Μενού
  • Α-
  • Α+

Αυτό που όλοι γνώριζαν ως ισχυρή πιθανότητα, πλέον είναι γεγονός! Η νίκη της Τζόρτζια Μελόνι στις εκλογές της Ιταλίας επισφραγίστηκε το βράδυ της Κυριακής, όταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα (σ.σ. ώρα Ελλάδας), έκλεισαν οι κάλπες και τα exit poll επιβεβαίωσαν ότι η ακροδεξιά μέσω της συμμαχίας «Λέγκα», «Φόρτσα Ιτάλια» και «Αδελφοί της Ιταλίας» θα κατέχουν την εξουσία στην επόμενη μέρα της χώρας.  Πρόκειται για καθαρή νίκη της Μελόνι, καθαρή νίκη της ακροδεξιάς έναντι της κεντροαριστεράς και κυρίως, η Μελόνι έχοντας τεράστια διαφορά ανάμεσα στα κόμματα της «συμμαχίας» της, δεν τίθεται καν θέμα αμφισβήτησης για το εάν θα είναι αυτή η επόμενη πρωθυπουργός.   

Διαβάστε ακόμη: Ιταλία: Η Μελόνι και τα πεπόνια της - Η αμφιλεγόμενη ανάρτηση στο TikTok πριν τις εκλογές

Δείτε όσα μεταδίδει LIVE ο ιταλικός τηλεοπτικός σταθμός SKY TG24

Μία επόμενη μέρα που σηματοδοτεί απότομη αλλαγή κατεύθυνσης, εγείροντας ανησυχίες στις Βρυξέλλες και στις πρωτεύουσες της ΕΕ, καθώς η Ένωση είναι αντιμέτωπη με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την απειλή διακοπής ρεύματος, καθώς η ενέργεια εξαντλείται αυτό το χειμώνα.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πρώτα exit polls αφότου έκλεισαν οι κάλπες των εκλογών στην Ιταλία. Όπως αναμενόταν, ο Δεξιός συνασπισμός υπό το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι, φαίνεται να κατακτά άνετη πλειοψηφία. 

Ανά κόμμα τα ποσοστά έχουν ως εξής:

Αδέλφια της Ιταλίας (Μελόνι) 22-26%

Δημοκρατικό Κόμμα (Λέτα) 17-21%

Κίνημα Πέντε Αστέρια (Κόντε) 13,5-17,5%

Λέγκα (Σαλβίνι) 8,5-12,5%

Azione-Italia Viva (Ρέντσι) 6,5-8,5%

Forza Italia (Μπερλουσκόνι) 6-8%

Italexit (το κόμμα υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από την ΕΕ) 0,5%-2,5% - μάλλον μένει εκτός Βουλής

Τα αποτελέσματα από το exit poll της Rai είναι:

Κεντροδεξιά 41-45%

Κεντροαριστερά 22-25%

Τα αποτελέσματα ανά εκλογικό συνασπισμό

Η κατανομή των εδρών σύμφωνα με το exit poll της RAI έχει ως εξής: Για την Κεντροδεξιά 227 με 257 έδρες, για την Κεντροαριστερά 78-98 έδρες, 36-56 έδρες για το Κίνημα 5 Αστέρια. Αλλες 15 με 25 έδρες στο κόμμα του Ματέο Ρέντσι. Το Sky24 στη δική του προβολή για την κατανομή των εδρών δίνει για τη Βουλή 228 για τη Κεντροδεξιά, 95 για την Κεντροαριστερά και 47 για το Κίνημα 5 Αστέρια. Στη Γερουσία και πάλι υπερέχει η Κεντροδεξιά με 115 έδρες, 44 για την Κεντροαριστερά και 24 για το Κίνημα.

  • Δεξιά-Κεντροδεξιά 41-45% και 227 έως 257 έδρες
  • Κεντροαριστερά 25,5%-29,5% και 78 έως 98 έδρες
  • Κίνημα 5 Αστέρων 13,5%-17,5% και 36 έως 56 έδρες
  • Δράση-Viva Italia 6,5% έως 8,5% και 15 έως 15 έδρες

Τα αποτελέσματα ανά κόμμα σύμφωνα με το exit poll της La Repubblica

Αδερφοί της Ιταλίας 22-26%

Δημοκρατικό Κόμμα 17-21%

Κίνημα 5 Αστέρων 13,5-17,5%

Λέγκα του Βορρά 8,5-12,5%

Φόρτσα Ιτάλια 6-8%

Πράσινοι – Αριστερά 3-5%

Τα ποσοστά των κομμάτων σύμφωνα με το exit poll που μετέδωσε το SKY TG24

Έτσι διαμορφώνεται η ιταλική Βουλή σύμφωνα με το exit poll

Έτσι διαμορφώνεται η ιταλική Γερουσία σύμφωνα με το exit poll

Ετσι βγήκε η Μελόνι

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου το 2020 και ο συνδυασμός απλής αναλογικής και πλειοψηφικής απονομής εδρών έχει προκαλέσει μεγάλες ανακατατάξεις και οδήγησε σε συμμαχίες. Εκ των πραγμάτων, το εκλογικό σύστημα της Ιταλίας οδήγησε τα μεγάλα κόμματα να συνάψουν συμμαχίες και έτσι στις σημερινές εκλογές, μπορεί οι πολίτες να ψήφισαν κόμμα προτίμησης, όμως τελικά ψήφισαν: Κεντροδεξιά ή Κεντροαριστερή συμμαχία. Ετσι, το ακροδεξιό κόμμα «Fratelli d’Italia» της Τζόρτζια Μελόνι, που ισχυρίζεται ότι δεν είναι φασιστικό αλλά πατριωτικό, πέτυχε τον στόχο του, αφού συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό (σ.σ. και ας είχε μόλις 4% στις εκλογές του 2018) της ακροδεξιάς με 22-26%, με δεύτερο το Δημοκρατικό Κόμμα του Ενρίκο Λέτα με 17-21%.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Και αν το 22-26% ακούγεται λίγο, τότε έρχονται και τα ποσοστά των «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι και «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι  να… βάλουν το χεράκι τους και να εκτοξεύσουν το ποσοστό της Κεντροδεξιάς κοντά στο 41-45%, κατά πολύ περισσότερο από τον αντίπαλο συνασπισμό της Κεντροαριστεράς. Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο με τον οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές, το «μαγικό» ποσοστό για πλήρη έλεγχο του κοινοβουλίου ήταν το 44% καθώς εξασφαλίζει το 80% των εδρών σε Βουλή και Γερουσία δίνοντας μια συμπαγή πλειοψηφία.

Επίσημα αποτελέσματα αναμένονται αύριο Δευτέρα, τότε η προσοχή θα στραφεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος, με βάση το αποψινό αποτέλεσμα των εκλογών και τη σύνθεση του νέου κοινοβουλίου, θα πρέπει να διορίσει νέο πρωθυπουργό. Ο Ματαρέλα θα επιλέξει ως πρωθυπουργό τον ηγέτη που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου σε ψήφο εμπιστοσύνης. Η διαδικασία μπορεί να είναι χρονοβόρα. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι να διευθετηθεί το τελικό σχήμα του συνασπισμού και το πρόγραμμά του για την κυβέρνηση. Οι νέοι βουλευτές εκλέγονται για να παραμείνουν στη θέση τους για πέντε χρόνια, ωστόσο οι πρόωρες εκλογές δεν ήταν ποτέ σπάνιες στην Ιταλία.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Μια διχασμένη Ιταλία

Πολιτικοί αναλυτές στην Ιταλία, αναφέρουν ότι οδεύουμε σε μια διχασμένη Ιταλία, κομμένη στα δύο, με Βορρά και Νότο να μη... μιλούν πια την ίδια γλώσσα. Η πορεία της χώρας και το ποιες μεταρρυθμίσεις θα προωθηθούν αλλά και, σε αυτή τη συγκυρία, ποια θα είναι η θέση της Ιταλίας στη διεθνή πολιτική σκηνή και ειδικότερα εντός ΕΕ, είναι οι κύριοι άξονες που γεννούν προβληματισμό. Μια σύγκρουση που αναμένεται να ξεσπάσει με ένταση θα αφορά το μέλλον του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ιταλίας καθώς υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες «αναγνώσεις» για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό ή το ζήτημα του περιβάλλοντος και των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ενέργειας.

Ένα άλλο αγκάθι είναι η στάση που θα επιδείξει η κυβέρνηση δεξιάς - ακροδεξιάς απέναντι στη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στη συμμαχία των τριών έχει καταγραφεί μια διαφωνία: Η Μελόνι έχει πάρει ξεκάθαρη θέση κατά του Πούτιν και υπέρ της υποστήριξης με στρατιωτικά μέσα της Ουκρανίας, ενώ οι Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι έχουν πιο διφορούμενη στάση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA