Μενού
  • Α-
  • Α+

Σχεδόν 51 εκατομμύρια Ιταλοί θα έχουν δικαίωμα να προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν κυβέρνηση, με την ακροδεξιά να είναι φαβορί για τη νίκη και τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό την Τζόρτζια Μελόνι, που αν επιβεβαιωθεί θα πάει τη γείτονα δεκαετίες πίσω και θα δώσει μπουστάρισμα στους ακροδεξιούς ανά την Ευρώπη να σηκώσουν κεφάλι και να αναζητήσουν εξουσία με ολέθριες συνέπειες για τη Γηραιά Ηπειρο και τον πλανήτη ολόκληρο.

Ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα άσκησε πριν λίγο το εκλογικό του δικαίωμα στην γενέτειρα πόλη του, το Παλέρμο της Σικελίας. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το σχολείο της πρωτεύουσας της Σικελίας, για να τον επευφημήσει. Παράλληλα, ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, ψήφισε στην λαϊκή συνοικία της Ρώμης Τεστάτσιο και στο εκλογικό του τμήμα έσφιξε τα χέρια υποστηρικτών του.

Σε ό,τι αφορά στον λεγόμενο «κεντρώο πόλο», ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Φλωρεντία και ο πρώην υπουργός οικονομικής ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα στην Ρώμη. «Εμείς ψηφίσαμε, κάντε το και εσείς, όποια και αν είναι η πολιτική σας θέση. Η αβασίλευτη δημοκρατία στηρίζεται με την προσπάθεια όλων», έγραψε ο Ρέντσι στο Twitter.

O δε γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, αφού ψήφισε σε εκλογικό τμήμα του Μιλάνου δήλωσε: «Θα είναι μήνες δύσκολοι, με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τους λογαριασμούς της ενέργειας, την αύξηση του κόστους ζωής και των καλοριφέρ. Εδώ και πολλές εβδομάδες, δουλεύουμε, με τους ειδήμονες της Λέγκα, για να είμαστε έτοιμοι και με δυναμική παρουσία, στην Ιταλία και στην Ευρώπη. Όσο περισσότεροι πολίτες ψηφίσουν, τόσο περισσότερη δύναμη θα έχει η νέα κυβέρνηση και το νέο κοινοβούλιο, για να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις αυτές έκτακτης ανάγκης».

Οι αριθμοί των εκλογών

Οι ψηφοφόροι που καλούνται να ψηφίσουν είναι 50.869.304 εκ των οποίων οι 4.741.790 στο εξωτερικό. Από τους 46.127.514 ψηφοφόρους στην Ιταλία, το 51,74% είναι γυναίκες και το υπόλοιπο 48,26% είναι άνδρες. Το εκλογικό σώμα περιλαμβάνει 2.682.094 ενήλικες που για πρώτη φορά, μετά την πρόσφατη τροποποίηση του άρθρου 58 του Συντάγματος, θα μπορούν να ψηφίσουν όχι μόνο την Βουλή, αλλά και να εκλέξουν τη Γερουσία της Δημοκρατίας. Από τους νέους ψηφοφόρους είναι 1.302.170 γυναίκες και 1.379.924 άνδρες.

Στη Ρώμη οι περισσότεροι ψηφοφόροι: Η Λομβαρδία με 7.505.133 ψηφοφόρους είναι η περιφέρεια με τον μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων, η Valle d'Aosta με συνολικά 98.187 ψηφοφόρους η περιφέρεια με το χαμηλότερο αριθμό ψηφοφόρων. Ο δήμος Rocca de 'Giorgi, στην επαρχία της Παβίας, με μόνο 25 ψηφοφόρους (13 άνδρες και 12 γυναίκες) είναι το σώμα με το μικρότερο εκλογικό σώμα, ενώ η Ρώμη με 2.055.382 (εκ των οποίων 1.096.575 γυναίκες και 958.807 άνδρες) είναι η πόλη με το μεγαλύτερο.

61.000 εκλογικά τμήματα: Στην εθνική επικράτεια υπάρχουν 61.566 εκλογικά τμήματα που θα είναι ανοιχτά από τις 7 το πρωί έως τις 23:00 την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Σε κάθε τμήμα θα υπάρχει ένας πρόεδρος, ένας γραμματέας και τέσσερις ταμείες. Το εκλογικό τμήμα μπορεί να λειτουργήσει με τουλάχιστον τρία μέλη, επομένως τουλάχιστον 180 χιλιάδες άτομα θα συμμετέχουν στην ψηφοφορία και την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Πάνω από 20.000 σχολεία για εκλογικά τμήματα: Τα περισσότερα από 60.000 εκλογικά τμήματα βρίσκονται σε 22.586 κτήρια, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι σχολεία τα οποία λοιπόν, λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, θα παραμείνουν κλειστά από σήμερα έως και τη Δευτέρα 26.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA