ΔΙΕΘΝΗ
26/09/2022 10:07

Βρετανία - Γλυπτά του Παρθενώνα: Νόμος προβλέπει την επιστροφή αντικειμένων από μουσεία για ηθικούς λόγους

Μουσεία και γκαλερί στην Αγγλία και την Ουαλία θα έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν αντικείμενα των συλλογών τους αν συντρέχει επιτακτική ηθική υποχρέωση, σύμφωνα με τον Guardian - Το νέο νομικό πλαίσιο ουσιαστικά δημιουργεί μία καινούρια πραγματικότητα που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής αντικειμένων για ηθικούς λόγους, προκαλώντας... ανησυχία στη Βρετανία εξαιτίας αρχαιολογικών θησαυρών όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα, όπως αναφέρουν ειδικοί

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Βρετανία - Γλυπτά του Παρθενώνα: Νόμος προβλέπει την επιστροφή αντικειμένων από μουσεία για ηθικούς λόγους
Γλυπτά του Παρθενώνα / Βρετανικό Μουσείο (Πηγή: Associated Press)
Ανάγνωση:

Μουσεία και γκαλερί στην Αγγλία και την Ουαλία θα έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν αντικείμενα των συλλογών τους αν συντρέχει επιτακτική ηθική υποχρέωση, σύμφωνα με τον Guardian. Το νέο νομικό πλαίσιο ουσιαστικά δημιουργεί μία καινούρια πραγματικότητα που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής αντικειμένων για ηθικούς λόγους, προκαλώντας... ανησυχία στη Βρετανία εξαιτίας αρχαιολογικών θησαυρών όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα, όπως αναφέρουν ειδικοί.

Διαβάστε ακόμη: Ιράν - Ο Σαρντάρ Αζμούν ξεσπά για την Μαχσά Αμινί: «Δεν μας επιτρέπουν να μιλήσουμε, ζήτω οι Ιρανές!»

Οπως αναφέρει ο Αλεξάντερ Χέρμαν, ειδικός στο δίκαιο της τέχνης, η διάταξη στον Νόμο περί Κοινωφελών Ιδρυμάτων που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ αυτό το φθινόπωρο, μπορεί να έχει «σημαντικές συνέπειες τα επόμενα χρόνια» σε περιπτώσεις επανορθώσεων. Τα καταστατικά που διέπουν τα περισσότερα εθνικά ιδρύματα περιορίζουν την εξουσία των διαχειριστών να διαθέτουν αντικείμενα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως τα αντίγραφα.

«Αυτό σημαίνει πως σύντομα οι διαχειριστές των εθνικών μουσείων θα μπορούν να ζητούν άδεια από την αρμόδια επιτροπή, τον γενικό εισαγγελέα ή το δικαστήριο για να επιστρέφουν αντικείμενα συλλογών, στην περίπτωση που τίθεται ζήτημα ηθικής υποχρέωσης, ενώ για αντικείμενα μικρής αξίας θα μπορούν να το κάνουν χωρίς άδεια» εξηγεί ο Χέρμαν. «Αυτό θα θεσπίσει στις νομικές προϋποθέσεις των διαχειριστών, ιδίως των εθνικών ιδρυμάτων, την απαίτηση να λαμβάνονται υπόψιν οι ηθικές αξιώσεις των αιτούντων επιστροφές... Φαίνεται πως ο τομέας των μουσείων δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει τις πλήρεις συνέπειες. Κι εγώ εξεπλάγην όταν το αποκάλυψα », είπε.

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Στην αρχική έκθεσή του, ο Χέρμαν -διευθυντής του Ιnstitute of Art and Law, μιας οργάνωσης που ασχολείται με το δίκαιο που διέπει την πολιτιστική κληρονομιά, και συγγραφέας του βιβλίου Restitution: the Return of Cultural Artefacts- επικαλείται, μάλιστα, και το παράδειγμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, για την επιστροφή των οποίων το Βρετανικό Μουσείο παρέπεμπε στη βρετανική κυβέρνηση και η βρετανική κυβέρνηση υποστήριζε πως δεν προβλέπεται από τον βρετανικό νόμο».

«Προ πολλού υποστηρίζεται πως τα περισσότερα εθνικά ιδρύματα δεν ήταν σε θέση να επιστρέψουν αντικείμενα συλλογών λόγω των περιορισμών τού καταστατικού. Αυτό το επιχείρημα επικαλείτο πολλά χρόνια το Βρετανικό Μουσείο, για παράδειγμα, ως απάντηση στις εκκλήσεις της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Τα αντικείμενα δεν μπορούν να απομακρυνθούν από τη συλλογή, απαντούσε το Μουσείο, αν δεν τροποποιήσει το κοινοβούλιο διάταξη στο νόμο περί Βρετανικού Μουσείου του 1963 που αφορά την επιστροφή αντικειμένων "που ανήκουν στους διαχειριστές ως μέρος των συλλογών". Η απάντηση της βρετανικής κυβέρνησης ήταν πάντα πως δεν σκοπεύει να τροποποιήσει τον νόμο. Και αυτό συνεχιζόταν για πολλά χρόνια. Έως τώρα, φαίνεται - ή μάλλον σύντομα» αναφέρει στην έκθεσή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ