Μενού
  • Α-
  • Α+

«Θα κυβερνήσουμε για όλους τους Ιταλούς»: Η επικεφαλής της ιταλικής άκρας δεξιάς, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία θέλει να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός μετά τη νίκη της παράταξής της στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή (25/9) στην Ιταλία, προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες στη χώρα της και στο εξωτερικό. Την ίδια ώρα, η ακροδεξιά, μετά τη Σουηδία σημειώνει νέα νίκη στην Ευρώπη, καθώς στην Ιταλία -για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου- μεταφασιστικό κόμμα βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας.

Παραμένοντας στην αντιπολίτευση, απέναντι σε όλες τις κυβερνήσεις που διαδέχθηκαν η μια την άλλη μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2018, το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» (Fratelli d'Italia, FdI) επιβλήθηκε ως η βασική εναλλακτική και είδε το ποσοστό του να απογειώνεται από το 4,3% πριν από τέσσερα χρόνια σχεδόν στο ένα τέταρτο των ψήφων σήμερα (περί το 26%), ή, με άλλα λόγια, μετατρέπεται στο πρώτο κόμμα του κοινοβουλίου της χερσονήσου. «Οι Ιταλοί έστειλαν καθαρό μήνυμα υπέρ μιας κυβέρνησης της δεξιάς υπό την ηγεσία των Αδελφιών της Ιταλίας», είπε η κυρία Μελόνι επιβεβαιώνοντας τη φιλοδοξία της να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός.

«Θα κυβερνήσουμε για όλους τους Ιταλούς», υποσχέθηκε. «Θα το κάνουμε με σκοπό να ενώσουμε τον λαό, να προαγάγουμε αυτά που τον ενώνουν μάλλον παρά αυτά που τον χωρίζουν», πρόσθεσε σε σύντομη τοποθέτησή της καλώντας για «ενότητα» και κατευνασμό, αναγνωρίζοντας πως η προεκλογική εκστρατεία ήταν «βίαιη και επιθετική». Διαβεβαίωσε πως «δεν θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη σας». Η αντιπρόεδρος του PD Ντέμπορα Σερατσιάνι αναγνώρισε τη «νίκη της δεξιάς υπό την Τζόρτζια Μελόνι», κάνοντας λόγο για «βραδιά θλίψης για τη χώρα».

Κατά των αμβλώσεων

Ποια είναι όμως αυτή η γυναίκα που έχει αναστατώσει όλη την Ευρώπη; Η 45χρονη λαϊκίστρια πολιτικός έχει διχάσει αρκετές φορές την Ιταλία με τις απόψεις της, με προεξάρχουσης βέβαια αυτής με την οποία είχε δηλώσει θαυμάστρια και νοσταλγός του Μπενίτο Μουσολίνι. Αυτός ήταν και ένας βασικός λόγος προβληματισμού για τις γυναίκες ψηφοφόρους στη Ιταλία καθώς αν και γυναίκα, οι εν λόγω απόψεις της δεν είναι και οι πιο... φιλελεύθερες. Αυτοί οι προβληματισμοί, σύμφωνα με το Associated Press, εντείνονταν και σε άλλα, ακόμη πιο πραγματιστικά, πλαίσια καθώς κάποιοι ανησυχούν ότι η Μελόνι, που εξυψώνει τη μητρότητα, μπορεί να επιδιώξει να καταργήσει τα δικαιώματα των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στις αμβλώσεις.

Η ίδια υποστηρίζει ότι θέλει να προστατεύσει το δικαίωμα μια γυναίκα να αποκτήσει παιδί, αλλά δεν σκοπεύει να καταργήσει τον νόμο για το δικαίωμα στην άμβλωση. «Δεν έχω πει ποτέ ότι θέλω να τον αλλάξω, αλλά έχω πει ότι θέλω να τον εφαρμόσω: Θα ήθελα να προσθέσω δικαιώματα, ώστε οι γυναίκες που βρίσκονται σε θέση να αποβάλουν επειδή δεν έχουν εναλλακτική, ίσως για οικονομικούς λόγους, να μπορούν να έχουν αυτήν την εναλλακτική», δήλωσε στο Rai Tre σε σχετική ερώτηση που της έγινε. 

«Θα είναι οξυδερκής - δεν υπάρχει μεγάλη συζήτηση, απλά "δεν θα εφαρμοστεί" ο νόμος», εκτίμησε η Εμα Μπονίνο, επικεφαλής του μικρού κόμματος « +Europe», το οποίο είναι σύμμαχος στην εκστρατεία με τον αντίπαλο της Μελόνι, τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέττα. Αρκετοί πολιτικοί αντίπαλοι ανέφεραν την έλλειψη γιατρών που να είναι πρόθυμοι να κάνουν αμβλώσεις σε ορισμένες περιοχές της Ιταλίας. Σύμφωνα με το νόμο του 1978, το προσωπικό του συστήματος δημόσιας υγείας της Ιταλίας μπορεί να δηλώσει «αντιρρησίες συνείδησης» για να αποφύγει τη διενέργεια της διαδικασίας.

«Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια»

Η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία έχει ένα μικρό παιδί με τον άνδρα σύντροφό της, αποδοκιμάζει αυτό που αποκαλεί LGBTQ «λόμπι», χλευάζει την έννοια της ρευστότητας των φύλων και υποστηρίζει την απαγόρευση της υιοθεσίας στην Ιταλία από ανύπαντρους. Οι «παραδοσιακές» οικογένειες για αυτήν είναι το θεμέλιο της κοινωνίας. Για τους υποστηρικτές της βέβαια αυτό που έχει σημασία είναι η συντηρητική πολιτική της υπό το τρίπτυχο «Θεός, πατρίδα και οικογένεια», και όχι το φύλο της. Το κόμμα, όπως και η επικεφαλής του, έχει ρίζες σε ένα νεοφασιστικό κίνημα χαιρετίζοντας την κληρονομιά του Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος απένειμε βραβεία σε γυναίκες που είχαν πολλά παιδιά. Το κόμμα πήρε περίπου το 4% των ψήφων στις τελευταίες εκλογές, το 2018, αλλά σύμφωνα με ορισμένους δημοσκόπους θα μπορούσε να κερδίσει σχεδόν το 25% στις σημερινές εκλογές.

«Εάν η Μελόνι γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, θα είναι «μια ρήξη (με το παρελθόν) με την έννοια ότι είναι γυναίκα, αλλά θα αποτελεί οπισθοδρόμηση όσον αφορά τη συντηρητική γυναικεία κουλτούρα», σχολιάζει χαρακτηριστικά στο AP η Λίτσια Ντονάτι, ακτιβίστρια που έχει δώσει πολλές μάχες στην Ιταλία για τα δικαιώματα των γυναικών. Από την πλευρά της η Ορια Γκαργκάνο, της οποίας η οργάνωση BeFree στη Ρώμη βοηθά τις γυναίκες που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία, σημείωσε με απογοήτευση ότι ένας πολιτικός των κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» πρότεινε τη δημιουργία νεκροταφείων όπου θα μπορούσαν να ταφούν τα αποβληθέντα έμβρυα και την ανάρτηση των ονομάτων των γυναικών που έκαναν άμβλωση, ακόμη και χωρίς την άδειά τους.

Πρόσφατα, η Μελόνι εξόργισε τις γυναίκες κάνοντας retweet ένα βίντεο με μια γυναίκα να βιάζεται σε έναν δρόμο, «για το απλό γεγονός ότι ήταν ένας μετανάστης ο δράστης που τη βίασε», είπε η Γκαργκάνο. Η Μελόνι φυσικά τάσσεται κατά της μετανάστευσης και ειρωνεύεται τους μετανάστες - στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνδρες - που πλέουν προς τις ακτές της Ιταλίας με βάρκες λαθρεμπόρων υποστηρίζοντας πως δεν αξίζουν το καθεστώς του πρόσφυγα.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Μελόνι προσελκύει ελαφρώς περισσότερους άντρες παρά γυναίκες ψηφοφόρους. Αλλες είναι φανερά τρομαγμένες από την προοπτική να τη δουν πρωθυπουργό, άλλες υποστηρίζουν την ατζέντα της και άλλες αδιαφορούν για τη γυναικεία ενδυνάμωση ως θέμα της εκστρατείας καθώς θέλουν απλά μια κυβέρνηση που θα παραμείνει στην εξουσία. 

Ο «μεγάλος άγνωστος»

Τα «Αδέλφια της Ιταλίας» οφείλουν την επιτυχία τους στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των αντιπάλων τους, στον άνεμο της απόρριψης της πολιτικής τάξης που πνέει στη χερσόνησο και στο χάρισμα της επικεφαλής τους. Η 45χρονη Ρωμαία, η οποία στα νιάτα της δήλωνε θαυμάστρια του Μπενίτο Μουσολίνι, κατάφερε να αποδαιμονοποιήσει την εικόνα της ιδίας και της παράταξής της καθώς και να κεφαλαιοποιήσει τους φόβους και την οργή εκατομμυρίων Ιταλών μπροστά στην «έκρηξη» των τιμών και της ανεργίας, την απειλή ύφεσης και τις ανεπάρκειες των δημόσιων υπηρεσιών.

Η επόμενη ιταλική κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει την κρίση που προκαλεί ο αλματωδώς αυξανόμενος πληθωρισμός, την ώρα που η Ιταλία έχει δημόσιο χρέος που φθάνει το 150% του ΑΕΠ της. Στη χώρα όπου η κυβερνητική αστάθεια αποτελεί χρόνιο φαινόμενο, πολιτολόγοι ήδη δίνουν βραχύ προσδόκιμο ζωής στη συμμαχία που κέρδισε χθες, γάμο συμφέροντος ανάμεσα σε τρεις ηγέτες με ανταγωνιστικές φιλοδοξίες. Για την κυρία Μελόνι, «η πρόκληση θα είναι να μεταμορφώσει την εκλογική της επιτυχία στην ηγεσία μιας κυβέρνησης που μπορεί να έχει διάρκεια», αυτό «είναι ο μεγάλος άγνωστος» της νέας ιταλικής πολιτικής εξίσωσης, σύμφωνα με τον Λορέντζο Ντε Σίο, καθηγητή πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης.

Η κυρία Μελόνι, χωρίς καμία κυβερνητική εμπειρία πέρα από το εφήμερο πέρασμά της από το υπουργείο Νεολαίας (2008-2011), θα έχει γεμάτα τα χέρια στην προσπάθειά της να χειριστεί τους συμμάχους της, πολύ πιο πεπειραμένους από εκείνη. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπήρξε επανειλημμένα πρωθυπουργός, ο Ματέο Σαλβίνι υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Στον φάκελο της Ουκρανίας, η ΕΕ και άλλοι σύμμαχοι της Ιταλίας, κράτους μέλος του NATO, θα βάλουν στο μικροσκόπιο την κατανομή των χαρτοφυλακίων μεταξύ των τριών κομμάτων. Καθώς μολονότι η κυρία Μελόνι δηλώνει πεισμένη υποστηρίκτρια της ατλαντικής συμμαχίας και τάσσεται υπέρ των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, ο κ. Σαλβίνι είναι κατά.

Το πρόγραμμα της δεξιάς συμμαχίας

Ευρωπαϊκή Ένωση, πολιτική για την οικογένεια, ενέργεια: Ακολουθεί σε αδρές γραμμές το πρόγραμμα της συμμαχίας της άκρας δεξιάς και της δεξιάς που επικράτησε στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία. Το πρόγραμμα αυτό προσυπέγραψαν οι δύο παρατάξεις της άκρας δεξιάς, τα Αδέλφια της Ιταλίας υπό την Τζόρτζια Μελόνι και η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, καθώς και η δεξιά παράταξη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Εξωτερική πολιτική

  • Τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του NATO.
  • Υποστήριξη της Ουκρανίας που είναι αντιμέτωπη με τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας και υποστήριξη κάθε διπλωματικής προσπάθειας για να εξευρεθεί λύση στη σύγκρουση.
  • Προσήλωση στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με προοπτική μια Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερο πολιτική και λιγότερο γραφειοκρατική.
  • Αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.
  • Υπεράσπιση και προαγωγή των ιστορικών και πολιτιστικών ιουδαιοχριστιανικών ριζών και ταυτοτήτων στην Ευρώπη.

Οικονομία, κοινωνία

  • Πλήρης αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης, υπέρβαση των τρεχουσών καθυστερήσεων στην εφαρμογή του προγράμματος.
  • Συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δυνάμει των ευρωπαϊκών κανόνων, για την αναθεώρηση του σχεδίου ανάκαμψης βάσει των νέων συνθηκών, αναγκών και προτεραιοτήτων.
  • Μείωση της φορολογικής πίεσης για τις οικογένειες, τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους.
  • Κατάργηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
  • Αναπροσαρμογή της κατώτερης σύνταξης, των κοινωνικών επιδομάτων και των επιδομάτων αναπηρίας.
  • Απευθείας εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.
  • Συνέχιση της διαδικασίας για την αναγνώριση της αυτονομίας των περιφερειών.
  • Σχέδιο υποστήριξης και αύξησης της γεννητικότητας με δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς, δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών σε εταιρείες, βιβλιοθηκών και παιδότοπων.
  • Μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα για βρέφη και παιδιά.

Ασφάλεια, μετανάστευση

  • Αγώνας εναντίον κάθε μορφής αντισημιτισμού και ισλαμικού φονταμενταλισμού.
  • Αγώνας εναντίον της παράτυπης μετανάστευσης και διαχείριση των ροών των νόμιμων μεταναστών.
  • Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της ένταξης στην αγορά εργασίας των νόμιμων μεταναστών.
  • Υπεράσπιση των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.
  • Αποκλεισμός των πλεούμενων βάσει συμφωνίας με τις αρχές χωρών της βόρειας Αφρικής για να εμποδίζεται η εμπορία ανθρώπων και η διακίνηση παράτυπων μεταναστών.
  • Δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών και προσφύγων σε περιοχές εκτός Ευρώπης, που θα διαχειρίζεται η ΕΕ, για να εξετάζονται οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου.

Ενέργεια, περιβάλλον

  • Βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση.
  • Αύξηση της παραγωγής ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού και εφαρμογή σχεδίου για την ενεργειακή αυτάρκεια.
  • Εξέταση του ενδεχομένου αξιοποίησης της πυρηνικής ενέργειας με ασφαλή τρόπο.
  • Τήρηση και επικαιροποίηση των διεθνών δεσμεύσεων της Ιταλίας στον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA