ΔΙΕΘΝΗ
23/09/2022 10:09

Ουκρανία: Ξεκίνησαν τα δημοψηφίσματα για τη «νέα Ρωσία» - Πώς θα απαντήσει η Δύση

Τα «ψευδοδημοψηφίσματα» ξεκινούν σήμερα και θα διαρκέσουν για πέντε ημέρες, έως και τις 27 Σεπτεμβρίου, με το αποτέλεσμά τους - υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία - να θεωρείται προκαθορισμένο

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ουκρανία: Ξεκίνησαν τα δημοψηφίσματα για τη «νέα Ρωσία» - Πώς θα απαντήσει η Δύση
Πηγή: Getty Images
Ανάγνωση:

Τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας - Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα – που ελέγχονται από ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις μπαίνουν σήμερα στη «μάχη» των δημοψηφισμάτων, με τους πολίτες να καλούνται να ψηφίσουν για την ένταξή τους στη Ρωσία. Δημοψηφίσματα που καταδικάζει η Δύση, χαρακτηρίζοντάς ψευδή, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την παράνομη προσάρτηση αυτών των περιοχών στη Ρωσία.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) πόρτα σε πόρτα για... λόγους ασφαλείας όπως αποφάσισε η εκλογική επιτροπή των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ. Το προκλητικό σχέδιο για το στήσιμο της κάλπης, που θα μπορούσε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Δυτικών να κλιμακώσει τον πόλεμο, ανακοινώθηκε την Τρίτη από τους «ηγέτες» των 4 περιοχών, με τον Ρώσο πρόεδρο να παρέχει την στήριξή του μία ημέρα μετά, κατά το διάγγελμά του. Τα «ψευδοδημοψηφίσματα» ξεκινούν σήμερα και θα διαρκέσουν για πέντε ημέρες, έως και τις 27 Σεπτεμβρίου, με το αποτέλεσμά τους - υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία - να θεωρείται προκαθορισμένο.

Video Loading...

Παράδειγμα αποτελεί το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Κριμαία το 2014 και στο οποίο ψήφισε το 97% υπέρ της επίσημης προσάρτησης. Προκαθορισμένη είναι επίσης και η στάση που θα κρατήσει η Δύση και οι σύμμαχοι της Ουκρανίας που δεν θα τα αναγνωρίσουν.

Η ψηφοφορία σε Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, που αποτελούν το 15% της ουκρανικής επικράτειας διεξάγεται την ώρα που η Ρωσία κλυδωνίζεται από τα επεισόδια και τις διαμαρτυρίες των Ρώσων εφέδρων που επιστρατεύτηκαν μετά από την απόφαση του Πούτιν, αλλά και από τις σημαντικές νίκες που καταγράφει η Ουκρανία στο μέτωπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΛΕΜΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ