πληθυσμούς στον Εβρο με τον Τούρκο πρόεδρο απευθυνόμενο στη διεθνή κοινότητα να μιλά για «εγκλήματα της Ελλάδας κατά της ανθρωπότητας στο Αιγαίο».

Η φτώχεια διαμόρφωσε πρόσφορες συνθήκες

Εκτός λοιπόν από την αποδεδειγμένη εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τη γείτονα με στόχο να ασκήσει πίεση και τελικά να αποσταθεροποιήσει τη χώρα μας σοβαρές κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας αναφορικά με τη μετακίνηση και παραμονή ξένων πληθυσμών στην τουρκική επικράτεια δημιουργούν ένα καινούργιο και επικίνδυνα δυναμικό πλαίσιο, το οποίο πρέπει να συνεκτιμηθεί από την ελληνική πλευρά. Η οικονομική κρίση, που δοκιμάζει τις αντοχές του τουρκικού λαού σε βαθμό εξαθλίωσης και η αυξανόμενη βία και εγκληματικότητα, διαμόρφωσαν πρόσφορες συνθήκες για να πολλαπλασιαστούν οι κοινωνικές αντιδράσεις κατά των προσφύγων και μεταναστών στρώνοντας το χαλί στην αντιμεταναστευτική ρητορική. 

Την τάση αυτή διέγνωσε πρώτος ο Ουμίτ Οζντάγκ, βουλευτής του Καλού Κόμματος της Μεράλ Ακσενέρ, ο οποίος αφού παραιτήθηκε ίδρυσε τον Αύγουστο του 2021 το Κόμμα της Νίκης. Εναν κομματικό σχηματισμό, που θέτει ευθέως στο δημόσιο πολιτικό διάλογο της Τουρκίας την άμεση εκδίωξη των 3,7 εκατ. Σύρων προσφύγων και των 320.000 μεταναστών άλλων εθνικοτήτων, που ζουν στη χώρα. Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν πλέον αυτές τις σημαντικές αλλαγές, που έχουν συντελεστεί στην Τουρκία, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών έχει την άποψη ότι οι πρόσφυγες δημιουργούν προβλήματα στη γειτονιά τους θεωρώντας τους υπεύθυνους για την έλλειψη ικανοποιητικών αποδοχών στην αγορά εργασίας λόγω της προσφορές φθηνών εργατικών χεριών. 

«Εμείς ερχόμαστε, αυτοί φεύγουν»

Σε αυτές τις συνθήκες, ο Ουμίτ Οζντάγκ λέει ξεκάθαρα ότι «το Κόμμα της Νίκης έρχεται και οι πρόσφυγες φεύγουν». Παρά το ότι το ποσοστό του στις έως τώρα δημοσκοπήσεις βρίσκεται κάτω από το εκλογικό όριο εισόδου στην τουρκική εθνοσυνέλευση είναι κοινή εκτίμηση στην Τουρκία ότι η πολιτική επιρροή του είναι εντυπωσιακή αφού έχει κατορθώσει να σύρει στην ατζέντα του όλη την υπόλοιπη αντιπολίτευση. Το γεγονός όμως ότι κρατά ίσες αποστάσεις ασκώντας σκληρή κριτική όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης με έμφαση στους κεμαλιστές κάνει πολλούς να θεωρούν ότι η παρουσία του είναι πιθανό τελικά να ευνοήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποσπώντας κρίσιμες ψήφους από τους αναποφάσιστους αλλά και από την αντιπολίτευση και κυρίως από το Καλό Κόμμα της Ακσενέρ.

Αυτό βέβαια μένει να αποδειχτεί καθώς οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι η ακραία ρητορική του βρίσκει ακροατήριο και στις τάξεις του κυβερνώντος AKP, κερδίζοντας και από εκεί ψήφους. Πάντως, με κομματικό έμβλημα εμπνευσμένο από τον Σελτζούκο σουλτάνο Αλπ Αρσλάν και τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ καθώς και από τους «μάρτυρες» και τους βετεράνους, που πολέμησαν για να κάνουν την Τουρκία κράτος, ο υπερεθνικιστής πρόεδρος του Κόμματος της Νίκης είναι σαφές ότι απευθύνεται στους ψηφοφόρους ισλαμιστών και κεμαλιστών με τον ίδιο να έχει υπάρξει στο παρελθόν στέλεχος και του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο... άρχοντας των social media

Στο μεταξύ, η δημοσκοπική καταγραφή του αντιμεταναστευτικού κόμματος ουσιαστικά ξεκινά την άνοιξη όταν ο 61χρονος καθηγητής πολιτικών επιστημών προκάλεσε σε μονομαχία τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού για τη μεταναστευτική πολιτική της Αγκυρας. Είναι χαρακτηριστικό πως τον περασμένο Μάιο τα likes στην προσωπική σελίδα του Ουμίτ Οζντάγκ στο Twitter ξεπερνούσαν κατά πολύ τα 26.000 τη στιγμή, που ο αντίστοιχος αριθμός στον προσωπικό λογαριασμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν λίγο πάνω από τα 18.000. Εκτοτε, η συζήτηση για τις εθνικές προεκτάσεις της παρουσίας εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας. 

Η θέση του Ουμίτ Οζντάγκ είναι πως στις νότιες περιοχές της χώρας, όπου βρίσκονται οι μεγάλοι προσφυγικοί πληθυσμοί Σύρων, οι Τούρκοι θα γίνουν μειονότητα τα επόμενα χρόνια. Χαρακτηρίζει δε, ως «σιωπηλή εισβολή» τα προσφυγικά κύματα με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας του. Μάλιστα, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή και στο πλαίσιο της εθνικής τουρκικής αφήγησης περί «ελληνικής εισβολής» κάνει λόγο για επανάληψη της ιστορίας μόνο, που αυτή τη φορά η υποκινούμενη εισβολή είναι εξ Ανατολών αποσκοπώντας στην ανατροπή της κυριαρχίας της Τουρκίας. 

Επιβεβλημένη η ναρκοθέτηση των συνόρων

Για το λόγο αυτό, προτείνει την εντός ενός έτους αναγκαστική απομάκρυνση όλων των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία κάτι, που σύμφωνα με τον ίδιο, θα επιτρέψει την αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων στους Τούρκους πολίτες ενισχύοντας παράλληλα την απασχόληση. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, θεωρεί επιβεβλημένη τη ναρκοθέτηση των τουρκικών συνόρων ώστε να μην μπορεί να περάσει παράνομα κανείς στην ενδοχώρα, μέτρο, που είναι το μοναδικό, που μπορεί να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας αποσοβώντας τον κίνδυνο ενός εμφυλίου πολέμου. Για να προσδώσει αληθοφάνεια στους ισχυρισμούς τους αυτούς και για να σοκάρει την τουρκική κοινή γνώμη χρηματοδότησε την παραγωγή ταινίας μικρού μήκους, η οποία παρουσίαζε την ιστορία συριακού κόμματος, που κέρδιζε τις τουρκικές προεδρικές εκλογές του 2043 καθιερώνοντας την αραβική ως επίσημη γλώσσα της χώρας. 

Η απήχηση, που φαίνεται να έχουν οι θέσεις του Ουμίτ Οζντάγκ προβληματίζει τόσο το καθεστώς Ερντογάν όσο και την τουρκική αντιπολίτευση. Σε κάθε περίπτωση, άσχετα εάν η απήχηση αυτή θα μεταφραστεί και σε υπολογίσιμη εκλογική επιρροή του Κόμματος της Νίκης, το μεταναστευτικό ήδη τοποθετείται πολύ ψηλά στο δημόσιο διάλογο στο δρόμο για τις κάλπες του 2023. Το γεγονός αυτό συνιστά μία ακόμα σοβαρή συνισταμένη, που μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά ή να επισπεύσει τους επιθετικούς σχεδιασμούς της Αγκυρας στο μεταναστευτικό τόσο στον Εβρο όσο και στο Αιγαίο το επόμενο διάστημα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA