ΔΙΕΘΝΗ
23/09/2022 00:44

ΟΗΕ: Ιστορική ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού - «Είμαστε υπέρ μιας λύσης δύο κρατών με τους Παλαιστίνιους»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ σε μια ιστορική ομιλία από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ τόνισε πως η μεγάλη πλειοψηφία των Ισραηλινών είναι υπέρ της λύσης δυο κρατών με τους Παλαιστίνιους

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
ΟΗΕ: Ιστορική ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού - «Είμαστε υπέρ μιας λύσης δύο κρατών με τους Παλαιστίνιους»
Πηγή: YouTube
Ανάγνωση:

Σε μια ιστορική στιγμή για το μεσανατολικό, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ, από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ είπε πως «παρά τα εμπόδια» η σωστή επιλογή για την ασφάλεια και την οικονομία του Ισραήλ αλλά και «για να προσφέρουμε ένα μέλλον στα παιδιά μας» είναι μια συμφωνία με τους Παλαιστίνιους που θα βασίζεται «στη λύση των δύο κρατών για δύο λαούς». Ο Γιαΐρ Λαπίντ γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ εδώ και πολλά χρόνια που προχωρά σε μια τέτοια δήλωση.

«Σήμερα, η μεγάλη πλειοψηφία των Ισραηλινών στηρίζει αυτό το όραμα της λύσης των δύο κρατών και εγώ είμαι ένας από αυτούς. Δεν έχουμε παρά μόνο έναν όρο: ότι το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα είναι ειρηνικό», είπε ο Λαπίντ. Να σημειωθεί ότι η ομιλία του Λαπίντ στον ΟΗΕ διέρρευσε νωρίτερα σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και επικρίθηκε δριμύτατα από τους πολιτικούς αντιπάλους του, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου.

Η ομιλία του Λαπίντ επικρίθηκε δριμύτατα από τους πολιτικούς αντιπάλους του, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου, που θα μπορούσαν να επαναφέρουν στην εξουσία τον δεξιό πρώην πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μακροχρόνιο αντίπαλο της λύσης των δύο κρατών.Ο Wasel Abu Youssef, ανώτερο στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, δήλωσε στο Reuters ότι τα λόγια του Λαπίντ «δεν σημαίνουν τίποτα. Όποιος θέλει μια λύση δύο κρατών πρέπει να την εφαρμόσει επί τόπου, σεβόμενος τις προηγούμενες συμφωνίες, σταματώντας την επέκταση των εποικισμών και αναγνωρίζοντας την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους», εξήγησε ο Youssef. Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Τομ Νάιντες, χαρακτήρισε την ομιλία του Λάπιντ «θαρραλέα» για την υποστήριξη της λύσης των δύο κρατών.

Σημειώνεται πως οι προσπάθειες για την επίτευξη μια συμφωνίας δύο κρατών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχουν σταματήσει εδώ και καιρό. Παλαιστίνιοι και οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου λένε ότι το Ισραήλ έχει εδραιώσει τον έλεγχό του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη μέσω της στρατιωτικής του κυριαρχίας σε εκατομμύρια Παλαιστινίους και της επίμονης κατασκευής οικισμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΓΙΑΙΡ ΛΑΠΙΝΤ ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΟΗΕ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ